Mi az interkulturális kompetencia, és miért hasznos?

Mi az interkulturális kompetencia, és miért hasznos?

Az interkulturális kompetencia nem más, mint annak a képessége, hogy más nyelvű, és más kulturális háttérrel rendelkező emberekkel jól tudunk boldogulni, és képesek vagyunk megértetni magunkat velük. Ez a képesség meglehetősen összetett, és egyszerre több komponenst is magában foglal.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

Ismerd meg a másik embert!

Elsősorban az a fontos, hogy a különböző kultúrákról rendelkezzünk elegendő ismerettel. Ez alól nem lehet kivétel a saját kultúránk sem, hiszen ez által vagyunk képesek megismertetni magunkat más kultúrákból származó emberekkel.

Azt is mondhatnánk, hogy az interkulturális kompetencia kulcsa az, hogy megértsük és tudatosítsuk magunkban: ami nálunk természetes, az lehet, hogy máshol, más országokban és kultúrákban nem az.

A más kultúrából származó emberekkel mindig sokkal türelmesebbnek kell lennünk, mert talán nem értjük meg elsőre mit-miért tesznek. Nekünk kell utánajárnunk az ő szokásaiknak!

Az interkulturális kompetencia kissé bonyolult fogalom, magában foglalja:

  • a megfigyelési,
  • az interpretációs,
  • vagy az összehasonlítási készséget.

Fontos szempont, hogy rendelkezzünk bizonyos tulajdonsággal, például legyünk nyitottak az ismeretlen felé, érdeklődőek és toleránsak.

Interkulturális kompetencia = nagyobb üzleti siker!

A cégek kommunikációjában és a külföldi munkavállalók esetében egyenesen a siker kulcsa lehet az interkulturális kompetencia. A különböző kultúrák találkozásakor akkor lehetünk sikeresek, ha képesek vagyunk helyt állni a megfelelő helyzetben, az előzetes ismereteink megfelelő felhasználásával. Cégeknél és munkavállalóknál kiemelkedően fontos a helyes attitűd megválasztása, az, hogyan viszonyulunk az egyes kultúrákhoz, és mennyire fogadjuk el az értékeiket, értékrendjüket.

Globális nomádok – multikulturális munkavállalók

A  külföldi munkavállalók  egyik speciális csoportja például multikulturális életstílust követ. Ők olyan emberek csoportja, akik külföldön vállalnak munkát, beilleszkednek az új kultúrába, majd továbbállnak a következő országba, ahol ismét megismerik az adott kultúrát, és beilleszkednek. Ezeket a munkavállalókat nevezzük globális nomádoknak, vagy multikulturális munkavállalóknak.

Amennyiben kulturálisan kevert munkacsoport van jelen egy vállalatnál, ott az interkulturális tréning kulcsfontosságú annak érdekében, hogy az emberek interkulturális kompetenciája egyformán fejlesztésre kerüljön.

Különböző országokban élő cégek vezetői is tarthatnak interkulturális tréninget (akár virtuális csapatként összeülve), így személyesen is megismerhetik egymást, megtárgyalják egymás munkakörülményeit, valamint az alkalmazottaik szokásait, munkaviszonyát.

Az interkulturális kompetenciát fejlesztő tréningeken hamar felszínre kerülnek  a munkahelyen tapasztalható, megoldandó kulturális különbségek. A tréning jó lehetőséget biztosít a kulturális különbségekből fakadó nézeteltérések megelőzésére és kiküszöbölésére, ezáltal hatékonyabb együttműködés alakulhat ki a munkavállalók, vagy a cégvezetők között.

A következő cikkben arról fogok írni, milyen az igazi interkulturális tréning és hogyan lehet pénzre váltani az ott tanultakat?

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság