Nulláról IGAZI Vállalkozó – így érheted el!

Nulláról IGAZI Vállalkozó - így érheted el!

Vállalkozónak lenni sokkal több annál, minthogy van egy ötleted aztán alapítasz rá egy céget, vagy éppen igényelsz egy egyéni vállalkozói igazolványt és majd lesz, ahogy lesz. Persze így is bele lehet vágni, de ha IGAZI vállalkozó akarsz lenni, akkor érdemes végig járni az alábbi szinteket, hogy rutint és tapasztalatot szerezz, mire a nagykutyák közé bekerülsz.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Ha most éppen alkalmazott vagy és nem vállalkozó, akkor te a – 5. (mínuszötödik) szinten helyezkedsz el. A cél az, hogy feljuss a “Földszintre”, a szabad levegőre. Minden egyes szinten tanulni fogsz valamit, hogy a földszintre érve valóban élvezhesd is, amit ott találsz!

A vállalkozóvá válás szintjei – irány felfelé!

-5. Szint. Alkalmazott vagy. Eladod az idődet és a munkaerődet másoknak.

Kezdj el tőkét gyűjteni. Szerezz később is felhasználható tudást saját élményeidből, a főnököd jó és rossz döntésiből, kérdezz tőle sokat. Keress egy pártfogót (vagy egy vállalkozó barátot), aki segítő jobbot tud nyújtani, támogat, ösztönöz, ha erőd fogytán van.

Nulláról IGAZI Vállalkozó - így érheted el!

Már most úgy tekints a munkahelyedre, mintha Te magad volnál a cég vezetője, jegyzeteld le, hogy mi az, ami szuperül működik, és mi az, ami nem. Figyeld meg, hogy a főnökeid mit, miért, és hogyan csinálnak. Szerezz minél több ismeretet az üzleti élet bennfentes titkairól, és egy vállalkozás üzemeltetéséről.

Ne halogasd a vállalkozásod elindítását sokáig! A “tökéletes alkalom”-ra ne várj, mert az soha nem jön el. A “tökéletes alkalmat” ugyanis te magadnak kell megteremteni.  A lendületvétel az igazán fontos, majd menet közben optimalizálsz.

-4. Szint: Önfoglalkoztató lettél. Saját magadat tartod el.

Önfoglalkoztatóvá válásodkor kilépsz az alkalmazotti létből. Indulásnak mindenképpen jó, ha a saját és családtagjaid munkájára alapuló gazdasági tevékenységbe vágsz bele. Itt meg kell tanulnod azt, hogy külön kell kezelned a cég pénzét és külön a családét!

Itt főleg abból tudsz megélni, amihez értesz, csak éppen itt már nem kiosztják neked a napi munkát, hanem neked kell vevőket/ügyfeleket szerezned.

Megismerkedhetsz:

 1. egy vállalkozás optimális felépítésével,
 2. a számvitel világával (vagy alkalmazol egy könyvelőt),
 3. az eladással és a marketinggel,
 4. az “jövedelmező munka” valódi jelentésével,
 5. a költséggazdálkodással és a költségcsökkentéssel,
 6. az üzleti kapcsolatfelvétellel,
 7. a felelősségvállalással és a folyamatos elszámoltathatósággal,
 8. az új üzleti trendekkel.

Bár korábban azt hitted, hogy már mindent megtanultál, most rájössz, hogy rengeteg mindent tudsz még megtanulni, és jó marketinggel több munkát és megbízást szerezhetsz, mint azt a legvadabb álmaidban valaha gondoltad volna. Ám egészen addig, amíg csak egy egyszemélyes vállalkozás élén tudod elképzelni magad, nem fogsz tudni szintet lépni és minden marad a régiben.

Építs vállalkozást képzeletben: Körvonalazz egy aprólékos üzleti tervet. Tűzz ki célokat, keresd a kihívást! Végy példát olyanokról, akik nálad magasabb szinten vannak már, és keresd a társaságukat! Lépj be valamilyen helyi, vállalkozásokat patronáló szervezethez, járj el megbeszélésekre, workshopokra és iratkozz fel néhány hasznos, informatív hírlevélre.

-3. szint: Menedzser lettél! A te munkád már az, hogy másoknak adj munkát és pörgesd a céget.

Kezdődhet a fizetett alkalmazottak felvétele, olyanoké, akik elképzeléseidet magukénak érzik, motiváltak, és a későbbiekben tudod őket jutalmazni is ezért. Menedzserként feladatod lesz az alkalmazottak munkájába való „beleszólás” mellett az erőforrások biztosításának szabályozása is. Rakj le stabil alapokat, így indítsd a növekedés útjára az üzletedet, és termelj egyenletes jövedelmet.

Alakíts ki jó rendszereket (amiket a -5.szinten lejegyzeteltél). Ezek eredményeképp a vállalkozásod kevésbé lesz zűrös, és képes leszel a saját alkalmazottaidat a képességeiknek megfelelő feladatokkal ellátni. Egy jó rendszer biztosítani tudja  a továbbjutáshoz szükséges időkeretet is.

A vállalkozói-létra következő, tulajdonosi szintjére való feljutásához olyan hatékony vezetővé kell válnod, aki a csoport, szervezeti egység működését irányítja. Aztán persze ahogy az vállalkozásod gyarapszik, úgy lesz szükséged financiális, termelési, marketing, értékesítési és HR szakemberekre.

-2. szint: Tulajdonos vagy– profitot termelsz, ennek optimalizálása a fő célod.

Ide akkor kerülhetsz, ha sikerült kivonnod magad a napi operatív munkából (átadva a korábbi feladataidat a megfelelő embereknek). Mire erre a szintre értél, már komoly változáson ment át a vezetői hatáskörrel és a pénzzel kapcsolatos szemléleted.

A tulajdonosi szinten félig “nyuggernek” is érezheted magadat, ahol nem adod el a drága idődet és munkádat bérért. A magas jövedelmed a vállalkozás által teremtett profitból származik. Tanuld meg lazábban kezelni a cégedet, hisz nem lehet gond, ha az üzleti rendszerek ott vannak, ahol lenniük kell, és egy remek team működteti őket.

Most már ügyesebben kezeled a vállalkozásodat, és mivel értéket termelsz, így nem kell aggódnod. Neked tulajdonosként csupán annyi a teendőd, hogy jó hajóskapitány módjára ügyelsz az matrózaidra, elkerülöd a céges hajótörseket, és gondoskodsz a vállalkozás növekedésének stratégiájáról.

-1. szint: Befektető lettél! Pénzből csinálsz még több pénzt

A megszerzett tapasztalatok és ismeretek alapján bírd munkára a pénzedet is, befektetéssel vidd sikerre a vállalkozásod. Csinálj pénzből pénzt: vásárolj működőképes kis cégeket minél olcsóbban, és azt követően szaktudásod, tapasztalataid, rendszerismereted alkalmazásával pofozd gyorsan helyre, és szerezz belőle folyamatosan bevételt.

Befektetőként más vállalkozások helyrehozásával, felpörgetésével csinálhatsz még több pénzt. Persze ehhez meg kell találnod azokat a kiváló szakembereket, akik feljavítják őket.

A befektetői szinten nem lesz több munkád, de meg kell tanulnod „játszani” a pénzzel, és a nullákkal. A bölcs befektetők jellemzői: értik a gazdasági ciklusok természetét, és úgy pozícionálják magukat, hogy még több bevételt termelő eszközre tehessenek szert. Alapelv: “Vedd meg és tartsd meg!” – Warren Buffett

SIKERÜLT! A Földszintre értél! IGAZI Vállalkozó lettél. Pénzt termelsz mások ötleteinek és energiáinak kiaknázásával

A vállalkozói szintre az tud felemelkedni, aki a befektetői szintet mester szinten űzi: csak a kellő tapasztalatod láttán fognak az emberek csatlakozni a befektetéseidhez. Ezen a szinten a tőke gyarapításával csinálhatsz pénzt értékpapírokból, részvényekből, franchise és licence díjakból és szerzői jogdíjakból.

A vállalkozók nem az idejük eladásával keresnek pénzt, hanem a befektetésük megtérülésében érdekeltek, a tőke növelésével teremtenek pénzt. A vállalkozói tulajdon létrehozása az egyéni szabadság megteremtéséhez szükséges eszköz. Sok, a “Földszintre” már felért ember fordítja pénzét és szellemi kapacitását jótékonyságra, tudományos kutatásokra és oktatásra.

Miért fontos, hogy elérd a vállalkozói szintet?

 • Egyéni szabadságot építhetsz ki. Valódi, nagy betűs Szabadságot.
 • Komoly pénzeket keresve a családodnak is minőségi életet biztosíthatsz.
 • Mások életét is szebbé teheted.

Egy idő után számtalan lehetőség nyílik: megvan a lehetősége az üzleti életből való kiszállásnak, a nyugdíjba vonulásnak, lehet, hogy a gyerekünk vezetné tovább a családi vállalkozást, esetleg egy cégvezető menedzserre bíznánk a tulajdonosi szerep megtartása mellett, vagy értékesíteni szeretnénk a hozzáadott cégérték alapján az egész vállalkozást, hogy annak kamataiból éljünk tovább.

Gondolkozz, tervezz, és érd el az álmaidat! Sok sikert!

És ha hasznos volt a poszt, oszd meg másokkal is – nyomj egy lájkot!

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság