MLM: Kritikák a rendszerrel kapcsolatban

Az MLM rendszer kritikusai gyakran azt hangoztatják, hogy a multi-level marketingforma valójában egy olyan piramisjáték, amelyet rendkívül jól tudnak leplezni. Véleményük szerint az MLM rendszerében forgalmazott termékek, illetve szolgáltatások csupán ürügyként szerepelnek, mivel a hálózatból származó jövedelem nem főként a termékek értékesítéséből származik, hanem a beléptetett tagok beszervezéséből, illetve az ehhez kapcsolódó, egyéb tevékenységekből. Emiatt, a nézet miatt, 4 féle kompenzációs terv született meg.

 1. Az Unilevel terv alapján nincs megszabva az, hogy hány embert lehet az első szintre bekapcsolni. Ezek az első szinten lévő tagok a termékek eladásával foglalkoznak. A hagyományos MLM rendszerekkel ellentétben azonban a mélységi építkezés az Unilevel esetében teljesen korlátozva van. Ezzel egy úgynevezett „síkpiramis” jön csupán létre, amelyben ugyan kevesen nyerhetnek, de legalább becsületesebb a hagyományos MLM rendszernél.
 2. A második kompenzációs terv a Bináris, amely csupán két láb létrehozását engedélyezi. Ezt a két lábat bal, illetve jobb profitcenternek is hívhatjuk, a bináris terv alapján létrejövő hálózatot pedig osztott piramisnak nevezzük. Az elmúlt évek során beindított cégek igen jelentős része alkalmazza ezt a vállalkozási sémát.
 3. A harmadik terv a Mátrix, amelyben az első szinten lévő tagok száma limitált, valamint korlátozásra került a mélységi építkezés is. Ha az első szint megtelt, akkor az új tagok automatikusan lejjebb csúsznak a következő szintre. Ezt a típust blokk-piramisnak nevezzük, amellyel általában, csakis a lustább tagok tudnak nyerni.
 4. A negyedik kompenzációs terv a Breakaway, amelyet a világ számos nagy MLM cége is alkalmaz. Ennél a sémánál azonban hosszútávon csupán kis jutalékok érhetőek el a többi kompenzációs tervhez viszonyítva.

Lássunk 10 kritikai észrevételt, az MLM rendszerekkel kapcsolatban

 1. Általánosságban elmondható, hogy az MLM rendszerbe becsatlakozó tagok közel 99 százaléka sohasem fog profitálni. Az üzletépítők többnyire sok pénzt ígérnek kevés munka mellett, ám a sikerhez vezető lépéseket meg sem tanítják az új tagok számára. Ez rendkívül etikátlan, ám sajnos jogszabályba nem ütköző dolog, amelyen nem csupán az MLM üzletépítői szakma veszít, hanem az anyacég, és az üzletépítők összessége is.
 2. Szintén etikátlannak számít az a tevékenység is, amikor a fentebb lévő szinteken elhelyezkedő tagok lényeges információkat hallgatnak el az újonnan belépő tagok elől. Például azt, hogy miből származik a vezető szerepben lévő üzletépítők bevétele, például az oktató anyagok értékesítéséből. Ez nemcsak etikátlan üzletnek számít, hanem legrosszabb esetben piramisjáték is lehet, amelyet a törvény szigorúan büntet.
 3. Abban az esetben, ha a fogyasztók számára csak igen kis mennyiségű terméket értékesítenek, akkor előfordulhat, hogy piramisjátékról van szó. A piramisjátékokra ugyanis igen jellemző, hogy álcatermékeket értékesítenek, az “üzleti lehetőség” érdekében.
 4. Az MLM rendszerekre jellemző, hogy a beléptetett tagok mintegy 90 százaléka ki is lép már az első év eltelte előtt. Nem sokan tudnak ugyanis feljutni a magasabb szintekre.
 5. A piramisjátékokra az a legjellemzőbb momentum, hogy a legfelsőbb szinteken lévő vezetők pénze a legalsó tagoktól származik, amelynek következtében az új tagok anyagi veszteséget szenvednek el.
 6. Ugyancsak piramisjátékra utaló jel lehet az, ha a rendszerbe való belépéshez egy olyan oktatáson kell részt venni, amelynek teljes összegét az új tagnak kell megfizetnie. Egy etikus rendszerben ugyanis az oktatási költség jelentős részét az üzletépítők térítik meg.
 7. Néhány vélemény szerint az MLM rendszert fel kellene számolni teljesen, mivel igen sok hasonlóságot mutatnak az illegális piramisjátékokkal.
 8. A piramisjátékokban a rendszerszintű telítődés elkerülhetetlen. Bár ezek működése idővel jogilag megszüntethető, a rendszerbe befolyó összegek nagyobb része általában eltűnik. Egy etikus MLM rendszerben a végpontokban is a fogyasztók helyezkednek el, a kompenzációs terv függvényében.
 9. A multi-level marketing üzleti modelljének terjedését sokan egy modern korban létező rabszolgarendszer kialakulásához hasonlítják.
 10. Egyes vélemények szerint mindent meg kellene tenni annak érdekében, hogy az MLM üzleti modell örökre eltűnjön a Föld színéről, míg az MLM rendszert pártolók azt vallják, hogy ez egy igazságos és mindenki számára nyereséges üzleti modell.

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság