Szegényből gazdagok – Do Won Chang: a Forever 21 alapítója

szegenybol-gazdagok-do-won-chang-a-forever-21-alapitoja

A sikerhez vezető út sokszor különösen nehéz és kihívásokkal teli. Olykor hasznos lehet, ha olyan emberek történeteiből nyersz inspirációt a céljaid eléréséhez, akik szintén számtalan nehézséggel néztek szembe már a kezdetektől, de a példátlan kitartásuknak köszönhetően az életük a jelenben gyümölcsözőnek és kirívóan eredményesnek tekinthető.

Sikertörténet a kitartásról, az alkalmazkodókészségről és a töretlen hitről

Do Won Chang a Forever 21 üzlet sikeres vezetője és egyben alapítója. A cég évente milliárdos értékesítéseket bonyolított, az üzletember a világ leggazdagabb embereinek a listája szerint a 248. leggazdagabb személye volt, bár mára már lekerült a Forbes listáról. Gazdagsága ellenére megmaradt nyitott szívű embernek, aki mindig emlékezteti magát a kezdeti nehézségekre. Elkötelezett filantróp révén rengeteg pénzt, energiát és időt áldoz arra, hogy a világ egy jobb hely legyen.

A kemény munkával töltött évek

Do Won Cnang Dél-Koreában született 1954-ben. Már egészen fiatalon dolgozni kezdett, majd nem sokra rá elindította saját kávészállítással foglalkozó vállalkozását.

1981-ben feleségével, Jin Sookkal együtt Amerikába költöztek. Ebben az időben egyszerre három munkahelyen is dolgoznia kellett; volt többek között benzinkutas, portás és felszolgáló. Mindvégig azon törte a fejét, hogy milyen jövedelmező tevékenységbe fogjon és észrevette, hogy körülötte szinte minden gazdag ember a divatiparban dolgozik.

Mivel a három munkahelyről befolyó összeg nagy részét rendszerint félretette, ezért Do Won Chang eleget gyűjtött össze ahhoz, hogy megnyithassa első üzletét a Los Angelesben található Highland Park területén. Fashion 21-nek nevezte el, az üzlet pedig hamar népszerűvé vált, majd hamarosan elnyerte mai nevét, a Foreve 21-et. Az üzletembernek pedig egyre több boltot sikerült megnyitnia az országban.

Kitartás és rendíthetetlen akarat

szegenybol-gazdagok-do-won-chang-a-forever-21-alapitoja

Az üzleti siker, amit Do Wan Chang is magáénak mondhat azoknál következik be, akik a nehézségek közepén is elszántan kitartanak a céljaik mellett és alkalmazkodnak a változásokhoz. Do Wan Chang is eszerint tett, ugyanis az 2009-es recesszió őt is arra kényszerítette, hogy hét boltot bezárjon.

Azonban 2013-ban már több mint 480 üzletük volt, és 3,7 milliárd dolláros bevételt értek el. A Forever 21 forgalma 2015-ben érte el minden idők legmagasabb értékét, abban az évben 4,4 milliárd dolláros globális forgalmat bonyolítottak le. 2016-ra a vállalat 4,4 milliárd dolláros forgalmat ért el, 43 000 alkalmazottja volt 790 üzletben 48 országban, köztük a szülőhazájában, Dél-Koreában is. Do Won Chang és felesége saját pénzükből hozták létre a Forever 21-et és nagy magasságokba jutottak. Sikertörténetük világszerte sok vállalkozót inspirál még a mai napig is.

Sajnos az online kiskereskedők térnyerése miatt a cég 2019-ben becsődölt. A Forever 21 azonban még mindig az egyik legnépszerűbb márka a világon. Ma a házaspár együttes személyi vagyona 1,6 milliárd dollár. Még akkor is, ha az elmúlt években 4 milliárd dollárral csökkent a bevételük. Do Won azt mondta, hogy a családja számít neki a legtöbbet, mint a siker bármilyen más mércéje. Két lánya, Linda és Esther szintén a vállalatnál dolgozik.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság

Mi az a Luxus valójában?

A luxus a nagy kényelem vagy elegancia állapotaként definiálható, különösen, ha drága anyagokat vagy kényelmi szolgáltatásokat

Művészet, Mint Befektetés

Milyen típusú műalkotások a legeladhatóbbak ma? Nehéz megmondani, hogy milyen típusú művészet a legjobban eladható, mivel