SEO audit: így csináld!

SEO audit: sok kicsi sokra megy
SEO audit: sok kicsi sokra megy

Ha picit is érdeklődsz az online világ működése iránt, netalán saját honlap készítését tervezed, hamar szembetalálod magadat a “keresőoptimalizálás” kifejezéssel. De mivel is állunk szemben: csodafegyverrel vagy hasztalan sáfárkodással?

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

SEO = Keresőoptimalizálás = Google látogatottságnövelés

A keresőoptimalizálás, vagy angol címszóval a SEO (search engine optimization) célja a honlapunk keresőszavainak és kifejezéseinek minél jobb pozícióba mozgatása a Google és más keresők organikus találati listáin és ezzel minél több látogató megszerzése.

Mivel Magyarországon a Google piaci részesedése olyan mértékű (kb. 95%), hogy más keresők nem rúgnak labdába mellette, így gyakorlatilag

nem keresőoptimalizálásról, hanem Google optimalizálásról van szó.

A keresőoptimalizálás valódi értéke abban keresendő, hogy a találati listáról érkező látogatók nagyobb eséllyel válnak vásárlóvá vagy ügyféllé, mint sok más forgalmi forrásból érkező látogatók, mivel már konkrét céllal érkeztek hozzánk, így megtörtént a közönségünk egyfajta szűrése.

Másrészről a keresőoptimalizálás lehet a legolcsóbb reklámeszköz, de mint az élet minden területén, a jó eredményekért itt is meg kell dolgoznunk. A SEO nem csodafegyver, hanem olyan marketingeszköz, amely hatékonysága munkával és kreativitással növelhető.

SEO audit: sok kicsi sokra megy
SEO audit: sok kicsi sokra megy

SEO Audit alapok

Ha már rendelkezünk saját honlappal, de az eredményessége hagy némi kívánnivalót maga után, akkor érdemes tüzetesen megvizsgálnunk a belső keresőoptimalizálás milyenségét.

Kezdjük a legalapvetőbb tényezők ellenőrzésével!

Title

Az oldal elsődleges címe <title> az adott oldal tartalmának elsődleges meghatározója, ezáltal kiemelt jelentőséget hordoz a keresőoptimalizálásban is. Tartsuk szem előtt, hogy a Google csupán az első 65 karaktert értékeli megfelelően, illetve nagyobb súllyal esnek latba a cím elején elhelyezett kifejezések.

Meta leírások

A cím mellett alapszintű seo követelmény a meta leírás elkészítése. A meta leírás valóban hordoz némi jelentőséget a kulcsszavak optimalizálásában, de ennél is fontosabb, hogy általában ez a szövegrész jelenik meg a Google organikus találati listáin. Mint tudjuk, nem elég az első találatok között szerepelni, a látogatóknak el is kell érjenek a honlapunkig.

Meta kulcsszavak >>> nem kell

Felesleges seo eszköz a meta kulcsszavak megadása, mivel a Google algoritmusa 2009 novembere óta nem kezeli tényezőként a találati lista felállításánál, így jelentősége nem igen maradt. A többi kereső (Bing, Yahoo, Yandex, stb.) kicsit több figyelmet szentel a meta kulcsszavaknak (a Bing például spam faktorként kezeli), de mivel a magyarországi részesedésük szinte elhanyagolható, így a meta keywords kitöltése teljesen felesleges.

H tag-ek

Nagyobb súlyt képviselnek a címsorok (H1) és alcímek (H2, H3, H4). Természetesen minél alacsonyabb szintű címsort adunk meg, a jelentősége annál inkább csökken a keresőoptimalizálásban. A H1 és H2 címek jelenthetik a leginkább meghatározó címsorokat, melyek fontos szerepet játszhatnak a helyezések javításában.

Képek keresőoptimalizálása

Mindig ellenőrizzük, hogy a weboldalunkon lévő képekre vonatkozó leírások szerepelnek-e a forráskódban! Ezek az úgynevezett alt tagok, melyek információval szolgálnak a kép tartalmáról. Jelentőségük semmiképpen sem elhanyagolandó.

Ezen kívül a képeket érdemes normálisan elnevezni. Pl

  • 1.jpg, vagy
  • DCIM028.jpg

helyett legyen a képek neve beszédes:

  • edenykeszlet.jpg
  • utanfuto-berles.jpg

Keresőbarát URL-ek ellenőrzése

A keresőoptimalizálás újabb sarkalatos pontjához érkeztünk, a keresőbarát url kérdéséhez. Az url-ben szereplő kulcsszavak, kifejezések, illetve az url felépítése fontos tényezőként szerepel egy weboldal optimalizálásban, de óvva intünk bárkit, hogy belecsapjon a közepébe és kellő ismeret nélkül elvégezze az url-ek változtatását!

A Google által már feltérképezett URL struktúra teljes megváltoztatása az utólagos átirányítások nélkül nagyobb kárt okoz, mint hasznot.

A minőségi tartalom

Ahogy a Google folyamatosan hangsúlyozza: a weboldalak lényege nem a címsorokban, meta elemekben, url struktúrában keresendő, hanem magában a tartalomban.

Ha egyedi, minőségi tartalmat állítunk elő a látogatóink számára, akkor a weboldalunk sikeressé válik.

Ha viszont csak egy újabb tömegtermék előállítására törekszünk mások szöveges tartalmainak ellopásával felhasználásával, akkor az eredmény is ezt fogja tükrözni. Természetesen a mástól átvett tartalmak nem ördögtől valók (pl. webáruházak esetén a gyártó termékleírása), de sikeresen optimalizált oldalakat saját érték hozzáadásával, saját tartalmakkal valósíthatunk meg.

Változó algoritmusok

Szem előtt kell még tartanunk, hogy a SEO és az internet folyamatos változásban vannak. Ami tegnap még jól működött, ma már lehet elavult. Pár példa cikk:

De például néhány éve még az 1024 pixel felbontású monitor volt a legnagyobb, mára óriásira nőttek, de ezzel egy időben megjelentek az egészen kis felbontással működő eszközök.

A webmestereknek adott a feladat, hogy olyan reszponzív honlapokat építsenek, ami a legnagyobb asztali monitoron és a legkisebb mobil eszközön is egyaránt élvezhető.

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság