SEO 2013: Google Pingvin barát megoldások cégeknek!

A Google Pingvin lehet kedves is...
A Google Pingvin lehet kedves is...

Kevés hazai vállalkozás van abban a helyzetben, hogy milliókat költsön havonta online reklámokra, kampányokra. Mivel a gazdasági környezet mostoha, így a szemfülesebb cégtulajdonosok megpróbálnak minél olcsóbban minél több potenciális vevőt a weboldalukra csábítani, ennek pedig egyetlen módja van: a Google meghódítása.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Ezekben a mindenféle Google algoritmus frissítésektől terhes időkben nem árt vigyázni, hogy a hódítás hogyan is zajlik. Nagyjából egy éve döngölte bele a földbe a Pingvin update azt az általánosan elterjedt (hibás) nézetet, hogy a SEO = linképítés.

Hogyan zajlott a linkszerzés a Pingvin Update előtt?

Mivel itt most trendekről beszélünk, így nyugodtan merek általánosítani. Persze kivételek vannak, mi sem ragadtunk le csak a linképítésnél már a Pingvin előtt sem.

A Pingvin előtti linkszerzés főleg a katalóguslinkekről és a körbelinkelésről szólt.

Általános linképítés: XY linképítő vállalta, hogy 100 linket beküld kulcsszavas linkekkel 100 különböző linkkatalógusba, 150-250 Ft/link áron. Jobb helyeken csak akkor kellett fizetni, ha a link meg is jelent. Vagyis legfeljebb 25.000 forintért máris volt 100 kulcsszavas linkünk, amitől a weboldalunk az adott kulcsszavakra előbbre araszolt a Google találati listáján.

A probléma akkor jelentkezett, ha az oldal linkelése meg is állt ezen a szinten, vagyis semmiféle egyéb linkek nem mutattak az oldalra, csak ezek a katalóguslinket. A linképítő viszont nem hibáztatható, amivel őt megbízták (beküldözgetés), az el lett végezve tökéletesen.

Körbelinkelés: WZ weboldaltulajdonos megbeszélte barátjával, hogy nem egymást fogják linkelni, mert az “nem ér semmit“, illetve az “oda-vissza mutató linkek kioltják egymást“, hanem:

 1. “A” weboldalról meglinkelik “B” weboldalt,
 2. “B” weboldalról meglinkelik “C” weboldalt,
 3. “C” weboldalról meglinkelik “A” weboldalt,

és a Google-t ezzel máris jól “meghekkelik”, biztosítva lesz a jó helyezés. Aztán tavaly a Google gondolt egyet, és a Pingvin nevű algoritmus frissítéssel kinullázta a katalóguslinkek jelentős részét (nem mindet).

Az azóta eltelt idő alapján mindenki leszűrheti a tanulságot, hogy mennyire volt időtálló a fenti két linkszerzési megoldás.

A kritika után szeretnék működő, gyakorlati linkszerző megoldásokat is mutatni.

Hogyan szerezz 2013-ban látogatókat és  Pingvin barát (természetes) linkeket?

1. Tanács # Pinteresztesedj!

Szokj hozzá a Pinteresthez… nemrég csináltunk egy szoftveres kísérletet: begyűjtöttünk véletlenszerűen 50 db rózsaszínű képet a Flickr-ről, és automatán kiposztoltuk egy erre a célra létrehozott Pinterest albumba, de úgy, hogy minden kép alá került egy kis szöveg és egy link.

A kísérlet óra eltelt 2 hónapban folyamatosan jönnek a Pinterest emailjei, melyben arról értesít, hogy éppen melyik képet, és kik vették át tőlünk. Vagyis némi időbefektetéssel szépen elkezdtek terjedni a linkjeink a képekkel együtt a közösségi oldalon. De ez csak egy apró teszt volt, és az eddigiek alapján némi kreativtással hamar lehet linkeket szerezni a Pinteresten.

A Google Pingvin lehet kedves is...
A Google Pingvin lehet kedves is…

2. Tanács # Nincs blogod? Vegyél egyet!

Nagyon egyszerű és etikus módja a linkszerzésnek, valamint látogatók szerzésének az, ha megveszel egy sikeres, látogatott blogot.

A legtöbb nagyvállalat amikor növekedni szeretne, megvásárol több kisebb, sikeres céget (a Yahoo most éppen a Tumblr-t akarja megvenni 1 milliárd dollár körüli összegért).

Arra pedig semmiféle ok nincsen, hogy ezt miért is ne lehetne megtenni kicsiben is! Csak vegyél egy viszonylag népszerű blogot, vagy fizess meg egy bloggert, hogy a forgalmát (és a blogját) is irányítsa át a te weboldalad blog részébe.

Ezzel nem csak a weboldalad forgalma fog megugrani, hanem az átirányítás révén a bejövő linkjeid száma és minősége is! Ha a szakterületeden releváns blogot tudsz megszerezni, akkor a látogatókból hamar érdeklődők, majd vásárlók lesznek.

Ez az online marketing megoldás nem csak egyszer alkalmazható, gyakorlatilag annyi blogot vásárolhatsz össze, amennyit a pénztárcád megenged.

3. Tanács # Működj együtt ismert boggerekkel

Előfordulhat, hogy nem tudsz/akarsz blogokat vásárolni, de ne csüggedj el, mert más úton is lehet látogatókat és linkeket szerezni. Ha kisebb költségvetéssel dolgozol, akkor fizess meg egy ismert bloggert:

 1. Hogy írhass az blogjára egy vendégposztot,
 2. Írjon ő is a te oldaladon egy jó cikket…

.. és persze ossza is meg saját kapcsolati hálóján az írásokat. Ellenőrizd, hogy megtérült-e a befektetés (pl történt-e vásárlás, megrendelés, megosztás a cikkbe bújtatott reklámok révén), és ha igen, akkor tedd rendszeressé a publikálást.

4. Tanács # Készíts termék videókat!

A legtöbb e-kereskedelmi oldal tele van termékképekkel, de termékvideót nem sokat látni rajtuk. Azt nem állítom, hogy a webáruházad minden termékéhez szükség lenne televíziós minőségre, de egy-egy egyszerű videó hasznos, ha elmagyarázza, hogyan kell használni a fő termékedet, és mik az előnyei.

A videó puszta jelenléte már önmagában SEO előnyt jelent:  keresési eredmények között meg fog jelenni a miniatűr képe. Ez felhívja a figyelmet az oldaladra, és több kattintást, több lehetséges vásárlót fog hozni.

5. Tanács # Hozz létre saját közösséget

A social media (közösségi média) korában élünk, ahol mindenki érti, hogy fontos a közösségi élet. Sajnos a digitális marketingesek gyakran elfelejtik, hogy a közösség háló nem egészen az övék. Ha a márkáddal csak a Facebook-on élsz közösségi életet, akkor az érdeklődők figyelmén osztoznod kell a barátaikkal, családjukkal, hirdetésekkel, konkurensekkel, mémekkel…

Egy saját fórum emiatt nagyszerű módja annak, hogy a célközönségedet átcsábítsd a céges közösségi felületedre.

A fórum a fogyasztóid számára olyan hely lehet, ami:

 • egyfelől építi a márkád ismertségét,
 • másfelől növeli az ügyfelek hűségét is,

hiszen itt folyamatosan kapcsolatban állhatnak veled is, illetve más ügyfelekkel, vevőkkel, és válaszokat kaphatnak kérdéseikre. A fórum népszerűségéhez nem árt, ha a felhasználók kapnak egyedi minősítéseket (jelvényeket, logókat, vagy karmát), vagy különleges ajánlatokat megfelelő aktivitás esetén.

De nem csak fórummal építhetsz közösséget, hanem összerakhatsz saját wikit, memegenerátort, amit aztán a célközönséged használhat.

Minél több ilyened van, annál nagyobb eséllyel szerzel olyan forgalmat és linkeket, amiről eddig csak álmodtál…

A látogatók által generált tartalmat imádni fogja a Google, és folyamatosan lesz egyre több és több “long tail“-re érkező potenciális ügyfeled, vásárlód, üzleti partnered is.

Ha elakadnál a fentiek kivitelezésében, akkor keress meg ezen elérhetőségek valamelyikén.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

 1. […] Miközben egy Facebook megosztás nagyon gyorsan elévül, a Pinterets-re feltett albumok, még hónapok múlva is hoznak (az #1 Tanácsot keresd a cikkben!) újabb és újabb követőket, […]

 2. Én ezt az oldalt találtam: hxxp://dimenseo.com/
  Itt csomagokra szét vannak osztva a szolgáltatások, nekünk a starter pack sokat segített

  ******
  (mivel a linkelt oldal linkpiramist, és fizetett linkeket árul anonim módon, így a kattinthatóságot levettem – a szerk.)

 3. Szia

  Hát igen angol terület. Nekünk úgy működött, hogy ClickBank-on árultunk egy e-book-ot, csináltunk hozzá egy landing page-et.

  Az oldal URL jét és kapcsolódó kulcsszavakat megadtuk a dimenseo-n és elkezdett jönni a forgalom, vették a terméket.

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság