Rövidtávú befektetés – mielőtt belevágsz, ezt fusd át

Rövidtávú befektetés
Nem minden arany, ami fénylik

Egy barátom nemrég küldött egy emailt, hogy nézzem át, mert egy brókercsapat 1 millió forintra 300 ezer forintnyi hozamot ígért neki egy hónap alatt. Lekötési idő nincs, 85% tőkegarancia, és csak 40% jutalék jut a “brókernek”, meg némi apró egyéb költségekre…

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

A kamatos kamat elvén gyorsan kiszámoltam neki, hogy ha havi 30%-ot hoz a befektetése, akkor egy év alatt kb. 14 millió forintja marad meg neki a bróker kifizetése után (persze ebből még adóznia is kell valamennyit). Mindazonáltal ez annyira komolytalannak tűnt, hogy azt írtam, csak annyi pénzt fektessen be (ha akar), amennyit nem sajnál, ha bukta lesz az egész.

Ha viszont komoly, valós befektetéseket keresel, akkor sok kondíciót találsz, a kulcsszavak többnyire a rövid és hosszú távú befektetésekre irányítják a figyelmet. A hosszú távú befektetések évekre előre szólnak, a rövidtávú befektetések egy éven belülire.

Rövidtávú befektetés
Nem minden arany, ami fénylik

Érdemes-e rövidtávú befektetésekbe gondolkodnod?

A legjellemzőbb rövidtávú befektetések a rövid lejáratú hitelek (te hitelezel másnak), vagy az olyan deviza-befektetések, amelyek pár hónap alatt realizálják a várható hozamot.

Ezekkel a befektetésekkel rövid idő alatt érhetsz el nagy profitot, a mértéke persze attól függ, hogy mekkora a befektetett összeg.

A rövidtávú befektetések tekintetében arra figyelned kell, hogy mekkora nyereséget – hozamot – kínál a befektetés, hiszen a hozam, mint jövedelem után, személyi jövedelemadót is fizetned kell. Így egy alapos számítás mindenképpen elkel a rövidtávú befektetésekhez is.

Vannak olyan befektetési alapok, melyek több befektetési lehetőséget tartalmaznak, ezen belül is megtalálhatók a rövid- és hosszú távra szóló befektetések. Ezek valós haszna (ami végül a zsebedben marad) további számításokat igényel, az ilyen alapokhoz normális pénzügyi tanácsadó véleményét is ki kell kérni.

Melyek a leggyakoribb rövidtávú befektetések?

  • Devizába való befektetés – magyarán például az euró adás-vétele, napi árfolyamát figyelve.
  • Egy éven belül lejáró kötvények – ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy kölcsönadod a pénzedet egy cégnek, vagy az államnak, fix kamatra.
  • Nemesfémet (arany, ezüst) vásárolsz a napi árfolyamnyereségre koncentrálva – nagy odafigyelést és nagy tőkét igényel, ha az arany vagy ezüst árfolyamával akarsz nyereséget szerezni.

A rövidtávú befektetéseknél ne csak a hozam százalék meghatározását figyeld, hanem a hozzátársuló költségeket is. Jusson eszedbe a közmondás: „Nem minden arany, ami fénylik!”

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság