Lámpaláz a munkában? A sikeres karrier egyik legnagyobb ellensége!

lampalaz-a-munkaban-a-sikeres-karrier-egyik-legnagyobb-ellensege

Kutatások igazolják, hogy az emberek 80%-a ideges, de legalábbis feszült, ha nyilvánosság előtt kell szerepelnie. Vannak azonban olyanok, akik extrém módon lámpalázasak ilyenkor, sőt idegességük a megszokás helyett idővel egyre csak erősödik.

Ez azért probléma, mert a lámpaláz a sikeres karrier egyik legnagyobb ellensége. Szerencsére vannak olyan módszerek, amelyek segíthetnek leküzdeni az ilyen helyzeteket. Lássuk a tudnivalókat!

lampalaz-a-munkaban-a-sikeres-karrier-egyik-legnagyobb-ellensege

Mi a lámpaláz?

A lámpaláz a nyilvános szereplés, egy vizsga vagy egy prezentáció előtti feszültséget, idegességet jelenti. A mikrofontól és a kamerától való félelem szorosan összefügg a lámpalázzal, de nem csak a művészeket érinti.

Vannak, akik a lámpaláz feszültségét és izgalmát pozitívnak és energizálónak találják, de sokan úgy érzik, hogy a lámpaláz erősen gátolja őket a továbblépésben, amiből akár szociális fóbia is kialakulhat.

Miért alakul ki a lámpaláz?

A lámpaláz összefügghet egy kínos élménnyel, például amikor gyermek- vagy serdülőkorban elfelejtettünk egy verset vagy nem tudtuk, hogy mit tegyünk egy bemutatón, egy nyilvános fellépésen.

Sokszor azonban nem kell konkrét kiváltó ok, a teljesítménykényszer és a kudarctól való félelem is előidézheti. A perfekcionizmus a lámpalázat is táplálja, tehát azt az elképzelést, hogy mindent tökéletesen el kell sajátítanunk.

Általánosságban elmondható, hogy a lámpaláz abból fakad, hogy egy szituációt nagyon megterhelőnek érzékelünk, és félünk a kudarctól, a közönség véleményétől.

Tippek lámpaláz esetén

  • Vegyél egy mély lélegzetet: szánj néhány percet tudatosan a felkészülésre, és sajátíts el néhány légzőgyakorlatot, ami bizonyítottan segít ilyenkor.
  • Tudatosan sétálj fel és alá, mozogj a prezentációd előtt, hiszen a mozgás képes csökkenteni a stressz mértékét.
  • Állj egyenesen és figyelj a tartásodra. A helyes testtartás a tudatalattidnak is üzen: képes vagy kézben tartani a helyzetet.
  • Mutasd magad biztosnak. Az önbizalom megjátszható, és ha elhisszük magunkról, hogy magabiztosak vagyunk, akkor azzá is válunk.

Mi segíthet a felkészülésben, hogy jobban kezeljük a lámpalázat?

  • Képzeld el a sikert. Képzeld el, milyen lesz, ha magabiztosan és nyugodtan fejezed be az előadást.
  • Gyakorlás és ismétlés, ez mindennek a kulcsa. Ha gondosan előkészített prezentációról vagy előadásról van szó, feltétlenül gyakorold be, lehetőleg hallgatóság előtt. Ez magabiztosabbá tesz.
  • Használj ki minden lehetőséget, hogy mások előtt beszélj. Ez rutint ad, és a szorongásod magától csökkenni fog.

lampalaz-a-munkaban-a-sikeres-karrier-egyik-legnagyobb-ellensege

Hogyan győzheted le hosszútávon a lámpalázat?

Főleg az introvertált személyiségeknél fordulhat elő, hogy a lámpaláz egyre rosszabb lesz, mert tudatosan kerülik a szereplést. Különféle relaxációs technikák elsajátításával azonban nyugodtabbakká, határozottabbakká válhatnak az előadások előtt.

A legjobb tippünk a gyakorlás. Ha mások előtt nem is szeretünk kiselőadásokat tartani, vegyük fel videóra és nézzük vissza, hogy lássuk a javítható elemeket.

Hogy a munkahelyi prezentációd a lehető legjobban sikerüljön

A legfontosabb a felkészülés – mind tartalmilag, mind a körülményeket tekintve. Ez egyrészt azt jelenti, hogy többször el kell gyakorolni a prezentációt, lehetőleg közönség előtt, másrészt figyelembe kell venni az összes külső körülményt is.

  • Milyen ruhát viselj, amiben profinak tűnsz és ugyanakkor jól érzed magad benne?
  • Segítene, ha kéznél lenne egy pohár víz?
  • Van még bármilyen ötleted, amellyel komfortosabbá tehetnéd a helyzetet?

Az előadás előtti apró rituálék és a tudatos légzés is csökkenti a lámpalázat.

Mindig tartsd észben, hogy a hibák vagy rövidebb megakadások nem jelentenek kudarcot, a legtöbbször eleve rosszabbnak látod, mint a kívülállók. Csak próbáld összeszedni magad és magabiztosan befejezni az előadást.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság