Melyik vállalkozási formát válasszam?

Bt:(Betéti társaság)

A Bt lassan kezd kikopni a magyar gazdaságból, mivel egyre kevésbé veszik komolyan, és a gyakorlatban nem sokban tér el az egyéni vállalkozótól, de nehezebb megszüntetni, mint egy egyéni vállalkozást.

A Bt-t annak érdemes választani, aki kisebb pénzmozgással, kevés kockázattal, egy egyszerű családi jellegű vállalkozásba kezdene. Szükséges egy beltag és egy kültag. A beltag felelőssége korlátlan, saját vagyonával felel a kötelezettségekért, a kültag viszont csak a betett összegig.

Kft: (Korlátolt felelősségű társaság)

Egy komolyabb, már üzleti partnerek együttműködésével megalakuló vállalkozási forma. Nagy előnye a Betéti társasággal szemben, hogy a tulajdonos vagy tulajdonosok nem felelnek teljes vagyonukkal a cég kötelezettségeiért, hanem csak a törzstőke összegéig.

Nagyobb tiszteletnek örvend, a Bt és az egyéni vállalkozó cégformánál.

Rt: (Részvénytársaság)

Ezt a formát csak abban az esetben érdemes választani, ha a törvény előírja azt számodra, vagy ha te vagy üzlettársad hatalmas értékű apportot (nem pénzbeli tőke, hanem pl. berendezés, kamion stb.) tesz bele a vállalkozásba. Kisebb tőkeigényű vállalkozás esetén, és ha nem írja elő jogszabály, egyáltalán nem érdemes Rt alapításán gondolkodni, ez a nagyon nagy kutyáknak van.

Egyéni vállalkozás:

Nagy előnye, hogy nincs szükség törzstőkére, szinte ingyen el lehet indítani, és ha nem szeretnénk folytatni, a cégekkel ellentétben nincs felszámolási procedúra, egyszerűen meg lehet szüntetni az adóhivatalnál leadott záró bevallással. Egy könyvelő mindent el tud intézni, de te magad is képes vagy levezényelni az elejétől a végéig. Most már igazolványt sem kell kiváltani, csak regisztrálnak a rendszerbben, kell egy adószám és ennyi.

Ami a kellemetlenebb része, hogy a Bt-hez hasonlóan itt is teljes vagyonoddal felelsz, ha valami nincs rendben, és nem vesznek annyira komolyan egyéni vállalkozóként, mint ha cégtulajdonos lennél.

Mielőtt döntesz, mindenképpen keress meg egy könyvelőt vagy ügyvédet, mert ők a terveid alapján el tudják mondani, mit és miért válassz, hogy az a zökkenőmentes működéshez megfelelő legyen.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság