Okos üzletelés: ha háborút akarsz nyerni, veszíts el néhány csatát!

A vita alkalmatlan a pozitív befolyásolásra
A vita alkalmatlan a pozitív befolyásolásra

Ha az üzleti életben valakit akarata ellenére győzöl meg az igazadról, az továbbra is a saját véleményét fogja vallani. Emiatt a tárgyalásokon soha nem szabad erőszakosan vitatkoznod: a vita alkalmatlan a pozitív befolyásolásra. Vita helyett inkább hagyj veszni néhány területet, hogy győzhess!

Amikor tárgyalsz, ne félj apró engedményeket tenni annak érdekében, hogy megkaphasd azt, amire igazán vágysz: teljes összefüggésében kell látnod a dolgokat. Akiknek befolyásuk, és hatalmuk van, azok nem szeretik, ha ezeket aláássa valaki.

Még ha meg is győzöd őket, hogy igazad van, és a te feltételeid a jobbak, a tárgyalópartnered sértett önérzetén mégis bukhat az üzlet.

Emiatt hagyd, hogy a másik fél hadd őrizze meg a büszkeségét, hadd legyen az önérzete sértetlen az által, hogy hagyod felülkerekedni néhány, számodra kevésbé lényeges területen. Így azt fogják érezni, hogy nem az van, amit te diktálsz, hanem a megállapodás közösen elér győzelem.

A vita alkalmatlan a pozitív befolyásolásra
A vita alkalmatlan a pozitív befolyásolásra

Ha igazán okos vagy, akkor előre listázhatod azt, hogy számodra mi a fontos, és a másik fél számára mi a fontos. Ami a partnered számára fontos inkább (neked pedig kevésbé), azért hagyd küzdeni a másik felet, és hagyd magad legyőzni.

Sok sikert!

Végül, ha pedig hasznosnak tartod az írást – nyomj egy lájkot!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság