Mukesh Ambani, az indiai iparmágnás sikertörténete

mukesh-ambani-az-indiai-iparmagnas-sikertortenete

Rengeteg ember él a világon, akik jókor voltak a jó helyen. Mert a sikerhez természetesen sokszor véletlenekre is szükség van, és mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Mukesh Ambani története, akiről egyre többet hallani világszerte, hiszen sikertörténete egyre több embert inspirál.

Apjának köszönhet mindent

mukesh-ambani-az-indiai-iparmagnas-sikertortenete

A szerencse és a véletlen gyakran annak is köszönhető, hogy hová születtünk, illetve szüleink, felmenőink milyen örökséget hagytak ránk. Mukesh Ambani ebben a tekintetben nem tudja eléggé dicsérni apját, Dhirubhait.

„Rendkívüli ember volt, és az egyik legkiemelkedőbb üzletember, akit a világ valaha látott” – mondja nyilvános fellépésein és nevez őt „mentorának, gurujának”. „Ember volt, aki jóval megelőzte korát”. Ambani rendkívül tisztelettudóan beszél a Reliance alapítójáról, aki 2002-ben hunyt el.

Ha bárki megkérdezi a Reliance – mely India legnagyobb magáncége – alkalmazottait Dhirubhai Ambaniról, hasonló tisztelettel beszélnek róla. Az északnyugat-indiai Gujarat államban, Jamnagarban, a Reliance olajfinomító bejárati csarnokában áll a cég alapítójának több méter magas szobra.

Az alkalmazottak reggelente az irodájuk felé tartva meghajolnak előtte. Az ipari és kereskedelmi csoport honlapján az áll, hogy Ambani „olyan léptékben mert álmodni, ami korábban ismeretlen volt az indiai iparban”. Élete és eredményei bizonyítják, hogy az emberek „lehetővé teszik a lehetetlent, ha van bizalom, bátorság és meggyőződés”.

A legenda szerint Dhirubhai Ambani benzinkutasból vált nagy ipari mágnássá: 1972-ben megalapította a Reliance céget, tíz évvel később pedig a tőzsdére ment.

Az olajtermelés és feldolgozás a cég fő üzletága. Az északnyugat-indiai Jamnagarban a csoport üzemelteti a világ legnagyobb és legmodernebb olajfinomítóját. Saját bevallása szerint a Reliance egyben a világ legnagyobb poliésztergyártója is, a cég a Trevira átvétele óta Németországban üzemel.

Az 1990-es évek vége óta a Fortune 500-as listán is szerepel

mukesh-ambani-az-indiai-iparmagnas-sikertortenete

Mukesh Ambani néhány év alatt gyorsan gyarapította apja örökségét. 1980-ban, miután az amerikai Stanford Egyetemen tanult, csatlakozott a céghez. A Reliance az 1990-es évek vége óta szerepel a Fortune 500-as listán is.

Számos vállalkozással és együttműködéssel tovább bővítette birodalmát. 2013-ban bejelentette, hogy a Bharti Airtellel közösen kiépítik az indiai 4G hálózat digitális infrastruktúráját. 2014-ben beharangozta, hogy a következő három évben 1800 milliárd rúpiát fektet be különböző cégekbe, és 2015-ben elindítja a 4G szélessávú szolgáltatásokat.

A szintén Ambani által irányított Reliance Jio 2016 februárjában elindította saját 4G okostelefon-márkáját, a „LYF”-et, amely 2016 júniusában India 3. legnagyobb mobiltelefon-márkája lett.

2007 óta szerepel a Forbes Magazine listáján, melyen a világ leggazdagabb embereit veszik számba. 2021-ben ezen a listán már a 10. helyen állt 84,5 milliárd dollárra becsült nettó vagyonával.

Repülőgép a feleségnek, felhőkarcoló a családnak

A legnagyobb, a leggazdagabb, a legjobb: Mukesh Ambani szeret szuperlatívuszokat használni. Feleségének repülőgépet adott születésnapjára, családjának felhőkarcoló rezidenciát épített Mumbaiban.

Mukesh a mintegy kétmilliárd dollárból felhúzott, Antilla elnevezésű, 174 méter magas felhőkarcoló legfelső négy emeletén lakik feleségével és három gyermekével, míg az épület több száz fős személyzete az alsóbb szinteken kapott helyet.

Forrás 1

Forrás 2

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság