Webshopoknak: mire jó a kulcsszókutatás?

Nem olyan nagy ördöngősség a kulcsszókutatás

A megfelelő kulcsszavak kiválasztása nagyon fontos az online sikerhez, ehhez kapcsolódóan írtunk két hasznos kulcsszóválasztó eszközről is előző cikkünkben. Most a témát tovább boncolgatjuk, és megnézzük, hogyan gyűjtsük összes és értékeljük ki a lehetséges  kulcsszavakat, amire aztán majd jönnek a potenciális vevők, és elköltik nálunk a pénzüket.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

A kulcsszó kutatás olyan folyamat, amely során összegyűjtjük a potenciális vásárlókat hozó összes kulcsszót, hiszen a leendő vásárlók ezek alapján találják meg webáruházunkat.

Ezekből az összegyűjtött kulcsszavakból kell kiválasztani a legjobbakat, így pontosan meg lehet határozni a keresőoptimalizálás és tökéletes hirdetések irányvonalát.

Ebben a folyamatban nem csak a kulcsszavak összegyűjtése a fontos, hiszen a lehetőségek (értsd: lehetséges kifejezések) száma jóval nagyobb, mint amennyit képesek lehetünk felhasználni, vagy kezelni. A kulcsszó kutatás nehezebb része az összegyűjtés után a kiválogatás lesz.

Miképpen érdemes nekifogni a kulcsszó kutatás folyamatának?

Nézzük meg ezt egy kicsit bővebben.

Kulcsszavak összegyűjtése

Először is állítsunk össze egy listát az összes olyan kulcsszóról, melyre szeretnénk, hogy találatként megjelenjünk a Google keresőben. Ezt érdemes az összes aloldalunkkal (termékcsoportokkal, márkatípusokkal) külön-külön elvégezni. Kezdjük a főoldallal kapcsolatos összes „mainstream” kulcsszóval, majd folytassuk a kategóriaoldalakon végiglépkedve a gyártó megnevezésétől kezdve egészen a termékek nevéig, leírásáig.

Nem olyan nagy ördöngősség a kulcsszókutatásPéldaként nézzük meg egy elképzelt bicikli webáruház lehetséges kulcsszavait “váz” kategóriában:

 • férfi váz
 • női váz
 • gyermek váz
 • Kona váz
 • Merida váz
 • olcsó erős bicikli váz
 • uniszex bicikli váz
 • verseny váz
 • 17″ gyerek váz
 • stb,

a lehetőségek és szókapcsolat száma szinte végtelen .

A folyamatból fakad, hogy mind a termékek, mind a kategóriaoldalak között, mind a főoldal és a kategóriaoldalak (és így tovább) között lesznek átfedések. Az első felmérés eredményeképpen akkora mennyiséget kell összegyűjteni a kulcsszavakból, melyekből aztán lehet majd válogatni. Gyűjtsük össze az összes kulcsszót, amennyit csak lehet, nemcsak a főoldal, hanem az aloldalak, termékek kapcsán is.

Milyen módon kereshetünk elképzelhető kulcsszavakat?

Ne felejtsük egy, hogy a kulcsszó nem feltétlenül jelent egy szót, lehet ez akár több szavas kifejezés, vagy akár egy egész mondat.

SEO szempontból mindenképpen olyan kulcsszavakat kell keresni, melyeket a potenciális vevőink használnak. A bővebb keresési lehetőségek viszont megkívánják, hogy a valóságtól egy kicsit elrugaszkodjunk, esetleg külön kutatást végezhetünk a vásárlóink keresési szokásaira vonatkozóan. (Ennek a kutatásnak a megfelelő eszközeiről később fogok írni.)

Nézzük meg a versenytársak webáruházait is: előfordulhat, hogy ugyanazt a kategóriát másképp nevezik el olyan kifejezéseket használva, melyekre mi nem is gondolunk, viszont SEO szempontjából releváns kifejezések.

Az összeszedett kulcsszavak kiértékelése

Tegyük fel, hogy a kulcsszavak összegyűjtésével elkészült a listánk, így most ki kell értékelni ezeket a szavakat.

A kulcsszavak kiválasztásánál két fontos szempontot kell néznünk:

 1. A kulcsszóra vonatkozó találati eredményességét.
 2. A kulcsszóval kapcsolatos keresések mennyiségét.

Fel szeretném hívni két olyan hibalehetőségre a figyelmet, melyekkel sok webáruháznál lehet találkozni:

 1. A tulajdonosok olyan kulcsszavak választanak ki, melyekre rengeteg felhasználó keres, viszont nagyon erős verseny alakult ki a szegmensben, így nem tudnak megfelelő eredményt produkálni. Gyakorlatilag túlvállalják magukat.
 2. Könnyű kulcsszavakat válogatnak ki, amelyekkel ugyan hamar előre kerül a webáruházuk a találati listában, viszont ezeket a szavakat meg nem keresik a felhasználók.

Mindkét hibának egy végeredménye van: a bukás…

A leírtakat és a hibalehetőségeket figyelembe véve összességében elmondható, hogy a kulcsszavak kiválasztásának folyamatában arra kell törekedni, hogy a webáruház reális lehetőségeihez mérten nagy keresési forgalmat lebonyolító kulcsszavakat válasszunk ki.

Ráadásul tekintettel kell lenni a célpiacunk résztvevőinek keresési szokásaira, illetve a konkurencia optimalizálási gyakorlatára is.

Remélem, a leírtak alapján jól látható, hogy nem mindegy a kulcsszavak kiválasztásának minősége és mennyisége sem.

Persze nem kell megijedni, hiszen ahogy már volt róla szó, elérhetőek az online áruházak számára is olyan eszközök is, melyek megkönnyítik a megfelelő kulcsszavak kiválasztását.

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

 1. […] keresőoptimalizálása során az első feladat mindig a megfelelő (a termékekhez tartozó) kulcsszavak felkutatása. Ez nem csak a főoldal esetében van jelen, hanem a kategóriaoldalak esetében […]

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság