A sikeres tárgyalás titka: igyatok egy jó kávét!

Jó kávé

Itthon kávéval kínálni egy látogatót teljesen magától értetődő, hagyományos, kedves gesztus. A TÁRKI (Társadalomkutatási Intézet) a Nespresso és Lyreco megbízására 2013 végén egy olyan felmérést végzett, ami azt bizonyítja, hogy egy sikeres tárgyaláshoz is szint elkerülhetetlen kellék a kávé.

Egy jó kávé arculatot épít, oldottabbá varázsolja a hangulatot, és ezáltal segít elindítani egy fontos üzleti beszélgetést. Emellett, mivel felfrissít, segíti a fókuszálást is. Mivel az üzleti élet fontos momentumairól van szó, nem mellékes, hogy milyen kávét adnak az üzletfeleknek, partnereknek.

A 2013. október elején végzett, vállalati kávéfogyasztási és vendéglátási attitűdökre összpontosító kutatásból az rajzolódott ki, hogy a magyar cégek 99 százalékára jellemző, hogy üzleti partnereiket az ásványvíz mellett egy csésze kávéval is megkínálják.

Ha vendéglátásra, tárgyalásra kerül a sor:

  1. a kávé szerepel az első helyen,
  2. ezt követi az ásványvíz 79 százalékkal,
  3. és a tea a maga 53 százalékával,
  4. míg szendvicset, süteményt nem jellemző, hogy kínálnának. (Forrás: Jobline.hu)

A sikeres tárgyalás titka: igyatok egy jó kávét!

A legtöbb vállalat arra is kínosan ügyel, hogy milyen minőségű feketét kínál. 77 százalékuk rendkívül fontosnak tartja, hogy igazán jó minőségű kávéval kínálják a vendégeket. Ez a kritérium a kereskedelem és a szolgáltatás területén működő cégeknek a legfontosabb, a kereskedelmi cégek 94, a szolgáltatás területén tevékenykedő cégek 80 százalékban tulajdonítanak kiemelt fontosságot a kávéajánlásnak.

A kutatásból az derül ki, hogy a lehető legjobb minőséget képviselő kávék felszolgálásával a cégek tiszteletüket kívánják kifejezni az ügyfelek és munkatársak iránt (72 százalék), és azt kívánják üzenni, hogy cégük minden tekintetben minőséget képvisel.

A megkérdezettek harmada ráadásul azt állítja, hogy ahol jó kávét adnak, oda a vendégek, üzletfelek is szívesebben térnek vissza.

Egy-egy megbeszélés jó végeredményéhez a kutatásban résztvevők 31 százaléka szerint a jó fekete is hozzájárulhat, sőt mi több, 34 százalékuk úgy véli, hogy a kávégép márkája még a cég megbecsülését is elősegíti.

Bajkó Eleonóra, a Lyreco kereskedelmi vezetője szerint egy szép és stílusos kávégép erősíti a vállalat imázsát és megmutat egy szeletet a cég kultúrájából. Sőt, egy-egy kávézási élmény meghatározhatja a megbeszélés hangulatát, sikerességét.

Jó kávé

A legújabb trendet képviselő kapszulás rendszereknek pl. megvan az a varázsa is, hogy a vendég maga választhatja ki a hangulatához illő keveréket. Bajkó Eleonóra kifejtette továbbá, hogy a kapszula kínálás és kiválasztás folyamata önmagában is oldja a hangulatot, és minőségi szintet alapoz meg a tárgyalás idejére.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 17 százalékának van kapszulás rendszere, a többség (77 százalékuk) szemes vagy darált kávéval működő eszpresszógépet vesz igénybe. A céges keretek közötti kávéfogyasztás fontosságára hívja fel a figyelmet az, hogy a megkérdezett cégeknek csupán 3 százalékának nincs kávégépe.

Azoknak a válaszadóknak a 44 százaléka, akik örömmel cserélnének egy kapszulás rendszerre, inkább döntene a gép megvásárolása mellett, míg 32 százalékuk számára a bérleti lehetőség a kívánatosabb. (Jobline)

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság