Szuper karrierről álmodsz? Így tűzd ki hozzá céljaidat!

Egy szuper karrierről, egy kiegyensúlyozott életről és egy boldog jövőről álmodozol? Alighanem mindenki, de sokan nem tudják, hogyan is kezdjenek hozzá, miként tegyék meg a konkrét lépéseket a céljaik elérése érdekében.

Van azonban egy jó hírünk: több lépésből álló útmutatásunkkal könnyebben elindulhatsz az úton, méghozzá szakmai segítség nélkül is. Lássuk a legfontosabbakat:

szuper-karrierrol-almodsz-igy-tuzd-ki-hozza-celjaidat

1. Vedd fel a realista szerepét

Ahhoz, hogy szakmai elképzelésed és célod ne csak vízió maradjon, cselekedned kell. A legenda szerint Walt Disney is könnyebben tudta megvalósítani terveit azáltal, hogy világosan elválasztotta az álmodozó, a realista és a kritikus szerepköröket.

Ha már pontosan tudod, milyen szakmai céljaid vannak, akkor az álmodozó nézőpontodat lecserélheted a realista szerepkörére. A realista egy pragmatikus, gyakorlatias nézőpontot vesz fel, és konkrét tervet dolgoz ki. Ennek során ellenőrzi a terv megvalósíthatóságát is.

2. Vesd papírra szakmai céljaidat

Ha konkrét célt fogalmazol meg magadnak, automatikusan feszültség keletkezik a jelenlegi szituációd és a kívánt helyzeted között. Ez a feszültség hozza meg a kreatív lendületet.

Ha van egy konkrét célod, ami igazán megdobogtatja a szívedet és valóban szenvedélyesen vágysz utána, sokkal könnyebb lesz megvalósítani.

Különösen fontos, hogy vesd papírra karriercéljaidat. Hiszen te is tudod: a szó elszáll, az írás megmarad. Ha a céljaidat leírod, sokkal inkább érzed majd teljesítendő feladatnak, mintha csak beszélnél róluk. A leírt szónak nagyobb a súlya, nagyobb az értéke, ezáltal könnyebb a megvalósítása is.

Szánj rá időt, naponta nézegesd át, egészítsd ki, ha újak jutnak eszedbe. Sőt, nyugodtan változtasd meg és fogalmazd át őket.

szuper-karrierrol-almodsz-igy-tuzd-ki-hozza-celjaidat

3. Légy konkrét a célokat és feltételeket illetően

Jegyezd le, hogy az egyes részcéljaidnál milyen feltételeket vársz el magadtól.

Íme egy példa:

  • „Többet akarok keresni.”

Légy konkrétabb:

  • „2023-ban havi 3.000.000 forintot szeretnék keresni, mert megérdemlem.”

Másik példa:

  • „Részlegvezető akarok lenni”.

Pontosabban:

  • „2023 szeptemberétől divízióvezető szeretnék lenni, és egy 50 fős csapatot vezetni.”

Győződj meg arról, hogy beállítottad a kezdési és a befejezési dátumot. Nyugodtan írj be olyan mérföldköveket, amelyek megmutatják, hol tartasz az út során.

A céljaidnak ugyanis mérhetőnek kell lenniük. Egyértelműen meg kell tudnod határozni, hogy mi alapján értél el sikereket az út során. Ennek az az előnye, hogy hosszabb úton gyorsabban láthatod és ünnepelheted az elért részeredményeket.

Példa egy mérföldkő megfogalmazására: „Június 30-ig felveszem a kapcsolatot a következő 10 potenciális ügyféllel.”

4. Maradj összhangban a céljaiddal

Ha idáig eljutottál, akkor minden sínen lesz. Ne stresszeld magad feleslegesen. Mindig a következő részeredményre összpontosíts. A kis tettek által jutsz el a kitőzött célhoz.

Előfordulhat, hogy a cél eléréséhez többször is ki kell lépned a komfortzónádból. Ez teljesen normális. Lehet, hogy gyakran kezdőnek érzed majd magad, ezzel sincs semmi gond.

A lényeg, hogy tartsd szemedet a célon és következetesen haladj előre az úton!

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság