Mitől jó egy weboldal?

Aki a weboldalán keresztül szeretne pénzt keresni annak óhatatlanul alkalmazkodni kell a célközönség elvárásaihoz. Ehhez fel kell tenni az önkritikai kérdést: „a kívánt célhoz elég jó a weboldalam?”.

Nincs egyértelmű válasz a „mitől jó egy weboldal?” kérdésre, ez mindig a céltól függ.

Természetesen létezik egy-két általánosnak mondható  weboldalszerkesztési alapelv, melyekkel a rutinosabb weboldalszerkesztők és -tervezők sem vitatkoznak. Akár egy professzionális webfejlesztő céget bízunk meg weblapunk elkészí­tésével, akár saját magunk tervezzük meg azt, mindenképpen tanácsos tisztában lenni az alábbi alapelvekkel.

Elsősorban említendő meg az könnyű navigálhatóság (menüszerkezet, címkézés, belső linkek), hiszen a hatékony navigálhatóság és használhatóság a két legfontosabb szempont az internetezők számára.

Ahhoz, hogy megértsük, mitől is jó igazán egy honlap, észre kell vennünk, mennyire emberi arcú az internet:

a weblapkészítők gyakran a környezetükben megtalálható dolgok ihletéséből rakják össze művüket. Ettől lesz a világháló kiszámíthatatlan, kreatív és viseli magán az emberi kezek nyomát.

Sok weboldal hibája ugyanebből fakad, mivel a késíztő nem veszi figyelembe az internet alapvető természetét, és kiszámíthatóvá, unalmassá, embertelenné válik.

A tartalom

A legtöbb ember információkeresés miatt netezik, nem pedig azért, hogy giccses grafi­kákban, fejlécekben gyönyörködjön, emiatt komoly figyel­met érdemel a tartalom összeállítása és megjelenítése.A weblapunkra látogatókat nem szabad sok-sok oldalnyi  folyamatos szöveggel terhelni, hanem a fontos infor­mációkat könnyen kinyerhető, felhasználóbarát módon kell publikálni.

Sokféle módja van annak, ahogy lapunk tartalmát könnyen emészthetővé tehetjük.

Elsőként célszerű a cikkeket, bejegyzéseket bekezdésekkel kisebb ré­szekre tagolni (mint ahogy ez a cikk is felépül), így a látogatók könnyen és gyorsan találhatják meg az általuk keresett információt tartalmazó részeket.

A kapcsolódó anyagokhoz érdemes linkelést is biztosítani (pl. „kapcsolódó cikkek”), így a látogató eldöntheti, melyik anyagokról szeretne többet olvasni még.

A felhasználóbarát weboldal további ismérve, hogy egyetlen aloldal, vagy cikk sem lehet három kattintásnál távolabb a másiktól, az egyértelműen felépített szerkezet nagyon fontos. Habár a szép ikonok és a kreatív  fogalmazás jó ötletnek tűnik, célszerű a linkeket mindig nevén ne­vezni. Maradjunk az egyszerűen azono­sítható kifejezéseknél!

Gyakori kérdés: „Honnan vegyük a tartalmat?”.

Ha weboldalunk  információit meghatározott gyakoriság­gal akarjuk frissíteni – márpedig ez erősen javasoljuk-, akkor a tartalom bővítése/frissítése az idő elteltével mind nehezebb feladat lesz (kivételt a híroldalak képeznek csak, ahol a világ történései mindig adnak bőven publikálnivalót).

A tartalom bővítésének egyik remek módja, ha meg­kérjük a látogatókat, hogy mondjanak véleményt, szóljanak hozzá a cikkekhez. Ezáltal nem csak objektívebb lesz weboldalunk, hanem a látogatókat is jobban magunkhoz tudjuk édesgetni…

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság