Mi is az outsourcing? Eszik, vagy isszák?

Outsourcing
Outsourcing

Tegyük fel asztalosként bútorokat készítesz. Ha másra nem szól a vállalkozásod tevékenységi köre, akkor az olyan feladatok elvégzése, mint például a könyvelés, beszámolók elkészítése nem a te feladatod, hanem egy könyvelőé.

Ha ez a könyvelő vállalkozói szerződéssel kapcsolódik hozzád, és könyveli a te kiadásaidat és bevételeidet, akkor az már outsourcing. Viszont ha felveszed alkalmazottként, akkor már nem.

A példából láthatod, hogy az outsourcing mindazt a feladatkiszervezést jelöli, amely nem tartozik a vállalkozás tevékenységi körébe, viszont a tevékenységre szüksége van.

Outsourcing

Az angol kifejezésből, eredeti formában használt fogalom olyan erőforrásokat jelent, melyekre a vállalkozásnak szüksége van, a vállalkozáson kívül esik, és akár időközönként, akár folyamatos feladatellátás biztosítása a cél.

Folyamatos feladat a könyvelés, időszakos feladat például az import. Az outsourcing igénybevétele térítési díjat is jelent egyben, így könnyen előfordulhat az – főleg egy kezdő vállalkozás esetében – hogy olyan tevékenységeket, melyeket többnyire kiszerveznek a vállalkozásból, a vállalkozó inkább maga végzi.

Ha már az outsourcingnél tartasz, akkor nagy fejlődésen megy keresztül a céged, mind szervezeti, mind felépítésbeli változáson: megteheted azt, hogy olyan vállalkozásokat keres partnerként, akiknek fizetsz azokért a feladatteljesítésekért, melyeket vagy te végezted el, vagy a munkatársad, és utóbbi számára már meghaladja vagy az időbeni elfoglaltságát, vagy szellemi képességeit.

Sok esetben – főleg, ha időszakos feladatokról van szó – jobban megéri az ilyen jellegű szolgáltatások (tanácsadók, szakemberek) igénybevétele, mint állandó munkatársként felvenni egy embert, munkabére után fizetni a járulékokat, figyelni a munkavállaló jogaira – szóval sok problémától mentesíted magadat és a cégedet, ráadásul költséghatékonyság szempontjából is jó megoldás a feladat kiszervezése.

Az outsourcing leggyakoribb típusai:

  • IT
  • Pénzügy, számvitel
  • HR, bérszámfejtés
  • ügyfélszolgálat
  • Marketing

Az ilyen jellegű cégekre szükséged van, akár fejleszted a vállalkozásodat, akár csak költségeket takarítanál meg, de akkor is, ha csak az idődet akarod másra fordítani – például tanulásra.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság