Online Marketing 2014 – 7 Trend, Amely Az Évet Uralni fogja!

Online marketing trendek 2014

Az internet gyökeresen megváltoztatta azt a módot, ahogyan az emberek az információkat megosztják egymással, és ez mély hatást gyakorol a marketingre is. Az elmúlt évben nem igazán bukkant fel új irányzat a marketingben, viszont több régi marketing megoldás teret vesztett. Ami biztos: egyre több cég ismerte fel a tartalomba rejtett szöveges reklámüzenetek jelentőségét, ezek pedig a márkaépítést és a rajongói közösség építését segítik. Az elmúlt időszakot szem előtt tartva, íme a leghatékonyabb online marketing trendek 2014-ből.

Online marketing trendek 2014-ben

1. Tartalommarketing: nagyobb szeletet hasít ki a marketingtortából, mint eddig bármikor

A cégek iránti bizalom növelése és a célpiac széles körű elérése hatékonyan valósul meg az értékes tartalmak révén különböző csatornákon. Ez magába foglalja az érintett célpiacot érdeklő minél több hasznos információt.

A célzott tartalommal célzottan érjük el a célcsoportunkat, hűséges “követőket” szerzünk, szakértői státuszt építünk ki. A tartalommarketing kihagyhatatlan csatornái 2014-ben: közösségi média (Facebook, Google+, Twitter, LinkedIn, Tumblr, Pinterest), céges blog, hírlevelezés, esettanulmányok, videók és cikkek külső weboldalakon.

Egy vagy több csatorna használatával a vállalkozások képesek felépíteni a jó hírnevüket az iparágon belül. Ez a tendencia azt mutatja, hogy azok az offline marketing megoldások, amik célzás nélkül és nehézkes konverziókövetésre épülnek (televíziós reklámok és a rádiós hirdetések) egyre kevésbé hatékonyak.

A hangsúly 2014-ben az ütős, értékes tartalmon lesz.

Online marketing trendek 2014

2. A változatosság a közösségi médiában is gyönyörködtetni fog

Néhány éve a vállalkozások még csak korlátozottan tudták kihasználni a közösségi marketing kampányokat, beleértve a Facebook-ot, vagy akár a LinkedIn-t. Ahogy egyre több közösségi oldal jelenik meg, úgy nyílik ki a világ a vállalkozások számára. Új vevőszerző csatornák 2014-ben: Pinterest, Google+, Tumblr és Instagram. Ezekkel változatos, heterogén rajongói bázis építhető ki.

Mivel az online marketing nagy előnye a mérhetőség, így az elérhető közösségi oldalak hirdetéseit versenyeztetni is lehet egymással, és a legköltséghatékonyabb csatornára fektetni a hangsúlyt.

3. Kép központúvá válik a közösségi marketinges tartalom

A fogyasztók egyre kevésbé hisznek a reklámoknak és az ingerküszöbük is egyre magasabb, így 2014-ben már csak a brutálisan leegyszerűsített mondanivalókkal lehet őket elérni.

A közösségi oldalakra az emberek nem reklámokat nézegetni mennek, hanem közösségi életet élni, és érdekes, szemgyönyörködtető képeket nézegetni, ezért a képekre kell fókuszálnod a jövőben. Lásd: Tumblr (főleg képblog), Instagram, Pinterest. A gyors növekedés sikerét a viral képek fogják jelenteni.

A 2012/2013-as év nagy várományosa volt az infografika, viszont ez vevőszerzés helyett inkább szakmai hírnév növelésre vált be. Maga a szöveges tartalom még jövőre sem fog a divatból kimenni, de megHÖKKentő képekkel könnyebb lesz kampányolni.

4. Az egyszerűség, minimalizmus, letisztultság kerülnek a központba

Ahogy már fentebb esett róla szó, széles közönséget csak nagyon leegyszerűsített üzenetekkel lehet elérni. Ez nem csak a reklámüzenetekre, hanem akár a webes megjelenésre is igaz: nézd csak meg például az Apple weboldalát. Letisztultság, egyszerűség, áttekinthetőség…

A mostani “kiabáló” tartalmak és webes megoldások miatt a fogyasztók kiégnek, és érzéketlenné válnak a mostani reklámokra. Ezért már most törekedj a minimalista megoldásokra, és a maximális felhasználói élményre!

5. Mobilbarátság nélkül elpárolognak a vevők és az ügyfelek

A széles körben elterjedő (és gyorsan növekvő arányú) okostelefon és a tablet használat miatt csak olyan online tartalmat szabad előállítani, ami az összes platformon jól működik. A Forbes magazin jóslata szerint 2017-re az összes internetre csatlakoztatott eszköz 87%-át a mobil+tablet eszközök fogják kitenni.

Webdizájn esetében egyelőre mindegy, hogy reszponzív webdizájnt használsz, vagy éppen külön oldalt készítesz a mobilosoknak, a lényeg az, hogy a felhasználók számára a mobilos böngészés élménye maradéktalan legyen.

Aki erre nem figyel oda, az villámgyorsan fogja elveszíteni ügyfeleit.

6. Remarketing (utánkövetés), mint a 2014-es év nagy durranása

Az “utánkövetés” (pl. Adwords remargeting) az, ami az elmúlt időszak tanulságai nyomán 2014 egyik nagy online marketing eszközeként lehet megnevezni. Az utánkövetést konyhanyelven úgy lehet bemutatni, hogy a weboldaladra látogatók böngészőjének megjelölésével más weboldalakon is a te hirdetésed jelenik meg számukra.

Ezzel lehetőséged nyílik arra, hogy a látogatókat visszacsábítsd magadhoz csak nekik szóló különleges ajánlatokkal. Ha a látogató nem is lesz ügyfeled, de a hirdetéseddel való többszöri találkozás egyértelműen a márkádat fogja építeni.

Sok marketinges szerint egyébként ez lesz van a 2014-es év nagy online marketinges durranása!

7. A közösségi marketing és a keresőoptimalizálás még jobban összefonódik

Bár keresőoptimalizálás szempontjából a közösségi megosztások még nem bírnak akkora Google helyezés javító erővel, mint a minőségi linkek, tagadhatatlan, hogy máris komoly szerepet játszanak a rangsorban.

Mivel a Google célja, hogy a felhasználók számára a legjobb minőségű tartalmat jelenítse meg, így a közösségi megosztások figyelembe vétele logikus lépés a minőség megállapításában.

Ha egy blogbejegyzés sok száz, vagy sok ezer megosztást kap, akkor valószínűleg értékes tartalomról van szó.

Bár a Google rangsorolási algoritmusának fejlődését nehéz előre megjósolni, jó esély van rá, hogy a megosztások hatása a linkek hatásán is túlmutasson 2014 végére. Éppen ezért fonódik mind jobban össze a keresőoptimalizálás és a közösségi média szerepe.

Eredményes online marketinget kívánok 2014-re!

Ha pedig hasznosnak tartod az írást, oszd meg másokkal is – nyomj egy lájkot!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság