Sikert szeretnél? Olvasd el, hogyan tervezz online kampányt!

Mért fontos alaposan megtervezni egy online kampányt? Azért, mert ez alapján fogod tudni, hogy hol is vagy most éppen, mi a célállomásod, és hogyan is juthatsz el oda. A profin összerakott kampány ösztönzően hat a vállalkozásra, miközben a marketinges szeme előtt lebegteti a célt. Millió féle cél létezik: növekedés, eladás, brandépítés, ügyfélszerzés…

Miből áll össze egy jó marketingterv?

1. Vázlat

Első lépésként kell egy rövidebb, de mindent magába foglaló marketing terv. Ami mindenképpen szerepeljen benne: konkrét célok, a szükséges lépések és a rendelkezésre álló anyagi források.

2. Küldetés

A küldetés egy hosszabb leírás arról, amit el szeretnél érni, és kerüljenek bele az alkalmazandó marketingfogások is.

Példa a küldetés-re:

„A Gangnamstyle Zrt. szeretne jobb helyezést elérni a Google keresőben, így felkér egy szakértőt az oldal optimalizálására. Célkitűzés, hogy az „oppa gangnam style” kifejezésre 6 hónapon belül az első 3 találat között jelenjen meg a vállalat weboldala, majd ezen keresztül elérje a napi 3000 egyedi látogatót, és a havi 2.500.000 forint-os bevételt.”

3. Ütemterv

Az ütemtervben pontosan meg kell határoznod, hogy mikorra és mit szeretnél elérni. Attól, hogy eldöntöd: napi 3000 egyedi látogatód lesz 6 hónapon belül, ez még nem valósul meg automatikusan. Az ütemterv az, ami segít abban, hogy mindig tudd a következő szintet és az eléréshez szükséges lépéseket.

Amikor a Való Világ 4-es blogomat indítottam 2010-ben, eldöntöttem, hogy már a műsor indulására stabil első helyezett akarok lenni a „Való Világ 4” és „VV4” – kifejezésekre a Google-ben, megelőzve még az RTL Klub hivatalos oldalát, a valovilag.hu-t is. Majd legalább havi 100 ezer forint reklámbevételt szeretnék elérni a műsor alatt blogolással, és stabil, aktív látogatóbázist fogok kiépíteni.

Az én ütemtervem ez volt:

2010 októberéig napi 3-4 cikket írok az oldalra, és napi 3-4 link építésével különböző oldalakra beajánlom blogomat Való Világ-hoz kapcsolódó kulcsszavakkal,

a műsor indulásáig megoldom a technikai hátterét, hogy a látogatók is indíthassanak szavazást az oldalon,

a műsor indulása után bátorítom a látogatókat az aktív kommentelésre, szavazásra, napi többszöri látogatásra,

a műsor alatt napi 2-3 cikket írok az aktuális történésekről,

– végül élvezem a befektetett munka eredményét.

A tudatosság meghozta gyümölcsét, mert minden, amit elterveztem megvalósult, sőt sokkal több is annál…

Részletes tervezés: borítékolható siker
Részletes tervezés: borítékolható siker!

4. Online marketing kampány

Ez a pont legyen a legkidolgozottabb, itt részletesen szerepeljen minden egyes adat, szám, érték, határidő és dátum.

 • Hogyan lesz az oldal optimalizálva?
 • Milyen csatornákon fogsz hirdetni?
 • Mekkora összeget költesz hirdetésre?
 • Milyen formátumokat használsz a hirdetések során?
 • Miként építesz listát és mikor milyen üzenetet küldesz a feliratkozóknak?
 • Lesz-e saját videót, hanganyagod?
 • Hogyan szerzel több közösségi követőt (Facebook, Tumblr, Twitter)?
 • Hogyan fogsz a közösségi követőkből profitálni?

Ha megvannak a válaszok, egy nagy naptárba jól láthatóan jegyezz fel minden egyes dátumot, mert ez lesz a mankód, ez alapján jutsz el a célodig.

5. Marketing csatornák

Ide azok az útvonalak kerülnek bele, amelyeken keresztülvezeted az embereket addig, amíg ügyfelekké válnak.

Mi tartozhat ide? (A csatornák mellé írd fel a költségvetést is!)

A teljesség igénye nélkül:

 • Adwords PPC, Etarget, Affiliate.hu, stb. kampány,
 • Letölthető ebook, céges blog, PR cikkek, ingyenes tanácsadás,
 • Keresőoptimalizálás,
 • Közösségi marketing,
 • Email marketing,
 • Videó megosztás (Youtube, Vimeo)…

Amire készülj fel: könnyen megeshet, hogy minden alaposság ellenére több pénzre lesz szükséged, mint amit terveztél.  Így vagy légy szigorú, és nagyon pontosan tartsd be a pénzügyi tervedet, vagy legyen vésztartalékod.

6. A hatékonyság mérése

A hatékonyság mérése azért fontos, mert e nélkül nehezen fogod tudni menet közben, hogy most a siker felé haladsz-e, vagy sem. Használhatod például a  Google Alert-et is, amivel azt tudod figyelni, hogy a vállalkozásod neve a kampány hatására megjelenik-e újabb és újabb helyeken az interneten. Nagyon hasznos eszköz…

Minden rendelkezésre álló lehetőséget használj fel ahhoz, hogy pontos képet kapj a pillanatnyi állapotról.

7. ROI mérése:

ROI (Return of investment) = a beruházás megtérülése. Ez azt mutatja meg, hogy a befektetett pénzt visszakapod-e, és ha igen, mekkora nyereséggel. A ROI-t a nyereség és a befektetés hányadosa, de különböző kampányok esetén különbözhet a kiszámítás módja is.

Egy nagyon egyszerű példát nézve: ha egy online marketing kampányba 1.000.000 forintot fektetsz, és 1.450.000 forintot hoz, akkor a „ROI: (1.450.000-1.000.000)/1.000.000 = 0,45, vagyis 45%. „

Mindig figyelni kell a ROI-t, főleg ha különböző kampányokat is futtatsz, mert ezzel tudod kiválasztani a legprofitálóbb kampányodat.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság

Mi az a Luxus valójában?

A luxus a nagy kényelem vagy elegancia állapotaként definiálható, különösen, ha drága anyagokat vagy kényelmi szolgáltatásokat