Konfliktusok megoldása az alkalmazottakkal – 12 egyszerű tipp

Sokszor nehéz konfliktusok nélkül vezetni egy céget, hiszen sok különböző ember dolgozik együtt, néha nem értenek egyet a vezető döntésével, vagy nem megfelelő a kommunikáció esetleg valamely fél hibát követ el és a másik rosszul reagál rá. Nagyon fontos, hogyan kezeld a kialakult konfliktusokat, egy rossz kezdet, egy meggondolatlan lépés nagy gubancokat okozhat. Íme néhány tipp, melyet figyelembe véve és az aktuális problémára és személyre igazítva sokat segíthet:

1. Először mérd fel a konfliktus minden részletét, vedd figyelembe annak kivetüléseit és a közös munkára, a cég működésére, az általános közérzetre gyakorolt hatását. Állapíts meg, mekkora horderejű dologról van szó. Bolhából elefántot csinálni éppúgy ostobaság, mint fordítva.

2. Mérd fel a másik fél helyzetét! Gondold át, milyen típusú ember, hogyan érdemes vele kommunikálni. A tippek és módszerek nem általános jellegűek, hatékony alkalmazásukhoz személyre kell szabni őket.

3. A jó vezető képes beismerni, ha hibázik. Nézd meg, mit ronthattál el, mit csinálhattál rosszul. Az önkritika egy nagyon fontos emberi erény, mely nélkül jó főnök sem lehetsz.  Lehet egy régebbi vagy valami folyamatos tévedés, hiba, ami most vezetett kellemetlen eredményre, nem csak egy aktuális hiba okozhat ellentétet.

4. Ugyanakkor azt is gondod át, az alkalmazott miben hibázott és a beszélgetésre akkor kerüljön sor, mikor kellően tisztában vagy azzal, mit gondolsz pontosan a kialakult helyzetről, mit szándékozol tenni, ha ez vagy az fog történni.

5. Ne fenyegetőzz azonnal, de ha valami a megalapozott véleményed szerint túlmegy egy bizonyos határon és ezt a munkavállaló nem ismeri el, akkor hozd meg a kellő döntést.

6. Határozottan, de megértően beszélgess el azzal az alkalmazottal, akivel nem rózsás a viszony. Nagy hiba megoldatlanul hagyni a problémát vagy első felindultságból leteremteni az alkalmazottat, esetleg fitogtatni, hogy te vagy a főnök és mindenkinek be kell hódolnia. Ez utóbbit el lehet érni egy határozott, kőkemény, ám higgadt és ésszerű viselkedéssel, melyet nem zavarhat meg semmi.

7. Tedd egyértelművé, hogy ha valami problémájuk van veled vagy bárkivel, bármivel a munkahelyen, azonnal forduljanak hozzád vagy az illetékeshez, és kulturált módon beszéljék meg, találják meg a megoldást.

8. Tedd egyértelművé azt is, hogy bár emberek vagyunk és fontos a jó viszony, ez egy munkahely, ahol érzelemmentesen kell kezelni bizonyos dolgokat. Mindegy, mit gondolnak, a feladatokat és a „ki a főnök” kérdést nem érzelmi alapon kell megközelíteni, hiszen mind adott tény, nem egy változó, alakítható játszótér. Tessék felnőtt ember módjára viselkedni!

9. Légy tisztában azzal, hogy mely beosztásban lévők mennyit engedhetnek meg maguknak a cégnél. Milyen mulasztásokat nem nézhetsz el és milyen kedvezményeket adhatsz vagy milyen kompromisszumokba mehetsz bele anélkül, hogy az a cég működésében károkat okozna vagy csökkenne a feléd irányuló tisztelet, esetleg úgy gondolnák, hogy könnyű téged rászedni. Ennek fényében járj el egy problémás helyzetben és marasztalj el valakit vagy légy képes némi előre mutató kompromisszumra, esetleg kérj elnézést, ismerd be a hibádat. Egy ésszerű és nem zsarnokoskodó főnökkel könnyebb szót érteni, megtörheted az ellenségeskedést, és ez eredményre vezet.

10. Soha ne mutass gyengeséget, vagy engedd ki kezedből az irányítást, mert vannak olyan emberek, akik elszemtelenedhetnek. Ha rájönnek, hogy a vezető is megfogható, kijátszható, akkor lőttek a hatékony működésnek és borul a felállított rendszer.

11.Mikor egy konfliktust oldasz meg éppen, hallgasd meg figyelmesen a másik felet, hiszen újabb ellenségeskedéshez vezethet, ha valaki úgy érzi, nem védheti meg magát vagy az álláspontját.

12. Igyekezz kellő tapintattal és diszkrécióval hozzáállni a dologhoz. A dolgozóval az irodában, négyszemközt beszéld meg a kialakult helyzetet.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság