A hatékony landing page titkai…

Az internet őskorában egy-egy weboldalnak volt 5-10 aloldala, ezekre érkezett egy csomó látogató, vásárolt, rendelt, egyszerűen azért, mert sokkal kisebb volt a webes választék. Sőt a kisebb választék miatt a keresőoptimalizálásnak, online marketingnek sem volt komolyabb szerepe.

Lassan azonban 2013-at írunk, napi szinten is több ezer weboldal jön létre, emiatt nem csak a keresőoptimalizálásnak, vagy az online marketing-nek jut kiemelt szerep, hanem a konverzió növelésnek is. Ugyanis nincs semmilyen garancia arra, hogy egy-egy látogató valóban ügyfelünkké fog válni.

A landing page

A konverzió növelésre hatékony módszer a profi landing page (érkező/értékesítő oldal) létrehozása, ahova a látogatókat tereljük, és itt győzzük meg őket a helyes döntésről, vagyis hogy nálunk költsék el a pénzüket.

A köztudatban a landing page az az átláthatatlan valami:

– ami tele van sárga hátterű, vastag piros betűs feliratokkal,

– hangzatos nevű személyek (Terry Obama, George Macintosh,  Kaena Kardashian) dőlt betűvel írva mondják el, hogy mennyire elégedettek,

– mindenféle nyilak mutatnak fentről-lefelé,

– annyit kell szkrolloznunk, hogy még Usain Bolt sem futná végig 10 másodperc alatt a weblap hosszát,

– alul van egy gomb, amit ha megnyomunk, akkor egyből meg kell adni a bankkártyaszámunkat,

– legalul egy nagy pecsét mutatja, hogy itt bizony komoly pénzvisszatérítési garancia van.

Azonban egy igazi landing page ennél sokkal több.

A landing page exkluzív és csinos recepciós, tökéletes pincér, és zseniális eladó is egyben. Arra született, hogy köszöntsön, társalogjon és meg is győzzön egyszerre.

Az első lépés

Első lépésként találjuk ki, hogy hova is kerül landing oldalunk. Egy tanács: ne céges oldalunk egyik aloldalára kerüljön, hanem legyen külön domainen (webcímen). Ez már önmagában előny, hiszen olyan nevet adhatunk neki, ami kifejező:

– kutyaturorudi.hu,

– facebookkonyvkezdoknek.hu

– sikerespokeres.hu

– milliomos-egy-ev-alatt.hu …

A landing oldalnak könnyen szerkeszthetőnek kell lennie, hiszen ha nem teljesít elég jól, akkor bizony fejleszteni kell: cserélni kell a színeket, képeket, videót, szövegeket, több ajándékot kell adni, esetleg diszkontálni az árat.

Mielőtt beizzítjuk az oldalt, kérjük meg kritikusabb ismerőseinket, hogy nézzék meg az oldalt, majd tegyük fel nekik az alábbi kérdéseket:

– Tudják-e, hogy miről szólt az oldal?

– Megbízhatónak tűnt? Hiteles képet festett rólunk és termékünkről?

– Elég izgalmas volt ahhoz a videó, hogy végignézzék?

– Biztatónak tűnt a következő lépés (feliratkozás, kitöltés, letöltés, vásárlás)?

Ha a fentiekre kaptál rendes választ, illetve pozitív megerősítést, akkor valószínűleg a látogatókból is tudsz majd ügyfeleket konvertálni.

Mi a landing oldal feladata?

A landing oldal feladat az, hogy a célunkat elérje, és a látogatót az általunk előre pontosan meghatározott cselekvésre bírja rá: megosztásra, ebook letöltésre, vásárlásra, tanfolyamra, vagy tanácsadásra jelentkezésre.

A hatékony landing page vezeti a látogató
A hatékony landing page a kívánt cél felé vezeti a látogatót

Bizalmat épít

Gyakori (főleg angol nyelvterületen), hogy a landing page-en egy-egy videó van csak pár sor szöveggel. A videó azt mutatja be, hogy az adott cég miért jó választás a látogatónak.

Potenciális ügyfelet szerez

Amikor több adatot kérünk egy letölthető ebook-ért cserébe, hamar ki tudjuk szűrni a “hot leads” ügyfeleket. Ha kapunk telefonszámot, címet, máris munkába lendülhet a marketinges.  Erről egy összefoglaló cikket találsz itt, a “Feliratkozás” részt keresd a cikkben.

Elad

Ez a legegyszerűbb, de egyben legnehezebb is, mivel itt már konkrét pénzkiadást is várunk a látogatóktól. Megnézi a terméket, és ha elég jónak tűnik az oldal alapján, akkor megveszi.

A landing oldal hatékonyságának mérése

A hatékonyság mérése nagyon egyszerű, csak üzemeljük be a Google Analytics ingyenes szolgáltatását. Az Analytics segítségével rengeteg információt kapunk az oldalunk látogatottsági adatairól. Tegyük fel, hogy 10.000 látogató érkezik különböző marketingfogások révén az oldalra, ebből pedig 500 vásárol is. Ebben az esetben a konverzió 5% (10.000/500).

Fontos, hogy több landing oldal esetén több kódot használjunk, mert különben nem kapunk pontos (vagy könnyen értelmezhető) eredményt.

Azt is érdemes összevetni, hogy honnan érkeznek a látogatók: lehet, hogy a Facebook-ról érkezőkkel csak 1%-os konverziót érünk el, míg a Google-ből érkezőknél 8%-os a hatékonyság. Ezeket is figyelni lehet és kell is az Analytics használatával.

Hogyan épüljön fel a landing page?

 1. Kell egy szép logó, de ha lehet, ne linkeld sehova (a főoldalra se). Ha több aloldalon szeretnéd keresztülvezetni a látogatót, próbáld meg csökkenteni az esélyét annak, hogy visszafelé haladhasson (pl. vissza a főoldalra).
 2. Ne használj menüt! A látogatókat egy irányba tereld: az űrlap, vagy a kosár felé! Csak ezt a lehetőséget lebegtesd a szemük előtt!
 3. Használj igényes grafikákat! Az akciógombok, a kitöltendő űrlap emelkedjen ki a háttérből, keltse fel a figyelmet! A gombok felirata is a konverziót növelje: “OK” és “Elküldés” helyettAkarom!” “Igen, kérem a terméket!“Letöltöm a könyvet” jellegű feliratokat használj!
 4. Használj alcímeket! Az alcímekkel jól erősítheted az üzenetedet, pl. “Szerezz 1000 értékes ügyfelet 3 hónap alatt!”, “Dolgozz heti 4 órát, és keress 5-ször többet!”
 5. Használj felsorolásokat! A felsorolások segítenek abban, hogy a látogatók letapogassák a tartalmakat, és a rövideket végig is olvassák. A felsorolásoknál jól lehet prezentálni az előnyöket, illetve a pontok elé akár kis zöld pipát is tehetsz. Ez jól néz ki, és sokoldalúságot sugall.
 6. A regisztrációs űrlap lényegre törő legyen! Ne kérj felesleges információkat, csak a legfontosabbakat. Minél több információt kérsz el, annál jobban csökkented a konverziót.
 7. Készíts több verziót is! Ne egy változatot készíts, hanem akár 4-5 félét is. Nézd meg, hogy melyik teljesít legjobban. Ha a terméked “unisz*x”, akkor készíts egy változatot nőknek (finom design, elegáns grafikai elemekkel, nőies színek), egyet férfiaknak (egyszerűbb, letisztultabb design főleg sárga, kék és szürke színekkel).
 8. Változtasd a gombokat! A gombokat szintén érdemes variálni színek, méret, betűtípus tekintetében.

WM

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

 1. Nagyon hasznos cikk, főleg már 2013-ban.

  Érdemes több különböző landing page-t csinálni, és ahogy írtad is GA ( Google Analytics-el ) lehet mérni azoknak a konverzióját. Néhány hónapos variálgatás után már tudhatjuk, melyik elrendezések, színek, infógrafikák konvertálnak jobban, és afelé lehet venni az irányt.

  Ha jól tudom GA támogatja ennek automatizált változatát is, webhely optimalizáló néven. Érdemes kipróbálni, bár én még nem használtam.

 2. […] A hatékony landing page titkai… Hasznos tippek, Kiemelt […]

 3. […] A hatékony landing page titkai… Hasznos tippek, Kiemelt […]

 4. […] el mindenkit, aki költeni akar, és győzze meg hatékony landing oldalakkal, hogy Ön a megfelelő […]

 5. […] konverzión robbanásszerű javulást tudsz elérni egy hatékony landing page […]

 6. […] egyetlen komplex terméket akarunk csak az interneten értékesíteni, akkor egy direkt értékesítési oldalt kell készítenünk ehhez. Mivel egyvalamit kínálunk, így csak ennek a megvásárlásáról kell […]

 7. […] milyen forrásból érkeznek a látogatók. Ha például a Google Adwords hozta őket, érdemes egy speciális érkező oldalra navigálni őket, hogy úgy érezhessék, a kérdéses hirdetés kibővített változatát, annak […]

 8. […] még több információ után. Az, hogy a honlapon vásárolni is fognak, vagy nézelődni, ezen múlik, és ezen, illetve ezen […]

 9. […] konverzió robbanásszerű javulását tudod elérni egy hatékony landing page […]

 10. […] Ha már elértük azt, hogy egy potenciális vásárló a weboldalunkra érkezzen, és tényleg szeretnénk is eladni neki valamit, akkor olyan bemutató oldalt hozzunk létre, amely alapján nyugodtan dönthet szándékáról, és minden erre vonatkozó igénye legyen kielégítve. Ha csak egy-két termékünk van, használjunk landing oldalt, erről egy részletesebb cikk itt olvasható el. […]

 11. […] egyetlen komplex terméket akarunk csak az interneten értékesíteni, akkor egy direkt értékesítési oldalt kell készítenünk ehhez. Mivel egyvalamit kínálunk, így csak ennek a megvásárlásáról kell […]

 12. […] el mindenkit, aki költeni akar, és győzze meg hatékony landing oldalakkal, hogy Ön a megfelelő […]

 13. […] Ehhez nagy segítséget adok ebben az írásban: >>> Milyen a tuti landoló oldal? […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság