Seo audit: honnan tudhatod, ha büntetést kapott a weboldalad?

Sokféle Google büntetés létezik. A lényeg: ne trükközz!!
Sokféle Google büntetés létezik. A lényeg: ne trükközz!!

Ha a weboldalunk rosszul teljesít a Google organikus találati listáján és elmaradnak a várt eredmények, felvetődhet a büntetés gyanúja. Mivel Magyarországon a Google uralja a keresések 95+ százalékát, ezért ezt érdemes komolyan venni.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

A várt forgalom elmaradásának számos különböző oka lehet.

Talán csak egyszerűen nem elég jó a weboldalunk, emiatt csapnivalók a látogatói statisztikák vagy nem rendelkezünk megfelelő online ajánlásokkal, hivatkozásokkal.

Mielőtt bárminemű következtetéseket vonnák le, érdemes néhány vizsgálatot elvégeznünk, ehhez segítségül kell hívnunk a Google analitikai eszközeit. A Google Analytics által mért keresési forgalom drasztikus visszaesése árulkodó lehet, illetve a Webmester Eszközök által közölt keresési megjelenések csökkenése is. Ha lesújtó adatokkal szembesülünk, keressük meg az okokat!

Sokféle Google büntetés létezik. A lényeg: ne trükközz!!
Sokféle Google büntetés létezik. A lényeg: ne trükközz!!

Első és alapvető feladatunk annak megállapítása, hogy a weboldalunk szerepel-e a Google nyilvántartásában, azaz indexében.

Ez egyszerűen ellenőrizhető a

site:honlapod.hu

formában.

Csupán be kell írnunk a fenti dőlt szöveget a Google keresőmezőjébe, és máris láthatjuk a nyilvántartott oldalak listáját.

Ha nem új honlapról van szó és mégsem szerepelünk az indexben, az esetben egyértelműen büntetéssel állunk szemben.

Persze nem minden büntetés jár az indexből való eltávolítással.

Egyes büntetési típusok csupán a fontos kulcsszavakat vagy adott tartalmi részeket érintenek. Sokatmondó vizsgálat lehet a domain címünkre (honlapod.hu) történő keresés. Ha ez a keresés nem a mi weboldalunk oldalait sorakoztatja a találati lista legelején, akkor nagy valószínűséggel büntetést kaptunk a Google-től.

Az utóbbi években két meghatározó algoritmus frissítés többszöri futtatását indította el a Google.

 

1. Google Panda

Az egyiket Panda névre keresztelték, melynek a feladata a rossz minőségű tartalom szűrése. Az első indítás óta több mint huszonöt alkalommal futott le, minden alkalommal egyre élesebb szemmel ellenőrizve a weblapok tartalmi minőségét.

2. Google Pingvin

A másik Google állatka a Pingvin nevet kapta, amely a linkháttérrel mesterségesen manipuláló weboldalak bünteti.

A Google Pingvin két fő szempontot különböztet meg:

  1. a hivatkozó oldalak minőségét,
  2. valamint a ránk mutató linkek tulajdonságait.

Amennyiben a ránk mutató hivatkozások nagy számban vagy nagy arányban minőségtelen webhelyekről érkeznek, a Pingvin célkeresztjébe kerülhetünk.

Ugyanúgy büntetésre számíthatunk akkor is ha a linkháttér tulajdonságai mesterséges hatást mutatnak:

  • főleg linkkatalógusok,
  • azonosak a horonyszövegek,
  • minden link azonos oldalra vagy aloldalra mutat,
  • azonos IP tartományhoz tartozó webhelyekről származnak a hivatkozásaink.

Sem a Panda, sem a Pingvin büntetése nem jár az indexből való kizárással.

Így valójában ezen büntetéseket csak úgy azonosíthatjuk biztosan, ha ismerjük az adott frissítés időpontját és abban az adott időben tapasztaljuk a hátrasorolást vagy forgalomcsökkenést.

Mi a megoldás, ha a Panda vagy a Pingvin büntetéssel sújtott bennünket?

A hivatalos közlések és a tapasztalat szerint is a Panda büntetés jó minőségű tartalmak felvonultatásával mérsékelhető vagy szüntethető meg.

A Pingvin büntetés pedig logikus módon a rossz minőségű hivatkozások megszüntetésével és a manipulatív linkhálózatok felszámolásával orvosolható.

Mindemellett tudnunk kell, hogy a Google büntetések tárháza roppant széles. Ezeregy oka lehet, amivel kihúztuk a gyufát a keresőóriásnál, ráadásul sok esetben nem is szándékosan manipulációs szándékkal tettük. Ha nagy a baj és képtelenek vagyunk megbirkózni a feladattal, keresőoptimalizáló szakembert érdemes segítségül hívni.

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság