Vágysz arra, hogy vállalkozó légy? Íme 11 pont, ami segít elindulni!

A gyáva nap mint nap meghal, a bátor csak egyszer hal meg.

Alkalmazottból vállalkozóvá válni nem olyan egyszerű. Talán azt gondolod, hogy a tőkehiány az, ami a legtöbb embert megakasztja, de ez nem igaz. A legtöbben a bátorságpróbán buknak el, azaz egyszerűen nem mernek nekivágni. Félnek a „Mi lesz ha nem sikerül?”-tól. Bevizionálnak egy csomó dolgot, amiknek a bekövetkeztére szinte nulla az esély.

Feladni egy stabil munkahelyet nem könnyű döntés, az biztos, hiszen sok minden szükséges ahhoz, hogy a vállalkozásod sikeres legyen, és hosszú távon működőképessé váljon…

Mégis, ha körbe nézel magad körül, láthatod, hogy hányan élnek sokkal jobban, mint te, csupán azért, mert volt elég bátorságuk egy próbát tenni.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres vállalkozóvá válj?

1. Bátornak és kitartónak kell lenned

A legfontosabb hozzávaló a sikeres vállalkozóvá váláshoz a kitartás. Van, hogy évekbe telik, mire a sok munka, a vállalt kockázat meghozza a számodra előnyös, tényleg nagy pénzeket hozó szerződéseket és ügyfeleket, ehhez viszont komoly kitartásra van szükséged.

Nagy önfegyelemmel kell rendelkezned a tőke felhalmozásához, hogy a bevételedet ne éld fel, hiszen ki kell fizetned a költségeket, az adókat, fejlesztened kell… sok fiatal vállalkozó pont azért keseredik el azért, mert a nagy üzlet nem jelentkezik egy hónap, vagy akár még egy év múlva sem.

A kitartás az, ami elegendő erőt ad ahhoz, hogy terveid szerint haladva valósítsd meg álmaidat, még ha az több időt vesz igénybe, mint ahogy gondoltad volna.

2. Kell egy csapat

A kis vállalkozásoknak nem adatik meg az, hogy minden – a vállalkozáshoz szorosan kapcsolódó – részterületre a megfelelő embert alkalmazzák, hiszen az magas bérköltséget jelent.

De az is igaz, hogy a megfelelő szakemberek nélkül nem lehet sikeres vállalkozást indítani: te sem tudsz mindent, nem is bírnád el az idő folyamán halmozódó munkamennyiséget.

Ezért célszerű első körben külső tanácsadókat megkeresni egy-egy probléma kezelésére, mint például egy jó könyvelő, aki nem csak szakmailag, hanem gazdasági szempontból is igazi társaddá válik.

3. Fel kell ismerned a piaci réseket

A vállalkozásod akkor marad életben, ha a leendő vásárlóid igényének, elvárásainak megfelelően dolgozol.

A vállalkozás célja az, hogy más fogyasztók igényeit szolgálja ki, de ezek az igények változnak korosztály, hely, nem, piaci szektor szerint is, és az idő előre haladtával is. A fogyasztói igényeket és problémákat mindig szem előtt kell tartanod és alkalmazkodnod kell ezekhez!

4. Figyeld a híreket!

A hírek figyelemmel kísérése két szempontból is fontos:

  1. egyrészt a politikai döntésekből fakadó új gazdasági helyzetet is átláthatod, az egyes – a vállalkozásodhoz kapcsolódó – szabályokban történő változásokról is értesülhetsz;
  2. másrészt a változó fogyasztói magatartásokról is időben információkat kaphatsz.

Aki figyeli a híreket, szinte azonnal tud reagálni a megváltozott körülményekre, így sokkal kevésbé érzi meg a bekövetkező negatív változásokat.

A piaci, gazdasági hírek tudatában arra is lehetőséget adsz a vállalkozásodnak, hogy még jobban kitűnj a piacon, háttérbe szorítva a versenytársakat.

5. Kommunikálj

A kommunikáció két irányú, így mint eladó-vevő és a vevő-eladó viszonyban is arra kell törekedni, hogy az átadott információ világos és egyértelmű legyen.

A kommunikáció akkor sikeres, ha nem hagy maga után kétséget, nincs benne félreérthető elem. A későbbi reklamációk elkerülése érdekében érdemes mindent dokumentálni, akár e-mailben is, így sok változtatás visszakereshető.

6. Legyenek pénzügyi terved

Amivel minden induló vállalkozás szembesül az az, hogy szinte minden többe kerül, mint amivel eredetileg számoltak. Főleg, ha a pénzügyi tervezés és a megvalósítás között egy év is eltelik úgy, hogy a terveket nem aktualizálták időközben.

A pénzügyi terv összeállítása során nem szabad mindent kifillérezni, történnek árváltozások, vagy olyan költséggel szembesülhetsz, amivel nem is számoltál (pl. új adók).

7. Legyél őszinte

Az őszinteség – bármennyire is hihetetlen – de nagyobb nyereséget hoz, mint a félig őszinte, vagy az egyáltalán nem őszinte mozzanatok.

A hazudozás a gyengeség jele, és nyilvánvalóvá teszi az üzleti stratégia teljes hiányát. Az őszinteség a vevők felé többszörösen térül meg, az őszinteség a bizalom kiépítésének egyik legalapvetőbb eszköze.

A bizalom kiépítéséhez hosszú idő kell, és egy szempillantás ideje alatt tönkre is lehet tenni. A sikeres vállalkozó éppen ezért felvállalja a hibáit és azon dolgozik, hogy ezeket kiküszöbölje.

8. Folyamatosan képezd magad

A tanulás utálatos dolog, ha az iskolapados tanulásra gondolsz, de a vállalkozói lét elengedhetetlen eleme a tanulási készség kialakítása.

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy gyorsan alakuló világban egyre több olyan információs, technológiai és technikai lehetőség jelenik meg, amiket ismerned és használnod kell: ezekkel egyre stabilabbá és folyton megújulóvá teszed a cégedet és magadat is.

A tanulás legyen fontos a beosztottaidnak is, hiszen sokkal egyszerűbb taníttatni saját alkalmazottadat, mint magas bérért felvenni helyette egy másik, képzettebb munkavállalót.

9. Légy maximalista

Ha felvállalsz egy üzletet, akkor azt a lehető legjobban teljesítsd. Az elégedett vevő több vevőt hoz: ez pedig nagyban járul hozzá a hosszú távú sikeredhez.

10. Folyamatosan marketingezz

Csak folyamatos marketinggel tudod elérni azt, hogy a mindig újabb és újabb vevőidet megtaláld. A régiek is fontosak, így a marketinged alapvetően kétirányú: egyfelől a régiekkel tartod a kapcsolatot, másfelől elérhetsz új kapcsolatokat.

Ahhoz, hogy folyamatosan legyen folyamatban lévő üzlet, mindig kell lennie valakinek, akinek szüksége van rád: a létezésedről pedig csak reklámok útján értesülhetnek a fogyasztók.

11. Találd meg az egyensúlyt

A saját vállalkozás – főleg a kezdeti időben – mindig sok időt, munkát, áldozatvállalást igényel. Durva hiba, hogy a legtöbb – főleg fiatal – vállalkozó mindent feláldozz a vállalkozásáért, és egyszerűen elsodródik a családja mellől.

A család sokkal többet jelent a vállalkozásnak, és ez most nem eg családterápiás szöveg, hanem valóban így is van.

Az alapgondolat is arról szól egy vállalkozási ötlet kidolgozásakor, hogy neked és a családodnak jobb, minőségibb élet jusson; ezen kívül egy feleség vagy egy férj is sokat segíthet a vállalkozás felfuttatásában.

Ezért a sikeres vállalkozó mindig megtalálja az egyensúlyt a munka és a családi élet között.

Sok sikert!

És ha hasznos volt az írás, oszd meg másokkal is -nyomj egy lájkot!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

1 hozzászólás

  1. Nagyon hasznosak a felvazolt tanacsok, de a marketing reszbol mintha hianyozna az allando bovules lehetosege. Ugy mint a bevo mit keres, mi kellene neki.
    Mely terseg, milyen kulturat kovet. Ja meg annyit, hogy O hogyan csinalna gondolat, erezze azt, hogy nekem O fontos.
    Amugy egybe veve nagyon hasznos az irott anyag.
    Köszönöm a lehetoseget ha gondolod valaszolj szepnapot

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság