MLM: vagyis mi az a multi level marketing?

MLM-ből sokan élnek meg úgy, hogy egy szalmaszálat sem kell keresztbe tenniük...
MLM-ből sokan élnek meg úgy, hogy egy szalmaszálat sem kell már keresztbe tenniük...

Jómagam semmiféle mlm rendszernek nem vagyok aktív tagja, de mivel a multi level marketinggel (a hiedelmekkel ellentétben) sokan gazdagodnak meg ma is, így a Marketingtancsadas.NET-en is több figyelmet szentelünk neki a jövőben.

Mi az a Multi-level marketing?

A Multi-level marketing egy olyan világszerte ismert és elterjedt értékesítési vállalkozásforma, amelynek segítségével vásárlásra lehet ösztönözni az embereket. Többféle elnevezése is ismeretes, például network marketing, többszintű értékesítés, vagy hálózati kereskedelem, ám a legismertebb és legtöbbször alkalmazott neve a multi-level marketing, vagyis az MLM.

A network marketing rendszerében a termékek, illetve szolgáltatások értékesítését olyan alvállalkozók végzik, akik szerződésben állnak a vállalattal. Ezeket az alvállalkozókat hálózatépítőknek nevezzük. A hálózatépítők személyes fogyasztással, illetve az ismerőseik, rokonaik, barátaik felé történő ajánlással értékesítik a szolgáltatásokat, vagy a termékeket.

MLM-ből sokan élnek meg úgy, hogy egy szalmaszálat sem kell keresztbe tenniük...
MLM-ből sokan élnek meg úgy, hogy egy szalmaszálat sem kell már keresztbe tenniük…

Az MLM rendszerben történő értékesítést tulajdonképpen a független termékforgalmazókból összeálló hálózat végzi, direkt, vagyis közvetlen módszerrel.

A multi-level marketing ötlete tulajdonképpen onnan származik, hogy egy elégedett vásárló általában továbbajánlja rokonai, barátai számára a jól bevált termékeket. Ezáltal az elégedett fogyasztó is részt vesz az értékesítésben, azáltal, hogy direkt, vagyis közvetlen módon továbbajánlotta a terméket.

A MLM rendszerben ezért a tovább ajánlásért külön javadalmazás illeti meg a fogyasztót

Ha az a személy, akinek terméket ajánlottunk, szintén elégedett az áruval, és hozzánk hasonlóan továbbajánlja azt az ismerősei számára, akik újra fogyasztanak, illetve vásárolnak a felkínált termékből, az eredeti ajánló a jutalékból ismét részesedést kap.

Ennek a módszernek köszönhetően lehetséges az, hogy egy többszintű értékesítői, illetve fogyasztói hálózatot kiépítő személy rendkívül magas jövedelemre is szert tehet.

Sőt, az a pont is elérkezhet egy multi-level marketing hálózatban, hogy az értékesítőnek már nem is kell a termékek vagy szolgáltatások eladásával foglalkoznia, mivel a kiépített hálózatban történő értékesítésből és fogyasztásból származó jutalékból is komoly bevétele származik majd. Ilyen esetben már elegendő csupán a hálózat eróziójának csökkentésével foglalkozni, illetve a rendszer fenntartását szükséges biztosítani. Ha az erózió, vagyis a fogyasztások számának csökkenése nem kerülhető el, abban az esetben a rendszerbe új értékesítőket szükséges bevonni, vagyis terjeszkedni kell. Ezt a módszert expanziónak, más néven hálózatnövelésnek is nevezzük. Az expanzió segítségével továbbra is fenn lehet tartani egy MLM hálózatot.

Hogyan és mikor alakult ki az MLM?

Az első, multi-level marketing alapjain nyugvó vállalkozást, Lee Mytinger és William Casselberry alapította meg, az 1934-es esztendő során. Olyan vitaminok forgalmazásával foglalkoztak, amelyeket a Nutrilite XX Vitamins, illetve a California Vitamin Company gyártott. Annak érdekében, hogy a vállalat forgalmát növelni tudják, anyagilag ösztönözni kellett a kereskedőiket. Ezért újabb és újabb üzletkötőket képeztek ki, új tagokat építettek be, majd az 1941-es év folyamán a C&M elnevezést viselő marketingtervet is létrehozták. A marketingterv lényege az volt, hogy az értékesítők 3 százalékos jutalékban részesültek minden olyan tag után, akik általuk kapcsolódtak be a hálózatba.

Az 1975-ös esztendő során a világ egyik leghatalmasabb MLM cégének botrányától volt hangos a sajtó. Az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság ugyanis, beperelte az Amway nevet viselő vállalkozást. A vád illegális piramisjáték volt. A bírósági per egészen az 1979-es évig húzódott el, amikor is megszületett az Amway számára a rendkívül előnyös ítélet. A per után ugyanis sor került a legális MLM rendszer definiálására.

Különböző kritériumokat fogalmaztak meg annak érdekében, hogy ezzel is elkülönítsék a legális hálózati kereskedelmi rendszert, az illegális piramisjátékoktól.

A bírósági végzésben is szereplő, három kiemelkedő szempont a következő volt:

  1. Az MLM rendszerben történő értékesítés után ha a vevő mégsem tart igényt az általa megvett termékre vagy szolgáltatásra, akkor azt a vállalat 90 százalékos áron köteles visszavásárolni a fogyasztótól.
  2. A hálózatban résztvevő értékesítők havonta minimum 10 vásárlót kötelesek személyesen ellátni.
  3. A harmadik pont az úgy nevezett 70 százalékos szabály, amely kimondja, hogy a cég által nagykereskedelmi áron felvásárolt termékek 70 százalékát el kell adni, illetve fel kell használni, mielőtt újabb megrendelést adnának le.

A multi-level marketing rendszer legfőbb jellemzői

A MLM rendszer legjellemzőbb tulajdonsága az, hogy a termékeket vagy szolgáltatásokat az értékesítők közvetlen módon juttatják el a fogyasztókhoz. A termékforgalmazók a direkt értékesítés mellett arra is törekednek, hogy újabb tagok kapcsolódjanak be a hálózatba, így növelni tudják a saját összértékesítésük mértékét is.

A hálózatban részt vevő tagok bevétele különböző:

  • Egyik formája a kiskereskedelmi árrés, amely azonban az ügynöki megítélés miatt csak korlátozott számban van lehetővé téve. A kiskereskedelmi árrés alatt azt a különbözetet értjük, amely a nagykereskedelmi, illetve a fogyasztói ár között áll.
  • A bevételek másik formája a jutalék, amelyet az értékesítő, a maga alá szervezett hálózat után kap meg a vállalattól. A jutalék mértékét egy marketingtervben határozza meg a vállalat.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság

Mi az a Luxus valójában?

A luxus a nagy kényelem vagy elegancia állapotaként definiálható, különösen, ha drága anyagokat vagy kényelmi szolgáltatásokat

Művészet, Mint Befektetés

Milyen típusú műalkotások a legeladhatóbbak ma? Nehéz megmondani, hogy milyen típusú művészet a legjobban eladható, mivel