Politikai marketing

Bill Clinton

Sokak számára nehéz átlátni, hogy hogyan is ötvöződhet két olyan elsőre eltérőnek tűnő terület, mint a politika és a marketing. A nehézség abból fakad, hogy a marketing szerepe nem világos, pedig a marketing igazából véve egy cserefolyamat, amely két szereplőből áll: az eladó (cég, vállalat, vállalkozó, vagy egyéb szervezet) a szolgáltatását/termékeit cseréli be a vásárló/megrendelő pénzére. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, marketingstratégia szükséges. 

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

A marketing négy fő összetevője:

  1. Szolgáltatás/termék;
  2. Kampány, amely az értékesítést ösztönzi;
  3. Árazás;
  4. Célba juttatás.

Ha más definíciót szeretnénk erre megalkotni, akkor azt is mondhatjuk, hogy a marketing az értékékesítendő szolgáltatás/termék eladásáért folytatott,  piaci információkra, és szükségletfelmérésre alapozott tevékenység. Ehhez szorosan kapcsolódik hozzá a kutatás és fejlesztés, minden sikeres termék mögött komoly vizsgálatok húzódnak meg.

A politikai marketing

A politikai szereplőket, jelölteket sokak szerint a piaci termékhez lehet hasonlítani, hiszen őket is hasonló módon viszik ki a politikai piacra, mint a termékeket.

Ezzel szemben a helyes megközelítés inkább az, hogy egy-egy új jelölt inkább szolgáltatást nyújtó személy, nem pedig termék, és így is kell pozicionálni. A politikai jelölt ugyanis az ügyfelek (értsd: választópolgárok) számára kínál különböző szolgáltatásokat. Amit a politikai marketingben terméknek tekinthetünk, az nem a jelölt, hanem a választási program.

Hogy érezni lehessen a különbséget: az emberek egy-egy terméket sokkal könnyedebben választanak ki, mint egy szolgáltatást. Amíg egy porszívót 10-20 perc nézelődés után ki választunk egy boltban, addig pl. takarítószolgálat választásnál már sokkal alaposabban nézünk körbe, többször kérünk információt, ugyanígy a választók is próbálnak nagyon alaposan mérlegelni, és jól dönteni a voksuk leadásakor.

Politikai marketing

A politikai marketing nehézségei

Egy-egy jelöltnek (és háttérstábjának) gyorsan alakuló, dinamikus környezetben kell működnie és a változásokra pozitívan reagálnia. Ez nem egyszerű feladat_ nagyon rugalmas, villámgyors marketingmegoldásokat igényel.

Ez ahhoz hasonló, mint amikor egy cég előrukkol egy korszakalkotó megoldással, és a konkurenseinek azonnal lépniük kell, ha ügyfeleiket nem szeretnék elveszíteni.

A szolgáltatási oldalról megközelített marketing sok olyan startégiai megoldást ölel fel, amelyet termékek esetében nem lehet alkalmazni, és viszont. Ugyanis a szolgáltatást nem lehet kézzel megfogni, menet közben többször is módosítható, a minősége a szolgáltatótól függően széles skálán mozog, így a szolgáltató és a szolgáltatás nem bontható szét.

Amikor a marketinget a politikába ültetjük át vizsgálódásra, akkor láthatjuk, hogy a jelölt a polgári szavazatért cserébe kínál politikai vezetőerő általi megoldásokat. Emiatt igényel a választási program összeállítása komoly  közvélemény-kutatást és vizsgálatokat, ezen vizsgálatok a jelölt imázsának kialakításában is nagy szerepet játszanak. Az imázs különböző vizuális hatások (médiamegjelenések, internet, TV, kampánykörút) eredményeképpen születik meg, és ezek összessége adja meg azt, hogy az adott jelölt mit is gondol a politikáról, milyen tapasztalatokkal rendelkezik, és milyen véleményekkel rendelkezik az emberekről.

A marketing és a politika különbségei

A marketinget és a politikát alapvetően három dolog különbözteti meg:

  1. Az alapfilozófiájuk különbözik: míg az üzletben a cél a minél több profit, addig a politikában a demokratikus, és eredményes országműködtetés a fontos.
  2. Míg az üzleti világban a győztes és a vesztes piacrészesedés között óriási szakadékok is lehetnek, a politikában sokszor csak egy hajszálon múlik a győzelem.
  3. Míg a politikában a jelölt életfilozófiája, politikai nézete dönti el, hogy a “piackutatási” eredményekkel (a szavazók igényeivel) mennyire tud együttműködni, addig az üzleti életben ez a kényszerű alkalmazkodás ritkán áll fenn. Vagyis adódhat olyan eset, hogy egy jelölt adott nézetek, ideológiák hangoztatásával növelné győzelmi esélyeit, mégsem teszi azt meg személyes meggyőződése miatt.

Azonban a különbségek ellenére a marketinges- és a politikai szakértők karöltve tudnak dolgozni a jelöltek sikeréért, ugyanis:

Mindkét terület olyan működő megoldásokat alkalmaz, mint a piacszegmentálás, a marketingkutatás, a targetálás, pozicionálás, illetve a szükséges stratégia megalkotása és kivitelezése.

A szavazókat lehet úgy kezelni, mint a  politikai piac “fogyasztóit”, emiatt a kereskedelmi piac fogyasztóit vizsgáló megoldások is eredményesek. Bár a győzelem eltér mindkét területen, a versenye és a győzelmet hasonló megközelítéssel kell kezelni.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság