Keresőoptimalizálás vagy fizetett Google hirdetés – melyiket válasszam?

Keresőoptimalizálás vagy fizetett Google hirdetés - melyik válasszam?

Keresőoptimalizálás: a fizetett Google hirdetések (Adwords) nem tartoznak a SEO eszköztárába, ám fontos pár gondolatot neki szánni.

Egyszerűen azért, mert a SEO kapcsán többször felmerül az a kérdés, hogy a vállalkozásod számára melyik éri meg jobban:

Mivel a fizetett hirdetések segítségével a Google találati lista élére kerülhetsz egyből, így el is gondolkodhatsz azon, hogy miért kellene a munka- és időigényes keresőoptimalizálással foglalkoznod.

Ez a cikk most arról, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal szolgál a fizetett Google hirdetés, illetve milyen szempontok alapján lehet összehasonlítani a keresőoptimalizálással.

Miért is jó a fizetett Google hirdetés, vagyis az Adwords?

A fizetett hirdetések több szempontból is eltérnek a “hagyományos” hirdetési lehetőségektől.

A hagyományos marketing eszközei akkor is ráerőltetik magukat a fogyasztókra, amikor azokat nem is érdekli a reklám – a szakma ezeket „push” típusú reklámoknak nevezi. Olyan ez, mint amikor egy erdőben sörétes puskával állsz neki lövöldözni össze-vissza, és utána megnézed, eltaláltál-e valamiféle vadat,

Az Adwords reklámok viszont célzott reklámok (mintha egy távcsöves puskával pontosan céloznád be a vadat), amelyek akkor jelennek meg a felhasználók előtt, ha azok a reklámokban használt kulcsszavak valamelyikével indítanak keresését a Google-ben.

Ez azt jelenti, hogy a felhasználó, mivel az általad megadott kulcsszavakra keres, nyitottabbá válik a megjelenő hirdetésekkel szemben, így gyakran rájuk is kattint. Ezeket a célzott hirdetéseket a szakma „pull” típusú reklámoknak nevezi.

A fizetett hirdetések legnagyobb előnyei

1. Könnyű elérni a célpiacot

Szinte csak az interneten lehet  könnyen hirdetéseket pozícionálni, más médiaterületen (pl. plakátokkal, vagy szórólapokkal) ez egyáltalán nem így van.

A célzott hirdetések segítségével olyan reklámszövegeket tudsz létrehozni, amelyek célcsoportonként eltérőek lehetnek.

A célcsoportok számára egyedi szövegezéssel megjelent reklámszövegek sokkal nagyobb eredményt (több profitot, magasabb ROI-t) produkálnak, mint az általánosságban megfogalmazott reklámszövegek.

2. Kattintás alapú, PPC (Pay Per Click) elszámolás

A PPC lényege, hogy nem a megjelenés után kell fizetned, hanem akkor, amikor a hirdetésedre rákattintott egy felhasználó. Ez pedig azt jelenti, hogy csak az érdeklődő felhasználó jelent költséget.

Megjegyzés: a hirdetésed addig fog megjelenni a célpiac előtt, amíg van pénzed hirdetni.

Az Adwords hirdetések ára

Az Adwords hirdetések  árképzése nagyon egyedi: a kattintásokért fizetendő összeg két tényezőből alakul ki.

  1. Az egyik tényező, hogy mennyire hatásos a hirdetés (pl. mekkora konverziót érsz el végül),
  2. A másik tényező, hogy mekkora a versenyhelyzet (hányan  hirdetnek) az adott kulcsszavakra. Aki többet hajlandó fizetni egy adott kulcsszóért, az nagyobb eséllyel jelenik meg jó helyen.

A fizetett hirdetések hátrányai

A legnagyobb hátrány az egyik legjelentősebb előnyhöz társul: méghozzá a kattintás alapú fizetéshez.

Az internetet nem csak a célpiacod használja, hanem a versenytársaid is:

sokan csinálják, hogy a versenytársaik hirdetéseire addig kattintgatnak, amíg azoknak a napi költségkerete lemerül, így a hirdetésük a nap további részében nem jelenik meg. A jelenség neve “click fraud”, és az Adwords rendszer nagy erőkkel küzd azon, hogy ezeket kiszűrje.

Mivel az Adwords a Google aranybányája, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a csalás lehetőségét kizárja: a csalások miatt a hirdetők bizalma is megrendülhet a hirdetési rendszerben.

Az Adwords másik hátrányát maga a hirdetés pozíciója jelenti

A felhasználók gyakran nem a legfelső hirdetéseket, hanem a természetes találatokat részesítik előnyben, hiszen sokszor inkább ott találják meg kérdéseikre a választ, mint egy reklámozott, értékesítői oldalban.

Ezek alapján már jobban tudod mérlegelni azt, hogy  hol érdemes inkább megjelenned:

  • a fizetett hirdetések között,
  • vagy a természetes találatok között.

Javaslat

Érdemes mindkettőt használni egyszerre: amikor új weboldallal indulsz, akkor az Adwords előbb hoz eredményt (látogatókat, vevőket, ügyfeleket), viszont hosszú távon a keresőoptimalizálás érheti meg jobban: ha jó Google helyezéseid vannak, akkor is termelhetsz profitot, amikor már nem hirdetsz az Adwords rendszerében.

Sok sikert!

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság