Pubcon 2019: A Google szóvivője újabb SEO kulisszatitkokról rántotta le a leplet

Az évente két alkalommal is megrendezésre kerülő Pubcon konferenciát a legnagyobb események között tartják számon a marketing és a keresőoptimalizálás berkein belül. Az esemény színvonalát jelzi, hogy a Google szóvivője és trendelemzője Gary Illyés minden évben fellép és hasznos tanácsokkal, információkkal látja el a SEO szakembereket.

Nem volt ez másként idén ősszel sem, ahol a keresőóriás legújabb fejlesztéseit, eddig ismeretlen rangsorolási tényezőit és a vállalattal kapcsolatos friss történéseket tárta a nyilvánosság elé.

Megújult a Googlebot

A weboldalak feltérképezéséért felelős Googlebot 2019-ben megújult, amelyre rá is fért már a ráncfelvarrás, ugyanis a jelenlegi 74-es jelzésű Chromium (erre épül a Chrome böngésző) helyett a két évvel ezelőtti 41-es verziót használta. A fejlesztésnek köszönhetően a rendszer már a legújabb Javascript tartalmakat is képes feldolgozni, valamint ezentúl mindig leköveti a Chromium legújabb kiadását, mondhatjuk úgyis, hogy örökzöld lesz.

Alapalgoritmus frissítések

A Google idén három nagy alapalgoritmus frissítést hajtott végre, mégpedig márciusban, júniusban és szeptemberben (szerk: később pedig októberben). Ezek a folyamatok a rangsorolási algoritmusok alapvető módosításával járnak, amelynek célja a még pontosabb találati lista megalkotása.

Gary Illyés elmondása szerint, ha egy ilyen update után weboldalunk visszacsúszik a rangsorban azt nem büntetésként kell felfognunk. Mindössze annyi történt, hogy az algoritmus úgynevezett finomhangolása során a még relevánsabb tartalmak kerültek előre. Ebből pedig az következik, ha vissza akarjuk szerezni régi helyezésünket, a konkurenciánál még hasznosabb információval kell ellátnunk olvasóközönségünket. Ami fontos, hogy ne kezdjük el megtisztítani a linkprofilunkat, ugyanis ezek a frissítések nem linkalapúak.

seoupdate

Változás a link attribútumokban

Egészen szeptemberig amennyiben egy hivatkozást „nofollow” attribútummal láttunk el, azt Google figyelmen kívül hagyta, így nem adott át erőt a linkelt oldalnak. Ezentúl is használhatjuk ezt a link tulajdonságot, de már csak iránymutatásként, ugyanis a kereső már figyelembe veszi a hivatkozás erejét rangsorolásnál.

Két új attribútum is bevezetésre került, amelyek nem mások, mint a „sponsored” és a „ugc”. Előbbi hirdetés, promóció céljából elhelyezett linkeket, utóbbi pedig a kommentekbe, fórum hozzászólásokba ágyazott hivatkozásokat takar.

A szóvivő elmondta, hogy senki sincs rákényszerítve ezen tulajdonságok használatára, de alkalmazásukkal segítjük a Google munkáját és így könnyebben megismerik a linkelési szokásokat.

Rosszul beállított robots.txt

Illyés javaslatára a robots.txt-ben használt noindex beállításokat a jövőben figyelmen kívül hagyja a Google algoritmusa. Miért? Egyszerű az oka: a weboldalak igen nagy százaléka rosszul használta ezt a konfigurációt, így a hasznos tartalmak rejtve maradtak a Googlebotok előtt.

Tartalom a fülek alatt

A fülek, más néven tabok alá rejtett tartalmak kizárólag akkor kerülnek indexelésre, ha a felhasználó valamilyen tevékenységet hajt végre velük kapcsolatban, például rájuk klikkel. Amennyiben az indexelés megtörténik, akkor a tartalom megjelenhet a találati listában, de a kulcsszó nem kerül kiemelésre félkövérrel, mint a weboldal többi részén.

Forrás: www.seopont.hu

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság