SEO audit: 10 kérdés – 10 válasz

SEOrlock Holmes
SEOrlock Holmes

Az alábbi 10 kérdéses gyorsteszt segít feltérképezni a weboldalad keresőoptimalizálásának minőségét. Minden kérdést vegyél komolyan, és a weboldaladat nézd önkritikus szemmel.

  1. Szerepelnek-e az oldalaim a Google indexében?

A Google indexben szereplő oldalak lehívása a site:domain.hu formában történik. Vagyis egyszerűen írd be a Google keresőmezőbe ezt:

site:weboldaladcime.hu

eztuán üss Enter-t.

Ezzel a módszerrel egy pillanat alatt lehívhatjuk azon aloldalaink listáját, melyek nyilván vannak tartva a Google indexében.

Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy ez a szám nem felel meg a valóságnak és kisebb értéket mutat az elvárhatónál, akkor mindenképpen meg kell keresnünk ennek az okát.

A lassú indexelés általánosan a gyenge linkháttérrel rendelkező honlapokra jellemző, de a honlapunk belső struktúrája és átjárhatósága is felülvizsgálatra szorulhat. Amennyiben a fenti keresés nulla találatot eredményez, de már nem új honlapról van szó, akkor sajnos büntetéssel van dolgunk.

SEOrlock Holmes: "A részletek fontosságát nem lehet eltúlozni!"
SEOrlock Holmes: „A részletek fontosságát nem lehet eltúlozni!”
  1. Keresőbarát URL struktúrát használok-e?

Érdemes felülvizsgálnunk, hogy a már létező URL struktúránk „beszédes”-e, keresőbarát-e.

Ez például nem keresőbarát URL: http://oldalad.hu/index.php?site=27

Ez pedig keresőbarát: URL: http://oldalad.hu/elerhetoseg (látható, hogy ez utóbbi URL beszédes URL)

Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy változtatásokra van szükség, mindenképpen alapos munkát kell végeznünk a megváltoztatás utáni átirányítások tekintetében.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjünk segítséget, hiszen a nem keresőbarát URL struktúra is sokkal jobb, mint a hibaoldalak és megszűnő, 404-es URL-ek sokasága.

  1. Halmozott title és meta elemekkel rendelkezem-e?

Sokszor előfordul, hogy felületesség miatt a title és a meta leírás minden aloldalon megegyezik. Ezeknek a szövegeknek mindig az adott aloldal tartalmára kell vonatkozniuk, ezért logikus elvárás, hogy egyenként megfelelő módon legyenek kitöltve. Érdemes tehát ellenőriznünk, hogy a belső keresőoptimalizálás ezen elemei megfelelő figyelmet kaptak-e.

  1. Egyedi tartalmakkal rendelkezem-e?

A honlap szöveges tartalmai csakis akkor optimalizálhatók sikeresen, ha azok egyediek. Ennek ellenőrzésére a legegyszerűbben a Google kereső segítségével kerülhet sor. Csupán a véletlenszerűen kiválasztott szövegrészt be kell másolnunk a keresőbe (majd egy Entert ütnünk) és máris láthatjuk, hogy az adott szöveg szerepel-e más Google által indexelt honlapon.

  1. A képi anyagaim eredetiek-e?

Megtörténhet, hogy nem ismerjük a honlapunkon megjelenített fotók és képek eredetét. A szöveges tartalmakhoz hasonlóan a képek esetében is elmondható, hogy a saját tulajdon képvisel valós értéket. A Google Képek fül alatt a keresőmezőben látható fényképezőgépre kattintva ellenőrizhetjük, hogy adott kép másolat-e, esetleg tőlünk vették át más honlapok.

  1. Milyen más weboldalak hivatkoznak rám?

A Google organikus találati listáján (azaz nem a találatok feletti halványrózsaszín hirdetés mezőben) elfoglalt helyezésünket nagymértékben határozza meg a ránk mutató hivatkozások mennyisége és minősége. A világhálón számos online eszköz áll rendelkezésre (pl.: Opensiteexplorer, Majestic SEO) , amellyel főbb szempontokat feltérképezhetünk. Fontos szem előtt tartani, hogy a mennyiségi kérdéstől fontosabb a ránk hivatkozó oldalak minősége.

  1. Fennáll a Google Pingvin büntetés veszélye?

A Google Pingvin elsődlegesen a manipulatív, alacsony minőségű linkszerző helyeket használó weboldalakat büntette. Amennyiben nagyszámú minőségtelen webhelyről hivatkoznak ránk – pontosabban hivatkoztunk magunkra – az esetben fennállhat a Pingvin büntetés veszélye. A hivatalos ajánlások szerint a megoldást az ilyen linkek törlése jelenti.

  1. Több helyet csúsztam a találati listán. Megbüntettek?

Néhány pozíciós előre hátra ugrálás a Google találati listáján gyakran előfordul. Ennek számos oka lehet: változhatott az algoritmus, megszűnt egy-két ránk mutató erősebb hivatkozás, beerősített a konkurencia, romlottak a látogatói statisztikáink, nem vagyunk SEO-ban naprakészek. Pánikra tehát nincs ok, de érdemes megnéznünk, mit javíthatunk és hogyan tehetjük értékesebbé a tartalmunkat.

  1. A forráskódom nem szabványos, ez gond?

A honlapok jelentős hányada tartalmaz kisebb-nagyobb programozási és szintaktikai hibákat, amelyek miatt a kód nem felel meg a World Wide Web Consortium szabványának. A Google hivatalos közlése szerint a kód szabványossága nem tényező a találati lista felállításánál, de nem zárták ki, hogy ez a jövőben megváltozik. Ettől függetlenül törekednünk kell a hibák kiküszöbölésére és a szabványos kód használatára, hiszen így garantálható az oldal megfelelő működése.

  1. Az internetes eszközök szerint lassú a honlapom betöltődése. Ez baj?

Bozony nagy baj. A hosszú betöltődési idő főleg a látogatói élményt rontja, nő a visszafordulási arány, potenciális vásárlókat és ügyfeleket veszíthetünk.

Hasonló megfontolásból adódóan a Google is negatívan értékeli a túl hosszú betöltődési időt. Általában a nagyméretű, rosszul kezelt képi adatok és az indokolatlanul használt programozási kódok rontják ezt az értéket, vagyis a sebesség javítás lehetősége adott.

Amennyiben a tárhely szolgáltatója a ludas, az esetben pedig a honlap költöztetése jelent megoldást, de mielőtt erre a lépésre szánnánk el magunkat, győződjünk meg róla, hogy a hiba nem a mi készülékünkben weboldalunkban van!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság