Legyen céges blogod!

A tartalomfejlesztés jelentőségéről és a lehetőségeiről már sokszor beszéltünk, de külön szót érdemel az úgynevezett céges blogolás, ami minden kis- és középvállalkozás számára remek marketing eszközt jelent.

Gyakori fenntartás a blogolással kapcsolatban, hogy nincs miről írni vagy nincs rá idő. Ez a két legelfuseráltabb kifogás, hiszen nincs olyan szakma vagy tevékenység a világon, amivel kapcsolatban ne lehetne érdekes és hasznos írásokat közzétenni a célcsoport számára, másrészről pedig arra van időnk, amire mi magunk akarjuk, hogy legyen.

Az alábbiakban azok számára tudunk és kívánunk ajánlásokat közölni, akik tudnak és akarnak időt és energiát fordítani a céges érdekeltségű bloguk építésére.

A céges blog készítése merőben eltérhet a hobbi blogok stílusától és milyenségétől. Néhány szempont miatt összetettebb feladatot jelent céges blogot indítani és kezelni, hiszen olyan feladatokat róhat ránk, amivel egy hobbi blog esetében nem foglalkoznánk.

Célozzuk meg a közönségünket!

Mielőtt nekikezdenénk a blog írásának, érdemes felmérnünk, hogy kik válhatnak olvasókká, kik jelentik a potenciális olvasói közösséget és milyen csatornákon keresztül jutnak el hozzánk.

A célcsoport jellemzőinek meghatározása elsősorban azért fontos, mert a továbbiakban a bejegyzések típusát és milyenségét befolyásolja. Már ha figyelmesek vagyunk és figyelembe vesszük a közönségünk igényeit…

Sarkalatos példával élve egy szilikon karkötőket készítő és forgalmazó vállalkozás egészen más hangnemben kommunikál az olvasóival, mint egy nyugdíjbiztosításról cikkező blog.

Azt is figyelembe kell venni, hogy az olvasók bizonyos hányada nem elkötelezett a termékeink vagy a szolgáltatásaink iránt, ezért ne essünk túlzásokra a PR terén. Az olvasók jelentős többsége az információk miatt érkezik, ha pedig azokat megkapja, máris nagyobb bizalommal lesz irántunk, potenciális ügyféllé válhat.

Válasszunk stílust!

Akár figyelsz erre, akár nem, egy idő után kialakul egy kommunikációs stílus a blogodon, amivel az olvasóid felé fordulsz. Ez lehet laza tegeződő vagy akár merev, mint a nyújtófa. A tudatosan választott stílusodat nagyrészt a közösséged és a tematikád befolyásolja, de mindig van mód némi rugalmasságra; lehetsz optimista és vidám, társalkodó és barátkozó, szenvedélyes, őszinte és szókimondó vagy éppen komoran szakmai.

Azt mindenképpen érdemes észben tartanod, hogy a céges blog magának a cégednek egyfajta kirakata, ahol a saját kvalitásaidról, tudásodról és emberi tulajdonságaidról állítasz ki bizonyítványt, ezért mindenképpen érdemes kerülni az olyan cikkeket és írásokat, amelyek bántóak vagy félreérthetőek lehetnek egyesek számára, még akkor is, ha szerinted viccesek.

A céges blogok legáltalánosabb hibája – amire ennek rendje és módja szerint a legtöbbször hívjuk fel a figyelmet –, a túlburjánzó öndicséret. Ez önmagában hiteltelenné tesz, viszont lehet tovább is rontani a helyzeten a konkurencia szapulásával. Sok céges blog bejegyzéseiben rendszeresen visszatérő elem a konkurencia hibáinak hangoztatása ahelyett, hogy a saját értékeikkel foglalkoznának.

Legyünk egyediek!

A céges blogod technikai felépítésére több lehetőséged van:

  • felépítheted egy új saját domain cím alatt,
  • készítheted a meglévő céges honlapod fejezeteként vagy
  • használhatsz ingyenes blog szolgáltatót (pl.: blog.hu, blogspot, stb.).

Mindhárom megoldásnak megvan a maga előnye és hátránya, így ennek tudatában könnyebben dönthetünk egyik vagy másik mellett.

A leglogikusabb megoldásnak a második opció tűnik, hiszen a céges honlap és a tudástárként szolgáló szakmai blog nagyon szépen alkalmazható együtt. Ez a megoldás csupán abban az esetben nem előnyös, ha a céges weboldalra a korábbiakban rossz minőségű linképítés történt és Google büntetéstől szenved a webhely.

De akármelyik megoldást is választjuk, döntsünk az egyediség mellett! Kissé lehangoló egy századszor visszaköszönő arculatba csöppenni, ennek a hitelesség látja kárát. Döntsünk az egyediség mellett, amely képes igazodni a céges arculathoz!

Tervezz és légy folytonos!

Ha céges blogot indítasz, érdemes egy tervet készítened a következő hetekre, mikor miről írsz. Ennek köszönhetően a tematikák logikusabban követhetik egymást, kevésbé ugrálsz a különböző szakterületek között, ráadásul abban is segít, hogy könnyebben megtartsd a rendszerességet az új írások megjelentetésével kapcsolatban.

Sok esetben előfordul, hogy a céges blogot nem csak egy személy írja és szerkeszti, hanem a különböző szakterületek ismerői helyeznek el bejegyzéseket. Ezáltal megoszthatjátok a feladatokat, a témák több érdeklődési kört lefedhetnek, valamint nagyobb mennyiségű hasznos anyagot publikálhattok.

A blogok kötelező tulajdonsága a rendszeresség, ugyanis csak így tarthatók meg a legelkötelezettebb olvasók, valamint a rendszeresség segít a mennyiségi követelmények elérésében is. Ha rendszeresen publikáltok minőségi írásokat, akkor idővel egy komoly tudástár alakul ki, amelyet sokan fognak használni. Ők nem válnak feltétlenül rendszeres olvasókká, viszont a Google keresőből érkezve nem csak az információkat szerezhetik meg, hanem a céged szolgáltatásaival is megismerkedhetnek.

Használd a népszerű tartalmakat is!

A céges honlapok rendszerint olyan témákat feszegetnek, amelyek csupán egy szűk érdekeltségi kör számára fontosak. Egyes esetekben viszont lehetőség nyílik meglovagolni egy-egy aktuálpolitikai vagy közéleti eseményt, esetleg egy természeti vagy időjárási jelenséget.

Ha alkalmanként sikerül olyan népszerű tartalmakat közzétenni, amelyek futótűzként terjednek a közösségi médiában vagy más csatornákon, akkor lehetőségünk nyílik elérni egy új közösséget, amiből követők és potenciális ügyfelek kerülhetnek ki.

Áldozz a professzionális tördelésre és kiemelésre!

Általánosságban minden honlap esetében elmondható, hogy a vizuális megjelenés sarokkövét jelenti a megfelelő tördelés és a szövegkörnyezetes kiemelések megjelenítése. Ez abból a szempontból is nagyon fontos, hogy általa sikeresebben irányíthatjuk a látogató figyelmét a számunkra fontos információkra és felhívásokra.

Sajnos a legtöbb sablon ebből a szempontból gyengén teljesít, illetve a lehetőségeiket nem használják ki a blogolók. Sokszor megtörténik, hogy a nagyméretű bejegyzéseket csupán egy nagy szövegtömb formájában közlik, amely nem tartalmaz olyan azonnal érthető információkat, melyek alapján egy előzetes tartalom áttekintés lehetséges lenne.

Egy szó mint száz, a webergonómiai ajánlások és a konverzióoptimalizálás a blogok esetében is roppant fontosak.

Kommunikálj az olvasóiddal!

Nem csak az a fontos, amit Te írsz a blogodban, hanem az is, amit az olvasóid írnak a részedre. Használd a különböző hozzászólási lehetőségeket, add meg az alkalmat az olvasóidnak, hogy elmondják a véleményüket és kérdéseket tehessenek fel anélkül, hogy az elérhetőségeid valamelyikén jelentkeznének.

A bejegyzések alatt elhelyezett hozzászólások roppant hasznos eszközei az blogoló és az olvasó közötti kapcsolatfelvételnek.

Viszont arról sem feledkezz meg, hogy a hozzászólásokat moderálnod kell. Nem megfelelő védelem esetén özönleni fognak az angol nyelvű spam hozzászólások. Ezek ellen megfelelő védelem használatával és az automatikus megjelenés mellőzésével védekezhetsz. Nincs is lehangolóbb, mint a szakmai blogbejegyzés alatt éktelenkedő reklámáradat.

Összegzés

Azt szokták mondani a céges blogra, hogy a vállalkozás igazi arcát mutatja meg. Nem csak stílusában, szakértelmében, igényességében, de a látogatókhoz köthető viszonyában is tükrözi a vállalkozás valódi arcát.

A céges remek reklámeszköz egy brand megismertetéséhez, illetve a márkahűség fokozásához. A visszatérő olvasók pedig időről időre bekukkanthatnak a függöny mögé, megismerhetik a termék vagy a szolgáltatás olyan tulajdonságait is, amiket egyébként nem tehetnének meg. Ennek köszönhetően a céges blog elkötelezi a vásárlóit.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság