Siker egy fiatalos közegben: mindent az Y generáció irányításáról

siker-egy-fiatalos-kozegben-mindent-az-y-generacio-iranyitasarol

A generációs gondolkodás különbségei ma már mindenki számára észrevehetőek – akár az általános viselkedésről, akár a munka világáról beszélünk. Különösen igaz ez az Y generáció tagjaira!

Ezt a közeget a jelenlegi 26-41 éves felnőttek képviselik, de már megjelentek a munkaerőpiacon a Z generáció (10-25 évesek) tagjai is.

Cikkünkben arról olvashatsz, hogyan gondolkodnak az Y generáció tagjai, milyen az értékrendjük, hogyan dolgoznak és hogyan lehet megtalálni velük legkönnyebben a hangot egy vezetőnek a közös siker érdekében.

siker-egy-fiatalos-kozegben-mindent-az-y-generacio-iranyitasarol

A generációkról

Az emberi generációkat életkor szerint a következő módon oszthatjuk fel:

 • A baby boom korúak 1946 és 1964 között születtek, jelenleg 58 és 76 év közöttiek.
 • Az X generáció tagjai 1965 és 1980 között születettek, ma 42 és 57 év közötti felnőttek.
 • Az Y vagy Millennials generáció 1981 és 1996 között született (ma 26-41 évesek).
 • A Z generáció a munkaerőpiac legfiatalabb generációja, 1997 és 2012 között született. Jelenleg 10-25 évesek.

A szakértők többször is kiemelték az idősebb (baby boom és X generáció) és a fiatalabb (Y és Z generáció) közötti szakadékot.

Ez nem meglepő, hiszen az Y és Z generáció már a digitális kor közepén szocializálódott számítógépekkel, táblagépekkel és okostelefonokkal, vagy úttörő szerepet játszott ezen eszközök bevezetésében.

A baby boom és X generáció tagjai ezzel szemben életük nagy részét „offline” állapotban, gyakran a technológiától függetlenül élték le.

Az Y generáció jellemzői

Az Y generáció nagyon ambiciózus és teljesítményorientált. Általában agilisabbak és sokoldalúbbak, mint az idősebb munkavállalók. Ezek a rugalmas (önjelölt) multitaskerek szeretnek minél gyakrabban új szerepeket és felelősségeket vállalni szervezetükön belül, hogy érdekessé tegyék az életet.

Azon túl, hogy ez a korosztály költi manapság a legtöbb pénzt – a fogyasztói társadalom hozadéka –, az az Y generáció nem alkalmazkodik soha és senkihez.

Olyan digitális médiavilágot fogyasztottak és segítettek felépíteni, amely mindig azt sugallta nekik: minden lehetséges – például egy sikeres Instagram- vagy Youtube-fiókkal.

Ezért az Y generáció folyamatosan teszteli a határokat. Valójában ők a legigényesebb generáció, akik valaha is betették a lábukat a munkaerőpiacra, példának okáért nagyon keveset törődnek a hierarchiával.

Az Y és a Z generáció legfontosabb jellemzője, hogy az életben minden az itt és a mostban történik. Szinte bármi, amit akarsz, csak egy szempillantásnyira van.

 • Ha hírekre van szükségük az aktuális eseményekről és a világ történéseiről, csak megnyitják a Twittert, és azonnal elérhető lesz minden.
 • Ha kapcsolatba szeretne lépni másokkal –ott van a Facebook, az Instagram, a TikTok vagy a WhatsApp.
 • Ha szüksége van egy termékre a háztartásban – belép az Amazonba, és aznapi kézbesítéssel rendel vagy felkeres egy internetes áruházat.
 • Ha meg akar ismerni valakit – csak regisztrál a Tinderrevagy megnyit egy társkereső alkalmazást, és azonnal chatelni kezd.

siker-egy-fiatalos-kozegben-mindent-az-y-generacio-iranyitasarol

Hogyan kommunikálj velük és motiváld őket vezetőként?

Tartalmas beszélgetések, visszajelzések, elismerések és felhatalmazás – ezekkel inspirálhatjuk a legjobban az Y generációs tagjait, akik sokkal több figyelmet igényelnek, mint az előző generációk.

Fontos számukra a gyakori visszajelzés és dicséret, de nem mindig reagálnak jól a kritikára. Ez a generáció minden projekt után visszajelzést és elismerést vár el, ha egy munkát különösen jól végez.

Mit tehetsz a fluktuáció ellen?

Az Y generáció kímélet nélkül felmond. Fejlődési lehetőségeket, rugalmasságot és értelmet vár el a munkájától – ha nem találja meg ezeket a dolgokat, egyszerűen továbbáll. A leghatásosabb eszköz a probléma ellen, ha világos stratégiát fogalmazunk meg a tehetséggondozásban.

A tehetségmenedzsment lehetőségei

 • tartalmas, vonzó munkahelyek biztosítása;
 • számtalan karrierfejlődési lehetőség képzéseken és mentoráláson keresztül;
 • változatos kihívások, projektek és perspektívák.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság