Magas fizetést szeretnél az infláció ellenére is? Így érheted el!

magas-fizetest-szeretnel-az-inflacio-ellenere-is-igy-erheted-el

A jó munkaerő manapság értékesebb, mint valaha, sok helyen azonban még mindig nem értékelik eléggé a tudást az anyagiak tekintetében. Ha meg tudod mutatni a feletteseidnek, hogy igazi kincs vagy a cég számára, akkor viszont óriási előnyből indulhatsz.

A szerencse ugyanis manapság is a bátraknak kedvez, de továbbra sem szabad irreálisan magasra tenni a fizetési igény vagy egy már meglévő emelésének az összegét, hanem egy olyan kompromisszumot kell keresni, amellyel te és a munkáltatód egyaránt elégedettek lesztek.

Az alábbiakban adunk néhány tanácsot, hogy mit tegyél, illetve mit ne tegyél, ha magas bért vagy emelést szeretnél kérni.

Az inflációra való hivatkozás nem a legjobb ötlet!

magas-fizetest-szeretnel-az-inflacio-ellenere-is-igy-erheted-el

Ezt nehezen fogja lenyelni a céged, viszont vannak szerencsére más lehetőségeid is, amelyekre a legtöbb kollegád nem is gondol. A gazdasági helyzetre való hivatkozással semmi mást nem érsz el, csak azt bizonygatod a munkaadó számára, hogy te is félsz a kialakult helyzettől, ami rossz reakció.

Összpontosíts az elért eredményeidre

Érvelésedet a vállalatnak kínált hozzáadott értékekre kell összpontosítanod. Használj minél több konkrét adatot és tényt:

  • A te sikered konkrétan mennyi pénzt hozott a cégnek?
  • Mennyit mentett meg a cég egy korábban nem hatékony munkafolyamat korszerűsítésével?
  • Milyen feladatokat végzel, amelyek valójában nem tartoznak a munkaköri leírásodba, és amelyekhez egyébként új személy felvételére lenne szükség?

Ha nem tudod konkrétan meghatározni, hogy miként adsz hozzáadott értéket, tedd fel magadnak a kérdést: „Mi izgat engem a munkában, amitől órákig vagy napokig jól érzem magam utána?”

Ez legtöbbször megmutatja, hogy hol teremted a legnagyobb hozzáadott értéket.

Ha számodra kínos a középpontba állítani értékeidet és készségeidet, ezáltal hangsúlyozva az eredményeidet, akkor kezdj a következő mondattal.

„Szeretnék beszélgetni Önnel arról, hogy hol kínálom a legnagyobb értéket csapatunknak. Szerintem ez…”

A munkavállalók többsége fél attól, hogy beképzeltnek és kérkedőnek tűnik a meglévő vagy leendő munkáltatója szemében, de ez csak nagyon kevés esetben történik meg. Gyakorold minél többet a beszélgetést, hogy magabiztosabbnak és kiegyensúlyozottabbnak tűnj a főnököd előtt.

Kutass széleskörűen

Az interjú előtt kérdezz meg valakit a vállalatnál, vagy használd az online forrásokat, hogy összehasonlítsd más munkáltatók fizetéseit.

Ügyelj arra, hogy ugyanazon iparágon belül hasonlítsd össze a munkakörödhöz tartozó fizetéseket. Figyelembe kell venni azt is, hogy a fővárosban vagy vidéken dolgozol-e.

Ha olyan feladatköröket is ellátsz, amelyek idővel rád „ragadtak”, de nem szerepel a munkaköri leírásodban, tanácsos lehet ezeket is megemlíteni a tárgyaláson. Kérheted, hogy kerüljenek be ezek a munkaköri leírásodba. Így céged számára is nyilvánvalóvá válik a magasabb értéked.

Friss álláskeresés esetén pedig hívd fel a figyelmet arra, hogy mit tudsz extraként nyújtani, amit esetleg magasabb bérrel viszonozhatnának. Sok cég talán nem is tudja, hogy mire van szüksége, amíg erre fel nem hívják a figyelmet.

Légy rugalmas

magas-fizetest-szeretnel-az-inflacio-ellenere-is-igy-erheted-el

Bár a munkaerőpiac virágzik, az infláció továbbra is magas. Mutasd meg felettesednek a cég iránti szolidaritásodat.  Megérted, hogy a jelenlegi gazdasági bizonytalanság valószínűleg hatással lesz a cég eredményére.

Mutass kompromisszumkészséget. Lehet, hogy a főnököd valóban segíteni akar neked, de a kezei meg vannak kötve anyagilag. Ezért gondolj a kívánt fizetésemelés alternatíváira is (és légy kész elfogadni őket).

Az interjú előtt ne csak a kívánt bruttó összeget írd le, hanem az egyéb értékelési lehetőségeket is. Az olyan alternatívák, mint a nagyobb rugalmasság a mindennapi munkában, a további szabadságnapok, a továbbképzési lehetőségek vagy az előléptetés lehetősége, néha értékesebbek lehetnek, mint a magasabb fizetés.

A képzés, a mentorálás, a coaching és a bizonyítványok jó befektetést jelenthetnek a jövőbe, és karriered következő szintjére vezethetnek téged.

Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj

Minél többször eljátszod a képzelt bértárgyalást, annál magabiztosabb és hitelesebb leszel az igazin.

Kérd meg az egyik barátodat, hogy hallgasson végig, hogy megbizonyosodj arról, barátságosan és kellő önbizalommal tudod-e előadni kéréseidet.

Ha megfogadod tanácsainkat, nyugodt lelkiismerettel vághatsz bele a bértárgyalásba és magasabb eséllyel alkudhatsz ki magadnak jelentősebb bért már az induláskor is.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság