Ne állj be a sorba! Előzd meg ezt az 5 tipikus hibát cégindításkor!

Ne állj be a sorba! Előzd meg ezt az 5 tipikus hibát cégindításkor!

Az induló vállalkozások sokszor elkövetik azt a hibát, hogy eleinte félretolják a nemkívánom feladatokat, csak mert azok fárasztónak, vagy dögunalmasnak ígérkeznek. 

Sajnos a „hejj, ráérünk arra még” hozzáállás később megbosszulja önmagát: a kötelező feladatok kihagyása a céges roló lehúzását is eredményezheti. S hogy milyen hanyagságokat követ el a legtöbb frissen született vállalkozás? Megmutatjuk!

Fiatal vállalkozóként új üzletbe kezdtél? Izgalmas, és egyben nagy odaadást kívánó feladatba vágtad a fejszédet. Alig várod, hogy belegabalyodhass fantasztikus ötleteid kidolgozásába és a profit számolgatásába?

Állj meg akkor egy kicsit, és még elodáznád a papírmunkát, inkább ess rajta túl gyorsan de lelkiismeretesen, hiszen a jogi kérdések rendezése nem várhat.

Ha halogatod a hatóságok simán kihúzhatják céged lába alól a talajt. Ahhoz, hogy ezt elkerülhesd, olvasd el az öt leggyakoribb hibáról, amit fiatal vállalkozók  hajlamosak elkövetni.

1) Hiányzik a papírra vetett jogi háttér

Ahogy mondani szokás, üzletben nincs barátság. Lehet, hogy a legjobb barátaiddal alapítasz céget, viszont ilyenkor is vigyáznod kell arra, hogy már a kezdetek kezdetén elkészítsétek a részletes szerződést és alapító okiratot.

Különben honnan is tudnátok, hogy mi történik abban az esetben, ha valamelyikőtök ki szeretne lépni a cégből, vagy éppen együtt adnátok el?

A vitás helyzetek elkerülése végett még az elején fektessétek írásba a következőket is: kik az alapítók; hány százalékban cégtulajdonosok; milyen feladatokkal és felelősségi körökkel rendelkeznek a cégben; a pénzbeli és más hozzájárulások hogyan kerülnek jóváírásra a cégben.

2) Rossz cégformát veszel fel

Bizony ha belevágsz, óriási egyéni felelősség rakódik a válladra az üzlet ügyeivel kapcsolatban. Például a betéti társaságnál (Magyarországon ez a leggyakoribb vállalkozási típus) a beltag saját személyes vagyonával felel a cég ügyeiért, sőt az újt Ptk. szerint már a Kft-k vezetője is.

A Kft. alapítása több pénzedbe kerül, de jogilag azért mégis csak stabilabb  helyzetben vagy akkor, ha belefutsz például egy alkalmazotti perbe, vagy ha egy hibás termék vagy a felhalmozódott számlák miatt csődbe mész.

Márciustól ráadásul a vezető tisztségviselők felelőssége is megnőtt, ezt is tartsd szem előtt. Megjegyzés: itthon egy Kft. komolyabb hangzású, mint egy Bt., megbízhatóbb benyomást kelt.

3) Nem vigyázol a szellemi tulajdonodra

A kezdetekben még a szellemi tulajdon képezi a cég legnagyobb vagyonát, így logikus, hogy meg kell védened azt. Egy nagy ötlet hozta szép profit a versenytársaknak is szemet szúr, és alig várják, hogy elkezdhessék azt lemásolni.

A másolás ellen viszont a jog a barátod lesz, itt ez az az idejében való levédetés. Nézz utána, hogyan működik a szabadalmi oltalom, és a védjegyoltalom.

4) Alkalmatlan alkalmazottakat veszel fel

Ismerd meg a  foglalkoztatás minden csínját-bínját, ne engedd, hogy a fiatalságod, és a lelkességed tapasztalatlansággal is társuljon. Külsősöket foglalkoztatsz majd szerződéssel, vagy rendes alkalmazásba veszed fel az embereket?

Egyáltalán nem mindegy, hiszen a két foglalkoztatási formának mások a kötöttségei, más lehetőségek rejlenek benne, plusz az adó- és járulékbeli vonzatai is nagymértékben különböznek egymástól.

Persze ehhez tudnod kell a következőket: mennyi időre, milyen mértékű rugalmassággal szeretnél foglalkoztatni valakit, stb.

Akadályozd meg, hogy a munkavállaló vissza tudjon élni a céged szellemi tulajdonaival. Megesett már nem is egyszer, hogy egy kirúgott dolgozó átsétált a versenytárshoz, és kiteregetve a cég bizalmas adatait, óriási károkat okozott volt munkahelyének.

5) Nincs saját ügyvéded

Sokba kerül egy ügyvéd? Meglehet. Viszont megment a rengeteg jogi ügy végzésétől, az ezzel járó fárasztó és unalmas, fejfájdító papírmunkától, valamint az adóhatóság, vagy a konkurencia adta nagy pofonoktól.

Fogadj fel egy jó ügyvédet, ha nem vagy jártas a cégek jogi ügyeinek kezelésében!

Sok sikert!

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság