Sikeres hetet zárnál? A jó tervezés az alapja!

sikeres-hetet-zarnal-a-jo-tervezes-az-alapja

Gyakran érzed úgy, hogy csak sokasodnak a feladatok, és nem tudod, hogy melyikkel kellene folytatnod a munkát? Csak gyülemlik benne a feszültség, és egyáltalán nem érzed sikeresnek a hetet?

A közhiedelemmel ellentétben az irodai munka vagy a home office esetén nem kötelező velejáró a stressz. Létezik ugyanis egy csodaszer, amivel nyugodtabban és produktívabban dolgozhatunk.

Egy heti menetrend például segíthet az értekezletek, a beadványok, az e-mailek, a telefonhívások és még sok más feladat rendszerezésében.

sikeres-hetet-zarnal-a-jo-tervezes-az-alapja

Miért fontos a heti beosztás?

A heti terv segít abban, hogy áttekintést kapj arról, hogy mely feladatokat kell elvégezned, és mindenekelőtt mik azok, amelyek különösen fontosak. Segítségével azt is láthatod, hogy mely teendők vannak még vissza, és mely időpontokat kell még egyeztetni.

A heti ütemezés segít nyomon követni azokat a feladatokat, amelyeket folyamatosan halogatsz. Kezdd a napot például azokkal a teendőkkel, amelyek kevésbé szimpatikusak és így elkerülheted, hogy bizonyos feladatok feltorlódjanak.

A jó heti tervezés tehát ellazulást és kiegyensúlyozottságot hozhat a mindennapi munkába. Mindez különösen fontos a csapatfeladatoknál, hogy lásd, mire van még szükséged másoktól.

Hogyan tervezzem meg a hetemet?

A legjobb, ha mindig meghatározott időpontban tervezed meg a következő hetet. Egy kis gyakorlással 15 perc elég a heti tervezéshez.

Azt is meg kell fontolnod, hogy online vagy offline tervezel-e? Inkább egy online rendszerben szeretnéd megoldani a feladataidat vagy a nyomtatott naptár hasznosabb?

Ha papíron tervezel, kezdhetsz egy listával, ahova felírod valamennyi soron következő feladatot, de használhatsz öntapadós kis papírokat, amiket aztán ráragaszthatsz a naptáradra.

A feladatok természetesen könnyebben mozgathatók a digitális térben, ráadásul telefonról bárhonnan elérhetjük virtuális naptárunkat.  Azt azért érdemes kiemelni, hogy különböző színű öntapadós post-it lapokkal sem lesz sokkal nehezebb dolgod.

Ha sürgős feladataid vannak, vagy szűkek a határidők, akkor nemcsak egy durva heti tervet érdemes készíteni, hanem egy pontosabb napi tervet is.

sikeres-hetet-zarnal-a-jo-tervezes-az-alapja

Példa a heti tervre

  • Első lépésben fel kell sorolnod az összes feladatot – a megbeszélésektől kezdve a beadványokon át a megbeszélt időpontokig.
  • A feladatokat hozzárendelheted a napi ütemterv adott időpontjaihoz (pl. hétfő 9-11), vagy a prioritáslista segítségével a hét folyamán is feldolgozhatod azokat.
  • Ezután át kell vinned a befejezetlen feladatokat a következő hétre!
  • A halogatás elkerülése érdekében segíthet, ha a kellemetlen feladatokat a nap első dolgaként ütemezed be – akkor gyorsabban túl leszel rajtuk.

Mennyi időpuffert kell hagynom?

Általában nem ajánlott a rendelkezésedre álló idő 100%-át betervezni, ugyanis a soron következő feladatok gyakran tovább tartanak a vártnál vagy közbejön valami, netán hirtelen megoldandó teendő keletkezik.

Ha a feladatok megoldására szánt idő másfélszeresét tervezzük, különösen új feladatok esetén, akkor még marad egy jó puffer a váratlan eseményekre is.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság