Omán, az 1001 éjszaka egyik varázslatos meseországa

oman-az-1001-ejszaka-egyik-varazslatos-meseorszaga

A ma oly divatos turistacélpontként emlegetett Dubaj mellett ritkán hallani az arab világ egy másik gyöngyszeméről, Ománról.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

Ha még nem jártunk ott, most kedvet kaphatunk ehhez a varázslatos mesevilághoz, ha pedig már volt szerencsénk személyesen is élvezni ezt a varázslatot, akkor biztosan nagy rajongói lettünk.

Magával ragadó szépségével, minden tekintetben elbűvölő tájaival, a hagyományok és a modern világ közötti egyensúly megtartásával páratlan az arab államok sorában.

A végtelen sivatagok, a kiszáradt folyóvölgyek (úgynevezett vádik), az azúrkék tenger, a több kilométernyi homokos strand, a letűnt korok régi kastélyai, a varázslatos oázisvárosok mind-mind az ország vonzerejét és báját erősítik.

oman-az-1001-ejszaka-egyik-varazslatos-meseorszaga

Muscat

Az Ománi Szultánság fővárosa, Muscat (Maszkat) a maga másságával, különlegességével örvendezteti meg látogatóit. A hegyláncokkal körülvett, homokos tengerpartú város az Omán-öböl gyöngyszeme, mely össze sem hasonlítható a régió többi metropoliszával.

Qaboos bin Said uralkodó – aki 2020 januárjában hunyt el –, a lehető legjobb intézkedéseket hozta: többek között elkerülte, hogy egy újabb Dubaj épüljön itt fel. Maszkatban például egyetlen felhőkarcoló sincs. Egyszerűen csodálatos látvány, amikor napfelkeltekor felvillannak a fehérre meszelt házfalak.

Az omán népi ruházat

Az ománok többnyire népies, hagyományos ruhákat viselnek. Az országban szinte szokás, hogy senki sem hagyja el a házat kalap nélkül. Elsősorban kerek fejfedőt viselnek, amelyet kummanak hívnak, vagy kasmírszövetet, a massart, amelyet turbánként használnak.

A hagyományos dishdash (fehér ingruha) ápoltságot kölcsönöz viselőjének.

oman-az-1001-ejszaka-egyik-varazslatos-meseorszaga

Vendégségben

Az ománok nagyon barátságosak és kifejezetten vendégszeretőek. Mivel imádnak nemzeti kultúrájukról beszélni, hamar megismerhetjük történelmüket, életmódjukat, értékrendszerüket.

Szívélyességük az ország hagyományaiból ered. Ha helyiek invitálnak otthonukba, szinte kötelező elfogyasztani egy teát vagy egy kávét, melyhez datolyát kínálnak. Tapasztalatok szerint a körülményektől függetlenül mindenhol ámulatba ejtő a vendéglátás.

Érdekességnek számít, hogy ellentétben az Emirátusokkal vagy Katarral, Ománban csak az omániak lehetnek taxisofőrök. Qaboos szultán számára fontos volt, hogy kizárólag honfitársai legyenek az ország nagykövetei, hiszen ki tudná a leghitelesebben bemutatni az országot, mint maguk az ománok.

A legkedveltebb uralkodó

A térség legnépszerűbb uralkodója kétségkívül Qaboos bin Said szultán volt. Óriási hatalma mellett imádott volt a lakosság körében is, az ország gazdaságának, kultúrájának modernizálása, felvirágoztatása egyértelműen az ő nevéhez köthető. Omán a maga fejlettségével és szabadosságával az uralkodása alatt szinte páratlan állama lett az arab világnak.

oman-az-1001-ejszaka-egyik-varazslatos-meseorszaga

10 kihagyhatatlan hely, ha Ománban járunk:

1.      Séta a Corniche-on, majd a Mutrah Souks meglátogatása

2.      Királyi Palota, Mirani erőd és a Jalali erőd Maszkatban

3.      Quaboos szultán mecsete Maszkatban

4.      Ebéd a muszkáti The Chedi design-hotelban

5.      Oázisváros, Nizwa

6.      Szarvasmarhapiac Nizwában

7.      Jabrin kastély

8.      Jebel Akhdar (“Zöld Hegy“)

9.      Wahiba sivatag az „Ezeréjszakás táborral”

10.  Wadi Bin Khaled

 

A fenti ötleteken kívül természetesen ezernyi más helyet is fel lehet keresni, hiszen a Magyarországnál mintegy háromszor nagyobb állam bőven ad lehetőséget kis és nagy felfedezőknek egyaránt.

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság