Mit jelent az interkulturális kommunikáció, és milyen szerepe van az üzleti életben?

Mit jelent az interkulturális kommunikáció, és milyen szerepe van az üzleti életben?

Az interkulturális kommunikáció, vagy más néven kultúraközi kommunikáció azzal foglalkozik, hogy a különböző kulturális háttérrel rendelkező emberek hogyan képesek egymással kapcsolatot teremteni. Az interkulturális kommunikáció több tudományos területből is merít, megpróbálja összehozni például:

  • a nyelvészetet,
  • a kulturális antropológiát,
  • a kommunikációt,
  • és a pszichológiát is.

A kultúraközi kommunikációnak egyetlen célja van, mégpedig az, hogy lehetővé tegye és segítse az egyes országok, régiók, kultúrák közötti megértést.

Az interkulturális kommunikáció elméletei többnyire az egyes kultúrák különbségeinek a tanulmányozását veszik figyelembe. Az ezekből levont következtetéseket leginkább a marketingszférában és a menedzsmentszférában használják fel.

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban?

Azt, hogy a különböző országokból származó emberek egy-egy számukra természetes dologgal például megbánthatják a másik kultúrából származó partnerüket, míg a másik fél szintén megteheti ugyanezt egyetlen apró viselkedésformával, vagy etikett szabállyal, mely a saját kultúrájában teljesen elfogadottnak számít, míg egy másik országból érkező ember számára pedig egyáltalán nem az.

Az üzleti életben kimondatlanul nagy szerep jut az interkulturális kommunikációnak. Talán nem is gondolnánk rá, de egy-egy sikeres üzleti kapcsolatot megalapozhat, vagy legalább annyira elronthat egyetlen apró dolog, amelyet az üzleti felek az első személyes találkozáskor megtapasztalnak.

Csak hogy nézzünk néhány példát az európai viszonylatokból: ha üzleti vacsorára kerül sor, érdemes az olasz ételek mellett dönteni, mivel azt a legtöbb európai vezető ismeri és szereti. Kevésbé örülnének például egy egzotikus ételnek, specialitásnak, mint a jól bevált olasz ételnek.

Hasonlóan érdemes odafigyelni például a dohányzásra is, hiszen egy német, vagy spanyol embert általában nem zavar a cigaretta, vagy szivar, azonban egy angol üzleti partnernek egyenesen tabu a füstölgés.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság