1 Pénzügyi és 4 Ingatlanos tipp, amivel jól jársz befektetésnél, eladásnál!

1 pénzügyi és 4 ingatlanos tipp, amivel jól jársz befektetésnél, eladásnál!

Megint elővettem a Forbes magazin korábbi számait lapozgatni, és hirtelen beugrott, hogy a szeptemberi számban olvasott „99 bennfentes jó tanács” közt volt pár olyan, amit már korábban meg akartam osztani veletek: 1 pénzügyi tanácsot és 4 olyat, ami ingatlan befektetéshez, eladáshoz kapcsolódik.

1. Felejtsd el az ingyenes pénzügyi tanácsadást (mert ilyen nincs)!

Ha olyan pénzügyi tanácsot szeretnél hallani, ami konkrétan Neked szól, és a Te bankszámládhoz igazodik, azért fizetned kell. Vagy a pénzügyi termékek díjába kerül bele az ügynök díja, vagy éppen jutalékot kap a háttérintézettől. Aki mégis minden áron arról akar meggyőzni, hogy ő senkitől semmit nem kap, azzal vigyázz!

Az MNB weboldalán az összes komoly pénzügyi tanácsadó fent van, így le is tudod az illetőt informálni. Aki nincs fent az MNB adatbázisában, annak semmiféle szerződést ne írj alá! Inkább keress olyat, aki megbízható, és nem sunnyog.

2. Ha ingatlanba fektetsz, kis lakás vegyél!

Az ingatlanpiac egyik legbefolyásolóbb tényezője a demográfia változása. Mivel jelenleg sokan vannak, akik az első lakásukat kívánják megvenni, ezért most az egy- vagy másfél szobás lakások kelendőek, főleg ha azok központi elhelyezkedésűek.

3. Érleld kicsit a megvett lakást

Attól, hogy egy megvett lakás ára felmegy, nem kell azonnal eladni! Ugyanis adózni is kell a vétel-eladás különbözete után, azonban az évek múlásával egyre kisebb hányad után kell adót fizetni, az ötödik év után már nem is kell. A Forbes magazin szerint Budapesten a 4-es metró környéke most igazi aranybánya, érdemes ezért ezen a vonalon gondolkodni.

4. Kiadási célú lakásvásárlásra csak központi lakást vegyél!

A befektetési (pl. kiadási) céllal vett lakások egyik legerősebb ármeghatározó tényezője az ingatlan elhelyezkedése. Nagyobb városokban a főiskolások, egyetemisták stabil keresletet jelentenek, ezért rájuk mindig lehet alapozni, ha:

  • a lakás központi, belvárosi helyen van,
  • és jó a közlekedés is.

5. Eladás előtt fel ne újítsd!

Ha lakást akarsz eladni, fel ne újítsd! Ha ki kell festeni valamiért, pl. mert az albérlőid lelakták, akkor a kifestést is inkább te oldd meg. Teljesen felesleges több százezer forintot beleölni a lakásba, mert ennyivel többért úgysem fogod tudni eladni.

A vevők saját elképzeléssel érkeznek, így a vásárlás során a lakás kreatív kibontakozási lehetőségeket is nyújtson, ne pedig a te ízlésed alapján felújított kecót próbál másokra rátukmálni! Azért legyen rend, takarítsd ki, az ablakokon lehessen kilátni, és szellőztess gyakran, pláne ha dohányzás is volt a lakásban.

Sok sikert!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság