Közösségi média: a felnőttek bedőlnek neki, a tinik nem

Közösségi média: nehogy elhiggy mindent!
Közösségi média: nehogy elhiggy mindent!

Sokszor derült már ki, hogy a közösségi médiában megjelentetett “pártatlan”, “egyéni” hozzászólások, kommentek mögött valójában külöböző cégek, szervezetek profitszerző érdekei álltak. Ennek ellenére még mindig jól működik a közösségek által gerjesztett pozitív és negatív véleményalkotás. Aki viszont erre nem lát rá, az elhisz mindent, mert ha a közösségi oldalakon valami sokszor megjelenik, akkor az biztosan igaz is.

A sok kritika ellenére mára az egyik legfontosabb információforrás lett a közösségi oldalakon található számtalan komment, és poszt.

A kommentáradat miatt néhány weboldal el is vesztette hitelességét (mint például a TripAdvisor, vagy a Yelp, akik szálláshelyekkel és gasztronómiai helyekkel foglalkozó weboldalak voltak), mert kiderült, hogy a pozitív hozzászólások, jó vélemények nagy része mögött maguk szállodák, vendéglátóhelyek által megfizetett bérkommentelők álltak.

Közösségi média: nehogy elhiggy mindent!
Közösségi média: nehogy elhiggy mindent!

Mégis hatékony

Sok felhasználó a neten olvasható vélemények által ítéli meg, hogy felkeres-e egy adott helyet vagy sem. De a legtöbbször a vélemények által rendelünk meg egy terméket, vagy éppen mondunk vissza egy szolgáltatást.

Magyar viszonylatban leginkább az e-kereskedelemmel kapcsolatban terjedt el a nagy véleménynyilvánítási láz.

Egyfelől a szolgáltatók aktív buzdítására, másfelől akármilyen hihetetlenül hangzik is, sok felhasználó önként teszi meg azt, hogy mindenfelé (Facebook, Blog, Gyakorikérdések) elmondja vásárlási és terméktapasztalatait (pl. “mekkora f*s ez az ájfon”).

A vélemény igenis fontos

Megnézhetjük nyugodtan a Teszvesz vagy a Vatera értékelési rendszerét, ezeken jól tapasztalható az a fajta nyomás, amivel szinte kikényszerítik a felhasználóiktól az értékeléseket.

Itthon azért még nincs annyira elegünk belőle

A közösségi média láz még nem érte el azt a szintet itthon, amin az amerikaiak lassan már túlesnek.

Több évnek kell még még eltelnie ahhoz, hogy egy átlagos, közösségi oldalt használó személy objektív véleményt tudjon alkotni – szabad akaratából, pedig…

…a magyar felhasználók között van már jelen van egy igen kritikus korosztály, őket nagyon nehéz irányított élménymegosztásra „kényszeríteni”, illetve a vélemények alapján nehéz őket meggyőzni: ők a mai tinédzsereket.

Ők már annyi mindennel találkozhatnak az interneten, hogy a felét sem hiszik el a reklámoknak, a túl jónak ígérkező dolgokat is gyanúsan méregetik, annak ellenére, hogy esetleg valóban jó termékről, szolgáltatásról lehet szó.

A közösségi véleménymegosztás emiatt kétoldalú: minden terméknek meg kell találni a helyes utat, hogy a róla készült posztolások, hozzászólások mindig a természetességet tükrözzék.

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság