Stratégiai terv minta – kérdések a pontos tervezéshez!

Stratégiai terv minta - kérdések a pontos tervezéshez!

Sok vállalkozás nem él a stratégiai tervezés lehetőségeivel, mert úgy gondolják, hogy az csak a nagy vállalatoknak szükséges. Pedig a stratégiai tervezés nincs mérethez kötve, alkalmazása bármekkora vállalkozásnak előnyére válik, hiszen kapcsolatot teremt az erőviszonyok és az elérhető lehetőségek között.

Ahhoz, hogy ezzel élni tudj, össze kell gyűjtened az üzleti környezettel kapcsolatos információkat, elemezned kell azokat, és felhasználnod azokat. A stratégiai tervezés során fel lehet fedni a megszerzett információkkal összhangban a vállalkozás gyengeségeit, erősségeit, és lehetőséget kapsz arra, hogy a gyengeségeken javítani tudj, az erősségekre építkezz.

A stratégiai tervezés lényege, hogy észre vedd a környezeti tényezők és a vállalkozás közötti kölcsönhatást

Az üzleti környezethez hozzátartozik

 • a versenytársak pozíciója,
 • az ország vezetése,
 • a szállítói kapcsolatok,
 • az üzleti partnerek,
 • de ha van külföldi partnered is, akkor az árfolyam alakulása,
 • és a világ gazdasági helyzete is idesorolható.

Azt, hogy hogyan irányítsd a vállalkozásodat, nagyban befolyásolja az üzleti környezet is. Éppen ezért nagyon fontos az a gondolat is, hogy bármekkora a vállalkozás mérete, a stratégiai tervezés nem maradhat ki a tervezési folyamatokból.

Az erőforrásaid felmérése során meghozott döntéseid, az üzleti környezeted változására is hatékonyabban tudnak reagálni. A vállalkozások nagy része az üzleti környezetet valahol a stabilitás és az instabilitás között látja, pedig ez a kérdés összetettebb.

Az ilyen szemléletű cégvezetés a saját vállalkozását teszi kétségessé, hiszen ma brutális versenyszellem mozgatja meg a piacot, így stratégia nélkül szinte elvérzik a vállalkozás. Egyre több szakértő van azon a véleményen, hogy a világra már inkább a labilis üzleti környezet a jellemző, és ez miatt nagyon sok vállalkozás – több nemzetközi cég – szűnt meg létezni.

A piac változásával a versenyhelyzet is állandóan változik, így a vállalkozásod pozíciója sem állandó. Néha olyan területről érkeznek új versenytársak, ahonnan nem vártad – jelenleg az ázsiai cégek jelentik a nagyobbodó konkurenciát.

Éppen ezek miatt is nagyon fontos, hogy a stratégiai tervezés fontos része legyen a tervezési folyamatoknak.

Összességében a stratégiai terv elkészítése sokat segít abban, hogy a felelősség mértékével tisztában legyél, a határozatlanságodat kordában tud tartani. A részcélok meghatározásakor összességében egy olyan kész tervet tudsz kidolgozni, ami vállalkozásod sikerességéhez vezet.

A részcélok meghatározásában sok csapdalehetőség rejlik, érdemes az alábbi kérdéseket átgondolva elkészíteni:

 1. Mennyire vagy elszánt abban, hogy sikerre vidd az elképzeléseidet, terveidet? – a kérdésre válaszolva választ kapsz önismeretből.
 2. Hajlandó vagy befektetni a saját pénzed és hosszú ideig fizetés nélkül dolgozni, feláldozva a szabadidődet és az életstílusodat, akár hosszú hónapokig? – a kitartásod nélkül nem fog menni maga az elindulás sem.
 3. Mi történik veled, ha a vállalkozás nem jól alakul? – „B” terv mindenkinek kell.
 4. Ha sikeres leszel, végül hány alkalmazottja lesz a vállalkozásodnak? – mekkora méretű vállalkozás irányítására vagy képes?
 5. Mennyi lesz egy év múlva a bevételed? És három- öt év múlva? – mekkora jövedelmet és milyen életszínvonalat szeretnél elérni?
 6. Mennyi lesz a piaci részesedésed ugyanekkor? – hogy látod most a jövő piacképet?
 7. Egy piaci szegmensre koncentrálsz, vagy termékek és szolgáltatások széles skálájával fogsz foglalkozni? – minél több termékkel foglalkozol, vagy minél több szolgáltatást tervezel, annál stabilabbá teheted a vállalkozásodat, viszont ne feledd el, hogy mindennek van határa!
 8. Mik a terveid a területi terjeszkedésre? Helyi? Országos? Nemzetközi? – itt már a nemzetközi gazdasági élettel és a jogi háttérrel is számolnod kell.
 9. Aktív vezető leszel, vagy a feladatok jó részét átruházod másokra? – a felelősség akkor is a tied!
 10. Ha átruházod, milyen feladatokat szeretnél megosztani? Eladások? Szakmai kérdések? Egyéb? – azokat a területeket érdemes megosztanod, melyekben úgy érzed, hogy nem vagy képes maximálisan teljesíteni.
 11. Mennyire érzed kellemetlennek, ha másoktól kapsz utasításokat? Tudsz dolgozni olyan partnerekkel és befektetőkkel, akik közvetlen beleszólási lehetőséget követelnek a vállalkozás vezetésébe? – mennyire tűrőd a függőségi viszonyt, hiszen a legtöbb vállalkozás ötlete abból is ered, hogy függetlenedjen másoktól.
 12. Függetlenül és magánkézben marad, végül felvásárolják, vagy tőzsdére megy a vállalkozásod? – valódi határidőt fogalmazz meg, mert lehet, hogy a lelked mélyén van benned a vágy, egyébként még sincs meg a kellő kitartásod.

Jó tervezgetést és sok sikert!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság