Milyen webshopot nyissak?

Néhány héttel ezelőtt nyilvánosságra kerültek azok a statisztikai adatok, amelyek az online kereskedelmi forgalom dinamikus növekedéséről számoltak be, így cseppet sem meglepő a trend, hogy idén nyáron sokan saját webáruház nyitását tervezik.

Való igaz, hogy a mostani felmérés eredménye a 2013-as évre vonatkozik, de a trend folytatódik, így még inkább ösztönzően hat a kereskedni és vállalkozni kívánó emberekre. Mivel emelkedett a webáruházak átlagos forgalma, nőtt a vásárlók száma, valamint némileg növekedett az átlagos kosárérték is, így szinte biztosak lehetünk abban, hogy egész sor új webáruház jelenik meg a legkülönfélébb termékeket kínálva.

A helyzet valójában igen érdekes, mivel a webes kereskedést fontolgató vállalkozók tudják azt, hogy kereskedni szeretnének, viszont nem tuják, hogy milyen terméket szeretnének árulni. A világháló, illetve az online piactér kellő rugalmasságot kínál ahhoz, hogy ezt a kérdést a saját igényeik és vágyaik szerint dönthessék el.

Ennek ellenére tapasztalható egyfajta üzleti tanácstalanság. Vállalkozni kellene minél előbb, de vajon mi kerüljön a virtuális polcokra?

Mindenekelőtt nézzünk körbe!

Aligha van az országban olyan honlapkészítő, keresőoptimalizáló vagy online marketinges vállalkozás, akit ne kerestek volna meg párszor ezzel a kérdéssel: mit érdemes árulni a webshopban?

Listát senki ne várjon, hiszen nincs egységes recept. Vannak termékek, amelyek egyeseknek nagyon bejöttek, sikeres online boltot hoztak létre általuk, de az is benne van a pakliban, hogy az ilyen szegmensekben azóta túlkínálat alakult ki vagy az erős konkurenciaharc odáig éleződött – akár az árak leverésével is –, hogy nem érdemes belépni a versenybe.

Sok marketinges hisz abban, hogy léteznek még piaci résnek nevezhető szegmensek, amelyek tartogatnak dinamikus fejlődési lehetőséget. Ezek megtalálása egyre nehezebb, szűkülnek azok a bizonyos rések, de még biztosan nem lehetetlen a versenybe szállás. Ráadásul mindig lesznek új sikertermékek, amelyek képesek tömegeket vonzani.

Sok marketinges viszont abban is hisz, hogy akár 2014-ben is be lehet lépni egy telített piacra, ahol dúl a konkurenciaharc. Természetesen ez már nem sétagalopp, de alázatos és fáradhatatlan munkával sikerülhet. Sőt, biztosan sikerül is.

Fontosnak tartjuk, hogy a kereskedő olyan termékekkel foglalkozzon, amellyel szívesen teszi és amivel kapcsolatban motivációt érez. Egy focimeccseken szocializálódott férfiember ritkán tud azonosulni a körömlakk forgalmazás szépségeivel.

Érdemes kitekinteni külföldre is. A piacok működésében e tekintetben nincs jelentős különbség az országok között, ám ha találunk egy külföldi sikerterméket, ami idehaza még nem honosodott meg, akkor éljünk az alkalommal! Ami nagyot szól máshol, annak lesz hangja idehaza is, csupán idő kérdése, mikor ér ide.

Ma a legnépszerűbb termékek az online piacokon a különböző műszaki áruk, a kozmetikai termékek és parfümök, valamint a különböző használati tárgyak. A kör elég széles ahhoz, hogy mindenki találhasson a maga egyéniségének megfelelő termékkínálatot.

Összegzésképpen elmondható, hogy bármely szegmensben sikerre vihető egy webáruház. Nagy versenyben nagyobb konkurenciával kell szembenézni, de a kereslet is nagyobb, kisebb versenyben kisebb a konkurencia és kisebb a kereslet is.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság