Keresőoptimalizálás 15 percben: 6 szempont – 57 alapelv

Keresőoptimalizálás alapelvek

Az alábbi keresőoptimalizálási lista koránt sem teljes, azonban olyan alapvető gyakorlati SEO elveket tartalmaz, amelyek a leggyakrabban kerülnek elő. Használd egészséggel!

Keresőoptimalizálás : Kulcsszó irányelvek

Kulcsszavak a <title> részben A kulcsszavak használata nagyon fontos a <title> részben, hiszen szinte mindig ez jelenik meg a Google találati listájába. Ez mutatja meg az adott oldal tartalmának összefoglaló címét. A cím legyen rövid, informatív  (6 vagy 7 szó legfeljebb) és kezdődjön a kulcsszóval, ha lehet!
Kulcsszavak az URL-ben A kulcsszavak használata az URL-ben fontos, pl. http://motivator.ma/ingyen-keresooptimalizalas, ahol az “ ingyen keresőoptimalizálás ” a kulcsszó (a Google felismeri a szavakat). Ezért használj kulcsszavas, beszédes URL -t mindig!
Kulcsszó sűrűség a tartalomban A fő kulcsszavak használata a szöveges tartalmakban fontos, azonban a Google nem a “kulcsszó sűrűséget” figyeli, hanem a teljes kontextust. Ezért a kulcsszósűrűség precíz állítgatása (3-7%) helyett inkább olvasmányos szövegek írj (szinonimákkal, informatív körülírásokkal). A legfontosabb: a szöveges tartalmaid ne a keresőmotoroknak készüljenek , hanem a potenciális látogatóknak.
Kulcsszavak az anchor szövegekben (linkek szövegeiben) A kulcsszavak használata a linkszövegekben fontos, mivel mind a látogatókat, mind pedig keresőmotorokat segíti abban, hogy  milyen tartalomra is fognak érkezni  átnavigálás után.
Kulcsszavak a headingekben (<H1>, <H2>, stb.) Mivel a weboldalad tartalmainak/bekezdéseinek/alfejezeteinek ezzel adsz címet, így itt is fontos a kulcsszavak használata. A Google a heading-ek tartalmát kiemelten figyeli, ezért figyelj arra, hogy helyesen töltsd ki mindig.
Kulcsszavak a tartalmaid elején Mivel a szöveges tartalmak bevezetésében szokás összefoglalni a teljes tartalom lényegét rövidebb, ezért ne hagyjuk ki belőle a kulcsszavakat, fontos kifejezéseket.
Kulcsszavak in <alt> tags A keresőmotorok nem tudják értelmezni a képek tartalmát, ezért a képeidhez tartozó „alt” címke legyen mindig kitöltve . Ide kerül az a leírás, hogy mi is található az adott képen. Értelemszerűen: érdemes itt is használni a fontosabb kifejezéseidet.
Kulcsszavak a metaadatokban A metatagok jelentősége napról napra csökken. A keresőmotorok ma már inkább a tartalomból bányásszák ki azt a pár mondatot, amit a találati listában megjelenítenek. A „meta keywords” ezért teljesen felesleges, és hamarosan a „meta description” is azzá válik. Használhatsz ezekben kulcsszavakat, de nincs nagy jelentőségük .
Kulcsszó relevancia A kulcsszó relevancia azt jelenti, hogy a tartalmaidban a kulcsszavak mennyire állnak egymáshoz közel jelentés szempontból. Ha például állatorvos vagy, akkor a tartalmaidnál figyelj oda arra, hogy „kutya”, „állatorvos”, „betegség”, „állatklinika” szavakat használj inkább kiemelve, mint „kutya”, „épület”, „hangoskodás”, „áraink”.
Másodlagos kulcsszavak A másodlagos kulcsszavakra való keresőoptimalizálás valóságos aranybánya . Lehet, hogy a konkurenseid megelőznek pl. „bútor” szóra, de másodlagos kulcsszavakat használva te célzottabb, jobb minőségű forgalmat érhetsz el, pl „olcsó gyerekbútor”, „egyedi szobabútor”, „bútorkészítés”, „bútor bolt Szeged”kifejezésekre. Ezért ne csak egy kulcsszóra optimalizálj , hanem másodlagos, célzott kulcsszavakra is.
Kulcsszó ragozások, variációk A magyar nyelvben egy szó szinte korlátlan formában variálható, ragozható. Mivel a Google algoritmusa szemantikailag nagyon fejlett, így  bátran használhatunk mi is kulcsszó variációkat : kutya, kutyák, kutyás, kutyagol, kutyáik, …
Szinonimák Mivel szinte minden ember másképp keresgél a neten, ezért ne csak egy adott kulcsszót használj, hanem a szinonimáit is használd a tartalmaidban bátran.
Kulcsszó hibák Amikor kulcsszavakat választasz, próbáld meg mindig úgy írni, ahogy azt a legtöbben használják. Példák ütköztetésekre: designer – dizájner , szülinap – születésnap , Google – Gugli, stb. Ez főleg a jövevényszavaknál fontos.
Kulcsszó higítás Nem szabad túl sok fajta (sok féle témájú) kulcsszót használni egy szövegen belül, mert ezzel hígul a tartalom, és elveszítheti a relevanciáját.
Kulcsszó halmozás, zsúfolás Ha egy adott kulcsszót túl sokszor használsz a szövegeidben (10% felett), az már annyira szpem szagú, hogy a weboldaladat a keresőmotorok hátrasorolhatják. Lásd: „ Google Panda

Linkek: külső, és belső linkek

A bejövő linkek szövege Az hogy mennyi, milyen erősségű és milyen szövegezésű link mutat a weboldaladra, komoly rangsorolási tényező. Mivel a Google a mesterséges linkeket (értsd: linképítés) szűri, így próbálj meg a természetességre törekedni. Ne csak egy kulcsszót használj a linképítéshez , hanem szinonimákat is, vagy akár több szavas, körülíró linkeket. Ha csak kulcsszavas linkjeid vannak, könnyen kaphatsz helyezés büntetést a Google-től. Lásd: „ Google Pingvin
A bejövő link forrása Nem csak a bejövő linkek mennyisége és szövegezése fontos, hanem az, hogy a linkelő oldal mennyire erős. Az erő megállapításának legegyszerűbb módja a PageRank és a Page Authorty ellenőrzés. Minél magasabb ez a két szám, annál erősebb a rád mutató link. „ PageRank ellenőrzés ITT
A linkelő és a linkelt oldalak relevanciája

A Google szerint lassan a relevancia jelenti az új PageRank-et , ez azt jelenti, hogy nagyon fontos, hogy a linkelő és a linkelt oldal témája hasonló legyen egymáshoz.

Egy autószerelő oldalról kapott link egy autófényező weboldalára nézve sokkal jobb, mint ha egy asztalostól kapna linket.

Linkek egyetemi és kormányzati oldalakról Az egyetemek, kormányszervek oldalai a szigorú tartalomszűrés miatt nagy Google bizalmat élveznek. Ez azt jelenti, hogy ha egyetemi, vagy kormányzati weboldalakról sikerül linket szerezned, akkor a Google a te oldaladat is nagyon megbízhatónak fogja találni . Ez pedig a helyezésedre jótékonyan hat.
Bejövő linkek száma A bejövő linkek száma fontos, de sokkal inkább a minőségre fókuszálj , mint a mennyiségre. A SEO-ban a sok lúd nem győzi le a disznót!
A bejövő linkek körüli szövegezés A bejövő linkek körüli szövegezés fontos, mert ezzel is erősíteni lehet a linkelő és a linkelt oldal közti relevanciát
A bejövő linkek kora Minél tovább van kint egy weboldalon a linked, annál jobb. Ha csak kiteszik, majd leveszik a linkedet, az inkább rossz, mint jó.
Linkek linkkatalógusokból Van több olyan hazai és külföldi linkkatalógus, ahol érdemes megjelenni: lap.hu, tlap.hu. A többi linkkatalógust, pláne a tömegesen létrehozott, direkt a Google manipulálására összerakott linkfarmokat kerüld el messziről!
A kimenő linkek száma azon az oldalon, ami rád is linkelnek Minél kevesebb link van azon az oldalon, ami rád is linkel, annál jobb. Így a „ linkerő ”-ből sokkal több jut neked.
A rád mutató linkek IP címe Törekedj arra, hogy a bejövő linkjeid minél több IP címről érkezzenek. Ezzel szintén a természetesség látszatát növeled. Alapvetően kerüld el a mesterséges linképítést , de ha rá vagy kényszerülve, akkor változatos IP tartományokból szerezz linkeket.
Bejövő linkek büntetett weboldalakról

A Google kommunikációja szerint negatív SEO nem létezik, vagyis ha szándékosan linkelnek meg a konkurenseid büntetett weboldalakról, nincs mitől félned.

A tapasztalat kicsit mást mutat: ha gyanús linkek jelennek meg a bejövő linkjeid között, azonnal használd a „ Google disavow eszközt ”, hogy megmutasd, te nem kérted ezeket a linkeket.

Kimenő linkek irreleváns, vagy éppen büntetett weboldalakra

Nem csak bejövő linkekkel ártatsz magadnak, hanem kimenő linkekkel is .

Ha olyan oldalakra linkelsz, amik a Google szemében a webszemét kategóriába tartoznak, az nem fog jót tenni a weboldaladnak SEO szempontból. Kerüld!

Körbelinkelés

A körbelinkelés azt jelenti, amikor: A weboldal linkel > oldalra, oldal linkel > oldalra, és oldal visszalinkel > oldalra.

Ez egy nagyon egyszerű példája a körbelinkelésnek, ennél 100-szor bonyolultabb hálózatok is léteznek. A lényeg: ezek bármennyire is bonyolultak, a Google egy pillanat alatt végigmegy ezeknek és felismeri. Nem tesz jót a SEO-nak.

Rejtett linkek Sokféleképpen el lehet rejteni egy linket: háttérszínűre teszed, elrejted (display:none), vagy éppen egy 1 pixel méretű kis képre teszed rá a linket. A Google ezeket is felismeri , és az eredménye büntetés. Ne használd!

Metatagok

<meta name=”description” content=””>

A metatagok jelentősége napról napra csökken, így a <description> jelentősége is folyamatosan csökken.

A keresőmotorok ma már inkább a tartalomból bányásszák ki azt a pár mondatot, amit a találati listában megjelenítenek.

Hamarosan a “meta description” is feleslegessé válik. Használhatsz meta description-t, de nagy jelentősége már nincs a helyezésedre nézve.

<meta name=”keywords” content=””> A meta keywords 2009. szeptember óta nem rangsorolási tényező. Sok értelme nincs használni.
Nyelvi kód megadás a forrásban, pl.: <html lang=”hu”>

A nyelvi kód használata a weboldal forrásában szintén nem fontos a rangsorolásban.

A Google nem ezt használja egy weboldal nyelvének felismeréséhez, hanem magát a tartalmat . Ez azért van így, mert a legtöbb weboldal tulajdonos erre nem is figyel oda, és itthon is, magyar nyelvű oldala esetében is angol nyelvi kód van megadva.

Keresőoptimalizálás: tartalmi irányelvek

Egyedi tartalom

Ha sok egyedi, minőségi tartalmat publikálsz a weboldaldra, rengeteg látogatót szerezhetsz a témádban, és szuper Google helyezéseket érhetsz el!

Itt az „ egyedi ”, vagyis nem máshonnan átmásolt , vagy összeollózott tartalmon van a hangsúly!

Kulcsszavak mérete a szövegekben

Ha szeretnéd, hogy a Google és weboldaladra látogató személy is jobban tudja, miről is szól az adott tartalmad, akkor nem kell emiatt a kucsszavakat nagyobb betűmérettel használni.

Ha pl. fejezetcímeket használsz kulcsszavakkal akkor használd inkább a <H2> <H3> jelöléseket . Fontos: a <H1> csak a címben szerepeljen.

Kulcsszavak formázása

A fontos kulcsszavakat formázd : emeld ki vastaggal , vagy dőlt betűvel, vagy húzd alá ,vagy csináld  mindhármat egyszerre .

Vigyázat! Ne emelj ki a szövegben minden kulcsszót, mert az nagyon zavaró olvasáskor, de itt-ott kiemelheted a lényeget.

Tartalmaid hossza

Mivel a tartalmaid informativitás nagyon fontos keresőoptimalizálási szempont , így 100-200 szavas rövidke írások helyett inkább 1000-2000 szavas publikációkra törekedj.

A Google a rövidke, semmitmondó bejegyzések helyett a hosszú tartalmakat szereti, ha azok nem üres szócséplések, hanem komoly, hasznos írások.

Rossz dizájn, és elavult kódolás

A Google simán felismeri a weboldalad tartalmi részeit, blokkjait, így azt is felismeri, ha elavult, gyenge, „gagyi” dizájnt, és kódot használsz.

Törekedj a modernitásra, és a használhatóságra, figyeld a felhasználói trendeket. Ha a weboldalad kódolása elavult, azt jelzed a keresőmotor felé, hogy nem vagy naprakész, nem vagy igényes. Használj modern kódot!

Másoktól jogtalanul átvett tartalom

Az online jogvédelem nagyon fontos szempont, a Google-nek külön oldalon lehet beküldeni a tartalomtolvaj weboldalakat.

Ha a cikked nem eredetiek, vigyázz, egy bejelentés után bármikor kivehetik az oldaladat az indexből, ha a panasz jogosnak bizonyul. Légy eredeti!

Láthatatlan szövegek

Ha láthatatlan szövegeket teszel a weboldalra abból a célból, hogy a keresőmotorok felé sok szöveget mutass úgy, hogy a látogatókat közben ne zavard a sok szöveggel, az „ black hat ” SEO megoldás.

A Google ezt régóta felismeri és büntetéssel szankcionálja. Ne használd!

Cloaking (trükkös átirányítás)

A „cloaking” annyit tesz, hogy a valódi (emberi) látogatókat más weboldalra irányítod, mint a Google robotokat.

A látogatókat rendes, olvasható tartalmú weboldalra navigálod, a keresőrobotokat pedig egy agyonoptimalizált weboldalra. A Google ezt már szintén régóta felismeri és bünteti.

Duplikált tartalom

A duplikált tartalom annyit tesz, hogy különböző URL-ek (weboldalak, aloldalak) alatt ugyanaz a tartalom érhető el.

Ez főleg webáruházakra jellemző, akik mind ugyanazt az egy db gyártói leírást használják a termékeikhez. Erre vigyáznod kell: mindig egyedi tartalmakat használj, ha kell, írd át a gyártó leírást is!

Vizualitás – SEO szempontból

JavaScript A javascripteket bölcsen kell használni . Nagyon sokféle, szép effektet lehet beüzemelni a segítségükkel, azonban a sok javascript lassítja az oldalbetöltődést, ami a Google helyezésednek sem tesz jót.
Képek a szöveges tartalomban

Használj képeket is tartalmaidban, hogy minél hasznosabb legyen a látogatóidnak.

A képeket formázd meg előre, hogy ne okozzanak lassú betöltődést a sok MB-os méretükkel. Ezen kívül használd az „alt” címkét is, hogy a keresőmotorok tudják, mi is van az adott képen.

Iframek (keretek) Az iframek használata (pl. más weboldalak tartalmának beágyazása magadhoz) nagyon rossz a SEO-nak . Ne használd, ha nem muszáj!
Flash A flash tartalmakat a keresőmotorok nagyon nehezen idexelik le. Ezért kerüld a flash megoldásokat.

Domain (webcím) és URL

Kulcsszavas domain használata A kulcsszavas domain ma már nem annyira fontos, mint egykor . Javaslat: építs inkább brand-et az interneten is!
Weboldal, aloldalak folyamatos elérhetősége

Az, hogy egy weboldal tartalmai mindig elérhető legyen az internetezők számára, nagyon fontos SEO szempont a Google számára .

A Google azt szeretné, ha minden egyes általa kilistázott oldal elérhető lenne, vagyis ha sok a 404-es, 410-es oldalad van, vagy a weboldalad a rossz szerver miatt sokszor nem elérhető, a Google szép lassan hátra fog sorolni.

Oldaltérkép megléte Ha sok aloldalad van, sok kategóriával, akkor mindenképpen használj oldaltérképet .Sőt: ne csak az oldalaidról küldj be oldaltérképet a Google számára, hanem a kategóriákról is és a képeidről is.
Weboldal kora Akárcsak a bor, a weboldal is a korral nemesedik . A koros, régi weboldalak előnyt élveznek az újakkal szemben.
A weboldal témájának targetáltsága

Nem elég az, hogy van egy kulcsszavas domained. Az oldalara felkerülő témáknak is célzottaknak kell lenniük.

Sokkal hamarabb érhetsz el eredményt egy-egy meghatározott témát felölelő weboldalakkal, mintha egy weboldalon kezdenél el mindenféléről írogatni.

Domain/Aldomain Ha saját domainnel rendelkezel, jobban jársz SEO-ban , mintha egy aldomained lenne. A blablabla.hu domain sokkal jobb, mint egy blablabla.valami.hu domain.
Felső szintű domainek (Top-level domain vagy TLD)

Nem minden domain esik egyelő elbírálás alá keresőoptimalizálás terén. Vannak olyan domainek, amelyek jobban teljesítenek más domainekkel szemben. Pl. egy .com domain kedvezőbb elbírálás alá esik, mint egy .info domain, de egy .com domainnél jobb egy .edu, vagy .gov domain.

Az .info domain azért nem jó, mert nagyon olcsón regisztrálható, emiatt rengetegen használták szpem weboldalak, linkkatalógusok tömeges gyártására. Hasonló okok miatt nem szerencsés a .ws domain sem.

Kötőjelek az URL-ben A kötőjelek használat az URL-ben nem jelent előnyt. A Google ma már könnyedén felismeri a teljes URL-t alkotó szavakat.
URL hosszúsága Minél több szóból áll egy domain, annál nagyobb az esélye, hogy a Google szpemmelésnek veszi a sok szót. Azért soha nem használj 3 szónál többől álló domaint , pláne kötőjelekkel teletűzdelve.
A weboldalad IP címe Főleg ott lehet gond az IP, ahol egy tárhelyen sok (akár 100) weboldal is van. Ha te nem szpemmelsz, de több weboldal igen, akkor a „rossz szomszédság” (egy IP cím, vagy egy szűk IP tartomány) miatt a te weboldaladat is érheti hátrányos Google rangsorolás.
Szerverleállások

Minden szervernél előfordulhatnak hibák, amik miatt a weboldalad nem érhető el bizonyos ideig. Ha ez csak pár perc, nem kell aggódnod.

De ha a weboldalad napokig nem elérhető, ezért a Google ki is veheti a találati listából mindaddig, amíg nem lesz a weboldalad újra elérhető. A helyezésedet egy-egy leállás nem befolyásolja hátrányosan, de ha sokszor nem vagy elérhető, akkor az már gondot fog jelenteni.

Kersőbarát URL-ek használata

Példa: a motivator.ma/ingyen-keresooptimalizalas sokkal jobb, mint a motivator.ma/index.php?ID=23451 URL.

Mivel az internet használók számára ezek is fontos támpontot nyújtanak, így a keresőmotorok is előnyben részesítik ezeket.

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság