Tartalommarketing 2016-ben is!

Tartalommarketing 2016

Szívás a hirdetésblokkolók miatt

Az interneten az utóbbi hónapokban óriási változások zajlottak, amelynek részeként többek között egyre többen fedezik fel a különféle hirdetésblokkolásra alkalmas megoldásokat, aminek köszönhetően az internetes hirdetések ma korántsem futnak olyan hatékonysággal, mint korábban. Ennek köszönhetően a tartalommarketing 2016-ban minden korábbinál jelentősebb szerepet kap majd.

A fenti állítást a Millward Brown – Digital and Media Predictions, avagy a Digitális és Média Jóslatok címre keresztelt tanulmánya jelentette ki. Úgy vélik, hogy a tartalomba ágyazott marketing az előttünk álló hónapokban minden eddiginél meghatározóbb szerepet tölthet majd be.

A tartalommarketing fontosságát, de sokkal inkább középpontba helyezését elsődlegesen az indokolja, hogy a világháló felhasználói mindinkább kiismerik az internetet, ezért kiábrándulnak a különféle online hirdetésekből, amelynek hozományaként ad-blockereket, avagy hirdetés blokkolókat alkalmaznak, amelyekkel akár még a zavaró bannerek vagy felugró ablakok is egyszerűen letilthatók.

Ez a felhasználói élményt ugyan megnöveli, ellenben a bannerek és a hirdetések letiltása miatt a kiadók és a marketingesek nehezebb helyzetbe kerülnek, mivel a hirdetési bevételek minden egyes letiltás után csökkennek, eközben pedig a tartalom előállítása továbbrasem túl olcsó.

A médiacégek már évekkel ezelőtt felismerték a problémát, azonban most vált olyan súlyossá, hogy nagyobb mértékben kell alkalmazniuk alternatív megoldásokat abban az esetben, ha pótolni akarják a kieső bevételeket, esetleg extra profitra szeretnének szert tenni.

Csak egyedi tartalommal operálhatsz

Nagyon sokan voltak már korábban is, akik a fizetős tartalmakat B tervként kezelik. Ezzel csak egyetlen probléma van: a profithoz itt is költeni kell, lopott tartalommal ugyanis a tartalommarketing 2016-ban sem működhet, csak és kizárólag exkluzív, egyedi, informatív szövegekkel.

A fizetős üzleti modellek nem minden esetben hozták meg az elvártan nagy sikert, így az iparág egy újabb menekülő utat álmodott meg magának: a tartalommarketing, amit garantáltan semmilyen hirdetésblokkoló technológiával sem lehet tiltani, a fogyasztók egyszerűen nem tudják megkerülni őket (ahogy például ezt a zárójeles részt is elolvastad önkéntelenül, pedig ez most lehetett volna egy sima reklámmondat is ….).

A Millward Brown tanácsadói által összeállított tanulmány rámutatott arra, hogy milyen tartalommal alkothatunk vonzó dolgot nem csak a látogatók, hanem a marketingesek számára is, akiket lényegében egyetlen dolog érdekel: mennyit profitálhatnak a tartalommarketing révén.

Az ügyfeleknek nagy szükségük van a különféle megtérülési mutatókra, átkattintási arányokra is, hogy lássák: hány emberhez jutott el az üzenetük, nőtt-e az adott tartalom hatására az értékesítésük és így tovább.

A Millward Brown egyik digitális márkaigazgatója, Duncan Southgate a téma kapcsán kifejtette, hogy bár korábban is komoly probléma volt, 2016-ban azonban különösen súlyos gondot okoz majd a cégek számára a hirdetésblokkolás.

Az egyes márkák és cégek a hagyományos hirdetési formulákkal mind nehezebben tudják megszólítani azokat a felhasználókat, akik valóban értékes vásárlóvá, tényleges ügyféllé válhatnak, ezáltal képtelenek megfelelően növelni az értékesítést, a profitot.

Mert tényleg elolvassák!

A szakemberek szerint itt az idő, hogy a vállalatok végre felismerjék: a tartalommarketing 2016-ban tökéletes alternatíva arra, hogy a hirdetésblokkolás révén kiesett bevételeiket érdekes, egyedi és minőségi tartalmak segítségével egészíthessék ki, miközben teljesen diszkrét módon szólítják meg ügyfeleiket.

A tanulmányból kiderül még, hogy a 2016-os esztendőben sokkal szorosabb együttműködés várható a digitális kampányok és hirdetésformák tekintetében az értékesítés és a média szakágai között, hiszen az egyes írott felületek, például az internetes magazinok és weboldalak lehetnek továbbra is a kulcsai annak, hogy a tartalommarketing működhessen.

Az egyes márkatulajdonosok, hirdetők és a honlapokat üzemeltetők sokkal nagyobb lehetőséget kapnak arra vonatkozóan, hogy kiemelkedőbb és sajátosabb élményekhez juttassák olvasóikat és jövőbeni fogyasztóikat, miközben növelik a márkahőséget, a piaci részesedést, de még az értékesítést és a profitot is.

Noha a marketing és a tartalom-előállítás korábban gyakran elkülönült egymástól, de a tanulmány szerint idén óriási változások várhatók ezen a téren, amire érdemes előre felkészülni.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság