Szükségünk van-e pénzre ahhoz, hogy beindítsunk egy vállalkozást?

www.tenner.org.uk
www.tenner.org.uk

Richard Branson: a kérdésre a válasz, ahogy nem. Szükség van bizonyos dolgokra, hogy elinduljon egy cég, de a pénz nem tartozik ide. Sőt, a meglévő pénzügyi háttér még akadályozhatja is azt, hogy kiszűrjük a vállalkozás jövőbeni hibáit, és megoldjuk azokat.

A legtöbb esetben még előny is, ha nagyon kevés pénz van a zsebünkben induláskor, legalább megedződünk a kihívásoktól, és később profitálunk is ebből.

  • A hibák hamarabb felbukkannak,
  • az alkalmazkodóképességünk gyorsabban alakul ki,
  • egységesebbé válik egész cég.

Én is indítottam el olyan céget, ami később tönkrement, és ez jó tapasztalattal szolgált. Amikor iskolás voltam, az egyik barátommal karácsonyfákat ültettünk, de a nyulak megették a magokat. Olyan szempontból szerencsések voltunk, hogy nem buktunk nagyot, hiszen kis tőkével kezdtük.

Ennyire megyünk a pénzzel.

Ha az első cégedet szeretnéd létrehozni, akkor a nagy tőkétől nem fogod látni a problémákat, amik ettől még léteznek.

Ebből az első csalódásból tudom, hogy még a legbiztosabb ötletet is elbukhatjuk. Ezután fokozatosan, tanulva a korábbi baklövéseimből értem el az alapelvemhez: olyan vállalkozást szabad csak elindítanunk, ami javít mások élethelyzetén, és nagyban lelkesedünk érte. Valami speciálisat kell létrehoznunk. Ha nem állnak jól a dolgaink, akkor se hagyjuk abba. Legyél jól látható helyen – így add el a szolgáltatásodat. Nagyon sok életképes ötlet fullad kudarcba, csak mert nem széles körben ismertek.

Egy remek példa arra, hogy messzire is el lehet jutni kevés tőkével, itt van például a Tenner is, ahol diákoknak 10 fontból kell összehozniuk egy vállalkozást, és egy hónapig működtetniük is kell. Voltak, akik lovakat etettek, és voltak, akik zenészeket és művészeket promotáltak.

www.tenner.org.uk
www.tenner.org.uk

Ha ezeket a srácokat nézem, boldog vagyok, hogy képes vagyok segíteni a vállalkozásokat úgy, hogy kezdőtőkét találok neki. Észak-keleten elindítottunk egy alacsony összegű hitelprogramot, ami alacsony kamatokkal támogatja a startoló vállalkozást. Már találtunk is nagyon sok nagyszerű embert és ötletet, például tánciskolát, kisállatboltot, animációs stúdiót.

A StartUp Loans tanácsokkal is ellát, nem csak anyagi támogatással, és olyanok adják a tanácsokat, akik már tapasztaltak egyet s mást.

Az üzleti életet nem az iskolapadban lehet megtanulni, hanem kint, az életben, így ráadásul nem is kerül olyan sok pénzbe.

A legszebb az egészben, hogy nem a pénz az egyetlen tényező kezdő vállalkozások esetében, mert ott van még az elkötelezettség, a kitartás, a munka, és ezek mind ingyenesek, ráadásul a nagy tőkénél is többet érnek.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság