Legális versenyautó az utakra? Íme a Lamborghini Huracán STO!

legalis-versenyauto-az-utakra-ime-a-lamborghini-huracan-sto

A tehetősebbek körében gyakori igény, hogy minél gyorsabb és minél drágább autót tudjanak vásárolni maguknak. Az ő igényeiket igyekeznek kiszolgálni azok a szuperautók, amelyek a versenypályán és az utakon egyaránt megállják a helyüket.

A luxusgyártóknál nagyon sok olyan modell van, amelyik kielégíti ezt az igényt, de a Lamborghini Huracán STO-nál ideálisabbat aligha találhatunk erre a célra. Ez a járgány ugyanis egy legálisan megszelídített utcai versenyautó.

Versenypályákra hangolva, utakra készítve

Maga Maurizio Reggiani, a Lamborghini főmérnöke fogalmazta meg a legjobban a kérdéses modell tulajdonságait:

„A Huracán STO egy nagyon kiegyensúlyozott, könnyű és aerodinamikailag kiváló szuperautó szórakozását kínálja, amely a Super Trofeo vezetési érzését és izgalmát tükrözi. Tökéletesen hangolt a világ legigényesebb versenypályáira, miközben az utcákra készült.

A Super Trofeo és GT3 programjainkból összegyűjtött, kiterjedt műszaki megoldásokat a Huracán STO-ban finomítottuk, így a pilóta megtapasztalhatja a versenyzők mindennapi érzelmeit egy utcai legális Lamborghini szuperautóban.”

legalis-versenyauto-az-utakra-ime-a-lamborghini-huracan-sto

100 km/h óra alig 3 másodperc alatt

A Huracán STO-ban elképesztő teljesítmény lakozik. Az autó mindössze 3 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, de a 0-ról 200 km/h sebesség eléréséhez sem kell neki több 9 egész másodpercnél. Végsebessége eközben 310 km/h.

Teljesen megújult dizájn

A Huracán STO külső dizájnja teljesen megújult: az összetéveszthetetlen Lamborghini profilt a légáramlás optimalizálása érdekében újraértelmezték. Az első motorháztető, a sárvédők és az első lökhárító ezért egyetlen elembe épült: a Lamborghini Miura és az újabb Sesto Elemento ihlette.

Ez a konstrukciós megoldás nem csak könnyebb, hanem gyorsabb hozzáférést is lehetővé tesz, mint a versenyautók esetében.

A motorháztető formája úgy lett kialakítva, hogy a légáramlást a két első sárvédőn keresztül irányítsa, amelyek a lamellákat integrálva optimalizálják a légáramlást a kerékívből, csökkentve a belső nyomást és növelve az első leszorítóerőt.

A hátsó motorháztető kialakítását egy integrált légkanállal módosították, hogy javítsák a hátsó motortér léghűtését. Ennek az elemnek a szerkezetébe integráltak speciális légterelőket is, melyek a jelentős légáramot a légbeömlőből azokra a területekre irányítják, ahol a legnagyobb szükség van a motor és a kipufogógáz hőmérsékletének szabályozására.

Aerodinamika mindenek felett

A hátsó burkolatba épített aerodinamikus borda javítja az STO dinamikus képességeit, különösen kanyarodáskor: ilyen körülmények között a beáramló légáram beesési szögét optimalizálták, és a lamellák oldalain generálódó eltérő nyomásszintek pozitív hatással vannak a fordulásra.

A Huracán STO kategóriájában a legnagyobb leszorítóerőt éri el a legjobb aerodinamikai egyensúly mellett a hátsókerék-hajtású autóknál: hatékonysága 37 százalékkal javult, a leszorítóerő pedig jelentős, 53 százalékos növekedést ér el a Huracán Performantéhoz képest.

A Huracán STO külső burkolatának több mint 75 százaléka szénszálas, amely lehetővé teszi összetett szerkezetek egyetlen komponensként történő gyártását a nagyobb szerkezeti integritás érdekében, miközben csökkenti a súlyt a kevesebb rögzítési pont miatt.

legalis-versenyauto-az-utakra-ime-a-lamborghini-huracan-sto

Magnézium felnik, speciális abroncsok

A Huracán STO szélvédője 20 százalékkal könnyebb, mint a Huracán Performante és a magnézium felnik javítják a szilárdság-tömeg arányt, sőt tovább csökkentik a súlyt az alumíniumötvözetekhez képest, ugyanazzal a terhelési tényezővel.

A magnézium felnik speciálisan kifejlesztett Bridgestone Potenza abroncsokkal vannak felszerelve, amelyek két változatban érhetők el: egy közúti és egy inkább túra-orientált verzióban.

100 millió forintos vételár

Természetesen a Huracán STO megvásárlásához nagyon mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a tulajdonosoknak. Az első modellek Európában 250 ezer euróba kerülnek, ami a jelenlegi árfolyamon számolva 100 millió forintos vételárat jelent.

Forrás 1

Forrás 2

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság