Tudod, mit jelent a horgonyhatás? Tippek, hogyan adj el könnyebben ezzel a marketingeszközzel!

tudod-mit-jelent-a-horgonyhatas-tippek-hogyan-adj-el-konnyebben-ezzel-a-marketingeszkozzel

Tudod, mit jelent a horgonyhatás? Azok is, akik még soha nem hallották a „horgonyeffektus” kifejezést, öntudatlanul mindennap találkoznak vele – például vásárláskor.

Hogyan döntünk vásárláskor?

tudod-mit-jelent-a-horgonyhatas-tippek-hogyan-adj-el-konnyebben-ezzel-a-marketingeszkozzel

„A döntéseim megfontoltak és meglehetősen racionálisak”. Ez a mondat nyugodtan száműzhető a mesék birodalmába. Az agykutatások már rég bizonyították, hogy ez nem így működik. Ehelyett az érzések és a külső benyomások sokkal jobban befolyásolnak bennünket, és gyakran megtévesztik az elménket.

Egyszerűen fogalmazva, az embereket lehet manipulálni, gyakran anélkül, hogy észrevennék. A marketingesek ezt természetesen tudják, és az értékesítéspszichológia eszköztárával ösztönzik az embereket a vásárlásra.

Hogyan működik a horgonyhatás?

A kutatók az 1960-as évek óta vizsgálják a jelenséget, és számos kísérlet mutatta be a horgonyhatás működését. E vizsgálatok közül sok például becslési feladatokon alapul. Ily módon az alanyokat arra kérték, hogy becsüljék meg az A és B közötti távolságot.

Előzetesen kaptak egy számot referenciaértékként. Minél alacsonyabb ez a szám, annál alacsonyabb volt a becsült eredmény.

Röviden, a lehorgonyzás jelensége arra késztet bennünket, hogy az első számot használjuk útmutatásként, és arra alapozzuk döntésünket, függetlenül attól, hogy ez a szám csak távolról is reális-e.

Kétségtelen, hogy a marketing és az értékesítés nem hagyja ki ezt a lehetőséget, és szorgalmasan „horgonyozzák” vásárlóikat.

Horgonyhatás az e-kereskedelemben

A horgonyhatás az e-kereskedelem online marketingjével is működik. Ha egy cég különböző csomagokat kínál egy szolgáltatáshoz a honlapján, akkor a legdrágább prémium termék a bal szélen jelenik meg.

A vásárlók először a legmagasabb eladási árat látják, amit drágának tartanak. A közepes árú ajánlat viszont kifejezetten vonzónak tűnik a jobb szélső olcsó alapcsomaghoz képest. A horgony, vagyis a “magas ár” automatikusan ebbe az irányba húz minket, és a legtöbb vásárló a középső ajánlatot veszi meg.

További lehorgonyzási lehetőségek a marketingben és az értékesítésben

tudod-mit-jelent-a-horgonyhatas-tippek-hogyan-adj-el-konnyebben-ezzel-a-marketingeszkozzel

  • A kedvezmények bevált eszközei az emberek vásárlásra való ösztönzésének. Főleg, ha százalékban vannak kifejezve.
  • Csomagok összeállítása is pozitív hatással lehet az eladásokra. Ez különböző területekről is ismert: Nagy mennyiségű cikk vásárlásakor az egységár csökken. Ugyanez vonatkozik az előfizetésekre is. A leghosszabb futamidejű változatnak van a legalacsonyabb havi ára.
  • A jótékonysági szervezetek előre beállított összegeket használnak, amelyek módosíthatók. De általában többet adományoznak, ha az alapértelmezett horgony viszonylag magasra van állítva.
  • Az ingyenes bónuszok is nagy hatással vannak a vásárlásra. Ha ajándékba kapunk valamit, az árak kevésbé tűnnek magasnak számunkra.
  • Népszerűek a kártyákat és apró ajándékokat tartalmazó gyűjteményes mappák egy adott témában. Legyen szó kötésről, főzésről vagy kézműveskedésről: az első mappa gyakran ingyenesen vagy nagyon csekély összegért érhető el. A másodiktól a normál ár érvényes. Amint elkezdi valaki gyűjteni, megtapasztalja, hogy nagyon nehéz abbahagyni.
  • Még a márkaneveket is horgonyként használják. Gondoljunk csak egy konkrét kávékapszula márkára. A fogyasztók jól érzik magukat, amikor fogyasztják a terméket, és szívesen fizetik a viszonylag magas árat.
  • A promóciós ajándékok és a szállítási költségek átvállalása nagyon hatásos marketingeszköz. Egy csinos kézitáska vagy két vicces kávéscsésze jutalomként sok vásárlót ösztönöz arra, hogy rendeljen valamit. Ha nincs többletköltség a szállítással és a csomagolással kapcsolatban, ez újabb ok a vásárlásra.
  • Az élelmiszerszektorban gyakran használják a vevők megtartására a hűségpontokat. Attól függően, hogy mennyit gyűjtesz össze, választhatsz egy jutalmat ingyenesen vagy jelentősen csökkentett áron.

Forrás 1

Forrás 2

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság

Mi az a Luxus valójában?

A luxus a nagy kényelem vagy elegancia állapotaként definiálható, különösen, ha drága anyagokat vagy kényelmi szolgáltatásokat

Művészet, Mint Befektetés

Milyen típusú műalkotások a legeladhatóbbak ma? Nehéz megmondani, hogy milyen típusú művészet a legjobban eladható, mivel