Mi az a Webinárium? Hogyan lehet ebből profitálni?

Okoseszköz
Villámgyorsan hódítanak teret az okoseszközök a közösségi médiában is

Az utóbbi évek során mindenki találkozhatott webináriumokkal, mivel sok vállalkozás marketingeszközei közt is megtalálhatjuk ezt a csatornát. Ha eddig még nem használtad, az alábbi írásban részletes áttekintést kaphatsz róla.

Mi az a Webinárium?

A webinárium a „web” és a „szeminárium” szó trükkös összeházasításából született. Vagyis a webinárium valójában online szeminárium.

A legnagyobb előnye, hogy egy webináriumon utazgatás nélkül is részt tudsz venni, illetve ha te tartod, akár 500-1000 embert is meghívhatsz rá anélkül, hogy egy kisebb stadiont kellene kibérelned.

Az előre megadott időpontban a regisztráltak automatikusan megkapják mailben a belépési linket. Ezután te is online-ra kapcsolod az szemináriumot, és  máris mindenki láthat és hallhat otthon a képernyőjén.

A résztvevők le vannak némítva, de ha úgy gondolod, egy kattintással bárkinek megadhatod a szót, akinek otthon mikrofonja is van.

Go to webinar – Gotomeeting.com

Az egyik legnépszerűbb webináriumos oldal a gotomeeting.com:

 1. A tapasztalatok szerint nem lassítja annyira a hallgatóság gépét, mint a többi rendszer.
 2. Külön informatikus nélkül is hamar el lehet készíteni a webináriumot.

Mire jó a webinárium?

Az online szeminárium lényege a meggyőzés és a bizalom építése. Ha otthonról is követhető egy-egy előadás, sokkal több érdeklődőt és potenciális ügyfelet szerezhetsz.

Ha szeretnéd, az előadást akár a Youtube csatornádon is publikálhatod később, ez szintén remek marketingfogás. Amikor az internetezők egy probléma megoldását keresik, egy videóval ki tudsz emelkedni a tömegből, és szakértői benyomást ébreszthetsz.

Miről és kiknek tartsak webináriumot?

A teljesség igénye nélkül néhány témalehetőség:

 • Új termék bemutatása partnereknek, ügyfeleknek,
 • Interjúkat készíthetsz elismert szakértőkkel,
 • Céges közlemények, változások munkatársaknak, alkalmazottaknak,
 • Vállalati beszámolók, képzések munkatársaknak, befektetőknek,
 • Prezentációk partnereknek, lehetséges befektetőknek,
 • Szakképzések (pl. adótörvény változások, online marketing képzések, stb.),
Mi az a Webinárium? Hogyan lehet ebből profitálni?
Webinárium: mindenkinek kényelmes!

Mit használj a webinárium során?

A webinárium programok rengeteg lehetőséget nyújtanak, ezek egy részét érdemes is használni, hogy a képernyő előtt ülők érdeklődését folyamatosan fenn tartsd. Ha a webinárium unalmas, akkor te magad is unalmas, fantáziátlan benyomást keltesz…

Tegyél fel kérdéseket

A szeminárium alatt tegyél fel érdekes kérdéseket, és kérd meg a nézőidet, hogy válaszoljanak rá szövegben, vagy audió válaszban.

Használj példákat

Ne csak az elmélettel foglalkozz, hanem gyakorlati, létező példákat is mutass be, ezekre biztosan emlékezni fog mindenki.

Hívj vendégelőadót

Ha meghívsz egy vendégelőadót, akkor add át neki a prezentálás jogát, és hagyd, hogy saját gépéről tartsa előadását.

A webinárium előnyei

Aki már tartott offline szemináriumot, az tudja, hogy nem olcsó mulatság:

 • termet kell bérelni,
 • parkolóhelyet kell biztosítani,
 • üdítőt, édességet, kávét kell venni,
 • el kell utazni a helyszínre…
 • hangosítást kell bérelni,
 • sok helyen még technikust is bérelni kell.

Ezzel szemben a webinárium rendszereknek csak havidíja van, a Gomeeting havi díja mindössze 50 dollár, de cserébe annyi webináriumot tartasz, amennyit csak akarsz…

A webinárium hátránya

A legnagyobb hátrány az, hogy kissé személytelen, és nem látod a résztvevők arcát, reakcióit. Vagyis nagyon oda kell figyelned arra, hogy a célcsoportban bizalmat ébressz, és hamar megkedveljenek.

Webinárium: ébressz bizalmat
Webinárium: ébressz bizalmat

Webinárium marketing – hogyan?

Mivel önmagától senki nem fog egy online szemináriumra jelentkezni, így ezt is marketingezni, hirdetni kell a lehető legtöbb felé.

Legyen izgalmas a téma

Az előadás témája sok embert hozhat, ha olyat tudsz nyújtani, ami a célcsoportod problémáira ad választ.

Küldd ki e-mailben is

Ha van hírlevéllistád, el ne feledkezz arra is kiküldeni a meghívókat. Mivel a leveleiden keresztül téged már ismernek, sok regisztrálót szerezhetsz így is..

Facebook

A Facebook-on is említsd meg napi egyszer a lehetőséget, és mindig mellékeld a regisztrációs linket.

Adwords, Etarget, Affiliate.hu, Netadclick…

A fizetős kampányok előnye, hogy gyorsan tudsz sok embert elérni; a hátránya az, hogy sokba kerülhet. Mindig számold ki előre, hogy mekkora összeget költhetsz hirdetésekre a tervezett konverzió mellett. Hasznos kapcsolódó cikk: mi az a ROI?

Youtube

Készíts bevezető reklámvideót is, amellyel felébresztheted az emberek kíváncsiságát. A videó alá tedd ki a a regisztrációs linket. Sőt, a videót akár kiemelt megjelenéssel is hirdetheted.

Weblap

A saját weblapodról se feledkezz meg, mindenképpen jelezd, hogy webináriumot tartasz, és foglald össze röviden a regisztráció és a részvétel előnyeit. Írd meg, hogy miről maradnak le a látogatók,  ha nem vesznek részt rajta!

A Webinárium eredményessége

A webinárium végén megnézheted részletesen, hogy hány résztvevőd volt, hányan voltak ebből aktívak, de számodra nem ez lesz a lényeg, hanem a vélemények és a pozitív visszhang.

Küldj ki minden résztvevődnek egy mailt, amiben véleményt kérsz a látottakról és hallottakról. A legjobb véleményeket gyűjtsd össze, és tedd ki a honlapodra is, hogy a látogatók is lássák, milyen kreatív, izgalmas előadó vagy. Ez szintén sok regisztrálót hoz a következő kampányodban.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság