SEO Bréking nyúz!!! Google: a linkek helyett az élvező emberre koncentrálj!

A SEO középpontjába a linkek helyett az "élvező" ember került
Google: a SEO középpontjába a linkek helyett az "élvező" ember került

SEO Bréking nyúz van: úgy tűnik a Google elsunnyogva szépen csendben frissítette a  Google Webmester Súgó dokumentációját, melyben a rangsorolásról esik szó (a Searchengineland.com szerint 2013 május 27-én történt meg a módosítás).

A változtatás amúgy nem meglepő. Pont azzal van összhangban, amit a Google az utóbbi időben hangsúlyoz:

“Felejtsétek már el a linképítést, és helyette a felhasználói élményre építsetek!”

A SEO középpontjába a linkek helyett az "élvező" ember került
Google: a SEO-ban a linkek helyére az élvező ember került

A SEO tanácsadók, webmesterek általában a linkek számának, és minőségének emelésével próbálják a hozzájuk tartozó weboldalakat előre vinni a Google-ben. Na ennek mostantól vége.

Régi elv angolul:

“In general, webmasters can improve the rank of their sites by increasing the number of high-quality sites that link to their pages.”

Új elv angolul:

“In general, webmasters can improve the rank of their sites by creating high-quality sites that users will want to use and share.

Itthon még nem került átfordításra az új irányelv:

“A webmesterek általában úgy javíthatják a webhelyek rangsorát, hogy növelik a saját oldalaikra hivatkozó jó minőségű webhelyek számát.”

A fenti elv helyett ez várható hamarosan:

“A webmesterek általában úgy javíthatják a webhelyek rangsorát, hogy növelik saját oldalaik minőségét (minden tekintetben- a szerk.) a  magasabb felhasználó élmény és a több megosztás érdekében.

Ez a gyakorlatban annyi tesz, hogy a hagyományos linképítés alapú keresőoptimalizálás helyett a jövőben fókuszálj a tartalom alapú értékadásra, és a felhasználói élmény növelésére.

Ja és persze a weboldaladon jó helyen legyenek a megosztás gombok is…

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

 1. “Ja és persze a weboldaladon jó helyen legyenek a megosztás gombok is…” Főleg a Google+ 🙂

  Személy szerint én jobban örülnék, ha tényleg igaz lenne ez az “új” irányelvük és egy nulla napos oldal, csak a minőségi, felhasználóbarát írásaival előzné be az agyonmarketingelt médiaóriások tucatlapjait… De van egy olyan érzésem, hogy ez nem vagy csak részben fog megvalósulni.

  • Szerintem holisztikusan gondolkodva meg lehet szorongatni a médiaóriásokat. Kell hozzá egy jó oldal, kell jó tartalom, meg olyan írók, akik az Authorship-ben is már értek el valamiféle szintet. Ha a longtailek felől közelíted meg, akkor be lehet érni a piacvezetőket. Mivel a megosztások kerültek az élvonalba, így a Google-től független látogatószerzésre fókuszálva lehet a nagyokat akár látogatottságban is utolérni. Na persze ez nem kevés idő és pénz… 🙂

  • Mindenképpen kellenek linkek (a megosztás is linkként értelmezhető), de inkább csak forgalomterelésre, mint SEO-ra. Bekopiztam ide azt, amit Facebook-ra írtam ki, de ez inkább csak egy vélemény:
   Szerintem a Google ki akarja magát vonni az egyenletből bizonyos szegmensekben.
   Gondolom ezt amiatt, mert mind inkább arra biztatja a webmestereket, hogy brand-et építsenek, király tartalmat toljanak, és megosztásokat szerezzenek.
   Ez azt jelenti, hogy saját magától független forgalmi források megszerzésére biztat mindenkit. Izgalmasabb kérdés az, hogy miért jó a Google-nek, ha nem ő az egyetlen forgalmi forrás? Érted… nem sántít ez? Valami sokkal izgalmasabb bújik meg a háttérben, mint amit most sejteni lehet, szerintem valamilyen szinten le akarja választani azokat, akik üzletileg nem hoznak hasznot a számára.

 2. […] keresőoptimalizálás kapcsán nemrég olvashattál arról, hogy a Google egy nemrég módosított irányelve alapján nem azzal javíthatod a weboldalad helyezését, ha a rá mutató minőségi linkek […]

 3. […] közé vágysz talán? Akkor egy percre se feledd a Google szerepét. Akkor tartsd szem előtt a felhasználói élmény biztosítását, a jó, gördülékenyen olvasható tartalmat, és a könnyű navigációt […]

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság