Miért és hogyan érdemes befektetni? 3 befektetési tanács kezdőknek

Miért és hogyan érdemes befektetni? 3 befektetési tanács kezdőknek

A befektetésekkel az a cél, hogy a megtakarításokból eredő tartalékokat olyan pénzeszközökbe vagy befektetési lehetőségekbe helyezd, ahol az a minimum, hogy a reális értékét megtartsa, és még egy kis növekményt is hozzon a konyhára. A tartalékolás azt feltételezi, hogy már most félreteszed azt a pénzmennyiséget, amit majd a jövőben – valamikor – kialakuló igényeidet fedezni tudod.

Először is takaríts meg

A megtakarítás lassú, de biztos gyarapodást eredményez, amennyiben rendszeresen félreteszed azokat az összegeket, melyeket nem élsz fel egy hónapban. Ez lehet akár 500 forint is, a megtakarításhoz vezető út mindig ilyen csekély – nevetségesnek látszó – összeggel kezdődik.

De amint ráérzel az ízére ez az 500 forint a továbbiakban akár tízezres, százezres mértéket is meghaladhatja, akkor pedig érdemes valamilyen befektetési lehetőség után nézni.

A pénzmegtakarításhoz két út fog vezetni:

  1. az egyik, hogy a hónap végén megmaradó összegeket teszed félre,
  2. a másik, hogy tudatosan készülsz a megtakarításokra (vagyis a hónap elején már különrakod a pénzt).

Utóbbihoz van egy nagyon gyakorlatias tanács: készítsd házi költségvetést. Az összes bevételedből kivonod az összes költségedet, a fennmaradó összeget elosztod annyi nappal, ahány nap eltelik egyik pénzforrástól a másikig (fizetéstől fizetésig).

A napra lebontott összegből láthatod, hogy valóban szükséged van-e naponta a kijött összegre, vagy egy részéről le tudsz mondani. Ha igen, akkor a lemondásra szánt összeget beszorzod a fizetéstől fizetésig terjedő napszámmal, így kijön az az összeg, amennyit egy hónap alatt meg tudsz takarítani. Ezt az összeget akár már a hónap elején is befizetheted egy bankbetétbe – ez legyen az első befektetésed!

Érthetően: keresel 150.000 forintot. Az összes költséged (rezsi, hitel, telefon, net) 60.000 forint. Kivonod a 150.000-ből a 60.000-et, így marad 90.000 forintod 30 napra. Vagyis napi szinten 3000 forintból kell gazdálkodnod. Ha úgy érzed, hogy neked napi 2000 forint is elég, akkor az el nem költött napi 1000 forintokat félretéve egy hónap alatt 30.000 forintot takarítasz meg. Ugye, hogy nem bonyolult?

Bankbetétek

A bankbetétek kamatai enyhén szólva sem kecsegtetőek, a mai alapkamatok mellett egy bankbetét sem olyan vonzó befektetési lehetőség, mint ahogy azt az ember elvárná. A hozamból például ki kell fizetned a személyi jövedelemadót is. Kis összegek esetén ez inkább csak értékmegőrzésnek jó – jobb, mint a párnád alatt tartani a pénzedet, mert az infláció így is – úgy is hatással van az értékére.

A befektetésnek mint kívánalomnak azért is van létjogosultsága, hiszen léteznek olyan élethelyzetek is, amelyek önhibádon kívül találnak meg – nem kell messzire menni, elég ha a gazdasági válságra gondolsz vissza. Ezt az időszakot azok éltél túl, úgymond presztízs- és életszínvonal csökkenése nélkül, akinek volt megtakarított pénze: a krízishelyzetben volt mihez nyúlnia.

Mielőtt azonban a befektetési lehetőségekről szó esen, néhány fogalommal tisztába kell, hogy legyél!

Pénzalapok

A pénzedet meghatározott időtávra, meghatározott kockázattal, határozott hozamelképzelésekkel fekteted be, meghatározott pénz- vagy pénzjellegű alapokba. A pénzalapok a részvények, kötvények, általad kihelyezett hitelek; a pénzjellegű alapoknak számít például az ingatlanbefektetés vagy vállalkozásba való befektetés, amely nem részvénytársaságként működik.

Hozamok

A hozamok általában éves szinten vannak meghatározva, a kockázati tényező pedig az a körülmény, vagy lehetőség, ami a jövőben várható bizonytalanságot fejezi ki. Hétköznapi nyelven mondva:

  • vagy bukod a befektetett pénzedet,
  • vagy nem teljesít annyira a befektetésed, mint amennyire számítasz;
  • vagy nagyon jól teljesít az üzlet és meggazdagszol belőle.

A kockázatokból kettőt kiemelnék:

  • az egyik az árfolyamkockázat – ettől hangos a sajtó az utóbbi két évben;
  • a másik a visszafizetési kockázat – azaz a hitelkérő visszatudja fizetni (vagy sem) a megbeszélt határidőre a kölcsönkért összeget a megegyezett kamatokkal együtt.

Árfolyamkockázattal kell számolni, ha részvényeket vásárolsz, visszafizetési kockázattal kell számolnod, ha kötvényeket akarsz vásárolni. A részvényeknek nincs lejárati ideje, tehát életed végéig tulajdonosa leszel annak a részvénycsomagnak, melyet megvásároltál, a kötvénynek viszont van lejárati ideje.

1. Tehát az első befektetési tanács

Ha értékpapírokba akarod fektetni a pénzedet, akkor a kétféle kockázatot mindenképpen gondold át.

A hazai cégek nem igazán az értékpapír kibocsátásával foglalkozó cégek közé tartoznak. Nyugaton vagy Amerikában szinte evidens, hogy ha pénzt akar egy vállalkozás, akkor részvényeket vagy kötvényeket bocsát ki.

Állami értékpapír

A magyar piacra elsősorban az állami értékpapír kibocsátás a jellemző. Az ilyen jellegű értékpapíroknál az állam vállal garanciát arra, hogy a kötvényekbe fektetett pénzeket a kamatokkal együtt határidőre megfizeti. Az ilyen jellegű értékpapírok esetében a visszafizetési kockázat nagyon kicsi.

Viszont, amivel számolnod kell, az az árfolyamkockázat, hiszen, mint minden értékpapírral, az államkötvényekkel is kereskednek a pénzpiacokon, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen árfolyamváltozások figyelhetők meg.

A részvények esetében a visszafizetési kockázat lehet a kérdés tárgya, főleg, ha nem életed végéig akarod megtartani az értékpapírokat, hanem adod-veszed őket. Ugyanis a részvénytársaságok működése is nagyban függ a világ pénzügyi helyzetétől, így a részvények árai is nagy határokon belül mozoghatnak.

A részvények nem csak árfolyamkockázatot jelentenek, hanem visszafizetési kockázatot is, így a

2. Második befektetési tanács

Ha részvényekbe akarsz pénzt fektetni, akkor csakis megbízható cégbe fektesd a pénzedet, és mindig figyeld a cég helyzetét, megítélését.

Az értékpapírokba történő befektetéseknek van egy harmadik és egy negyedik csoportja is, amely nem csak befektetésként jelentkezik, hanem egyfajta előtakarékosságból eredő, hosszú távra lekötött pénzeszközöket foglalja össze.

Előtakarékosság, mint hosszú távú lehetőségek

A harmadik csoportba tartoznak azok az előtakarékossággal egybekötött, hosszú távra lekötött pénzösszegek, mely folyamatos befizetések mellett, akár évtizedek múltán hozzák meg a várt hozamot.

Tárgyi befektetések

A negyedik csoportba tartoznak azok a tárgyak, melyek konkrétan nem pénzformájában jelennek meg a gyarapodásodban, hanem értékállóságuknál fogva jelentkeznek a befektetői piacon. Ilyenek az ékszerek, nemesfémek, festmények, műalkotások, antik tárgyak, ingatlanok.

A megtakarított pénzedet mindenképpen érdemes befektetned valamilyen értékpapírba, hiszen értékét csak így képes megőrizni. Ami viszont már teljesen egyéntől függő, hogy milyen jellegű befektetések preferálsz: a biztonságra törekszel, vagy vállalod a kockázatot.

3. Harmadik befektetési tanács

Ismerd meg önmagadat és a pénzpiachoz való viszonyodat! Enélkül nem lehet befektetést végiggondolni. Ha még sem tudsz dönteni, akkor keress egy olyan befektetési tanácsadót, aki világosan elmagyarázza neked, hogy mibe miért érdemes befektetned, de a döntés a te kezedben van!

Sok sikert!

És ha hasznos volt az írás, oszd meg másokkal is -nyomj egy lájkot!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság

Mi az a Luxus valójában?

A luxus a nagy kényelem vagy elegancia állapotaként definiálható, különösen, ha drága anyagokat vagy kényelmi szolgáltatásokat