Milyen színű legyen a weblapom? Jó tanácsok a profi színválasztáshoz!

Nem minden szín illik össze
Nem minden szín illik össze

Egy weboldal tervezése során fontos sarokpont az oldal színvilágának meghatározása. A feladat egyszerűnek tűnhet, hiszen megannyi színárnyalat közül lehet választani, de ugyanez okozza a nehézséget is.

A széles színválaszték miatt sok weboldal tulajdonos beleesik abba a hibába, hogy túl sok színt használ, vagy olyan színösszeállítást választ, melyek nem illenek össze. Egyik hibát sem szabad megejteni az oldal tervezésekor.

A színek nem megfelelő kavalkádja:

  • rossz megjelenést eredményez,
  • üzleti megítélés szempontjából sem előnyös,
  • az olvashatóságot megnehezíti.

Az oldallal találkozó internetezők először a színeket és a dizájnt (webdesign) veszik észre, a honlapról keletkező első benyomás ez alapján alakul ki. Ezért a leginkább javasolt oldaltervezési mód az egyszerű, letsiztult színhasználat!

A színpárosítás során használt árnyalatok megválasztásának egyik alapvető szempontja, hogy illeszkedjenek egymáshoz. Az oldalakon használt háttérszínt úgy kell kiválasztani, hogy a szöveg színétől minél inkább eltérő legyen, és kiemelje a szöveget. Ezáltal a szöveg jobban olvashatóvá, kontrastosabbá válik.

A színek kiválasztásakor érdemes elgondolkodni a színek pszichológiáján is, hiszen a színek az emberi érzéseket is befolyásolják.

Nem minden szín illik össze
Nem minden szín illik össze

Mit jelentenek a színek pszichológiai szempontból?

Piros

A piros az elemi színek között az első helyen szerepel. Hatása izgató, sokszor használják a sz*xualitás és az erő megjelenítésére. A piros árnyalatok túlzott piros használatával óvatosan kell bánni, hiszen nem csak az étvágyat serkentheti, hanem tükrözhet egyfajta erőszakos megjelenést is, hiszen a piros szín tömeges használatával haragot, megfélemlítést, türelmetlenséget is sugallhatunk.

Az üzletileg gátló hatások könnyebben érvényesülnek a honlapra látogatókon, ha túl sok piros színt használunk a weboldalunkon.

Sárga

A sárga olyan elemi szín, mely a láthatóság szempontjából erősen terhelheti a szemet. A sárga szín élénksége miatt hatással van a memóriára – gondoljunk csak a sárga „post it” tömeges használatára. A sárga színnel intelligenciát, vidámságot közvetíthetünk, ahol a szervezettség alapvető tulajdonság lehet.

Olyan színekkel kell kombinálni, melyek illenek a sárgához, így nem nyilvánulhatnak meg a negatív érzések, melyek a lustaság és a cinizmus mellett a kapzsiságot és az irigységet jelentik. Háttérszínként a rövid szövegekhez kiválóan alkalmas, hiszen könnyen megjegyezhetővé teszi a szöveget figyelemfelkeltő hatásával.

Kék

A kék az elemi színek harmadik eleme. A szem működésének szempontjából ez a legideálisabb szín, hiszen könnyen rá lehet fókuszálni. A leginkább pozitív jelentésű színnel nyugalmat, szeretetet, türelmet, megértést lehet közvetíteni, de a nem megfelelő színkombinációval negatív jelentés is sugározhat az olvasó számára:

  • ridegséget,
  • félelmet,
  • passzivitást,
  • depressziót.

A színekkel kapcsolatos felmérések azt mutatják, hogy a kék színt minden korosztály kedveli.

Narancssárga

A narancssárga kevert szín, a sárga és a piros keverékéből kerül ki. Árnyalata attól függ, hogy melyik alapszínből kerül több a kevert színbe. A narancssárga színhez a pszichológusok szerint a bátorság, a magabiztosság, vidámság érzete társul.

A rossz színkombinációban használt narancssárga szín negatív jelentést közvetíti, amely a kisebbrendűségnek, vagy éppen a beképzeltség megnyilvánulásaként értelmezhetnek a látogatók.

Zöld

A zöld a sárga és a kék keverésével jön létre, így magában hordozza a két alapszín pozitív és negatív tulajdonságait. A zöld kimondottan alkalmas a remény, a nyugalom, a növekedés, és a felelősségvállalás kimutatására, de ha a sárga a dominánsabb árnyalat a keverékszínben, akkor könnyen átfordulhat az féltékenység és a zavar képzetébe is.

A színek pszichológiája alapján látható, hogy mennyire fontos a jó színválasztás weboldalunk tervezésekor.

Nézzünk szét az interneten, keressünk bevált színmegoldásokat, figyeljük meg, hogy a piacvezető portálokon milyen színeket használnak. A jó színvilág összeállítása nagyon fontos az első (jó) benyomás szempontjából, hiszen az első (jó) benyomás kialakítására csak egyszer van lehetőség!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság