Újabb 7 tipp a sikeres honlapért

Tegnapi cikkünkben 9 olyan tippet és konverzióoptimalizáláshoz köthető javaslatot osztottunk meg az Olvasóinkkal, amelyek nagyban hozzájárulnak a honlap sikerességének növeléséhez. Most folytatjuk a sort és további hasznos javaslatokat teszünk közzé.

1. A szövegtömb ne tartalmazzon kijáratokat!

Tegnap megtanultuk, milyen egy konverzióoptimalizálási szempontok alapján felépített szövegtömb, viszont mindig lehet finomítani és bővíteni a tudásanyagot.

Megtanultuk, hogy az egyetlen hasábból felépülő szövegtömb a leghatékonyabb a felhívás elérésére, viszont nem beszéltünk azokról az aloldalakra mutató hivatkozásokról, amelyeket a webmesterek előszeretettel helyeznek el az ilyen szövegben vagy a bekezdések között.

A más aloldalakra mutató hivatkozások azt eredményezik, hogy a látogató elnavigáljon más oldalra ahelyett, hogy eljutna magáig a felhívásig (call to action pontig). A konverzióoptimalizálás prioritása nem csak az, hogy elhelyezzük a szükséges elemeket az adott pontokon, hanem az is, hogy ne helyezzünk el olyasmit, ami negatív hatást eredményez!

2. Spóroljunk meg egy lépést a kapcsolatfelvételnél!

A konverzióképes tartalmak esetében a kapcsolatfeltételnél megspórolható egy kattintás az ügyfél számára. Azt pedig mondani sem kell, hogy minden egyes kattintás megspórolásának mekkora szerepe van a konverziónövelésben.

Legyen szó feliratkozásról vagy kapcsolatfelvételről, a konverzióképes tartalmak esetében érdemes azonnali lehetőséget adni az akcióra anélkül, hogy más kapcsolati oldalt meg kellene látogatni.

Ez a módszer akkor alkalmazható, ha a kapcsolati űrlap kevés elemet tartalmaz. Ha nem tartalmaz kevés elemet, akkor meg kell vizsgálnunk, hogy minimalizálhatjuk-e ezek számát. A kapcsolatfelvételhez akár elég lehet a név és az e-mail cím bekérése is, a továbbiak már a kapcsolatfelvétel után egyeztethetők.

3. Használjuk a kereteket felelősséggel!

A honlapok tördelése sem lehetne teljes a különböző színű és vastagságú keretek nélkül, használjuk őket szinte mindenhol. A menü elemeket bekeretezzük, a szövegtömbök sem maradnak ki, keretet adunk a képeknek vagy épp a gombokat rajzoljuk körül.

Ez nem jelent problémát önmagában, viszont a legtöbb esetben a kereteket indokolatlanul alkalmazzák, vagyis akkor is kereteznek, ha nem szükséges. A keretek elsődlegesen a kiemelést segítik, ám ha mindent kiemelünk, akkor a lényeg nem a szükséges felületre terelődik, hanem magára a keretekre. Ezáltal sérül a lényegi felületek ösztönös megtalálásának lehetősége.

A keretek használatának, illetve nem használatának módja nehezen magyarázható egy rövid bekezdésben. Ez is tipikusan olyan szegmense a webergonómiának, amely különböző hőtérképes mérések után dokumentálható.

4. Legyen áttekinthető a szövegtömb hierarchia felépítése!

Ha nagyobb szöveges tömböket, illetve bővebb szöveges tartalmat készítünk, szinte egészen biztosan szükségünk lesz címekre, alcímekre és al-alcímekre is. A HTML nyelvben ezeket H1, H2, H3, Hx… elemként ismerjük.

Roppant fontos, hogy logikus hierarchiát építsünk, illetve az alcímek, az al-alcímek és az al-al-alcímek tipográfiai szempontból is jól elkülönüljenek egymástól.

A felépítés módjait kombinálnunk kell a felhívásra vonatkozó grafikai ajánlásokkal és akkor úgy építhető fel egy oldal ergonómiai szempontból, ahogy az a legtöbb konverziót eredményezi.

Ne felejtsük el, hogy a szövegtömbök rendelkeznek háttérszínnel is, még ha ez nem is látszik egyes esetekben. A szövegtömb háttere különbözzön a az üres oldalsó felületek háttérszínétől! Így vonzható a legjobban a tekintet az adott tartalomra.

5. A méret a lényeg!

Rengeteg olyan eleme van egy honlapnak, amelynek a méretbeli meghatározása kulcsfontosságúvá emelkedik a konverziónövelés tekintetében. Ilyenek a linkek, a kitölthető kérdőívek elemei vagy épp a nyomógombok méretei. Bármelyikről is legyen szó, rendkívül fontos ezek helyes méretezése.

Vegyük azt az esetet, amikor a kérdőív beviteli mezői túl kicsik. Ez nem csak a gyengén látók számára jelent hátrányt, hanem elveszti a megkülönböztetett szerepét is, már pedig a kapcsolati kérdőívek szinte mindig a konverziós cél részét képezik, vagy magát a konverziós célt jelentik.

A nyomógombok méretezése is legalább ennyire fontos, hiszen a nyomógomb legtöbbször maga a call to action felület, azaz a felhívás az akcióra.

A kattintható linkek, azaz a horgonyszövegek méretezése pedig abból a megfontolásból jelent prioritást, mivel ezek a legfőbb konverziós céloldalakra vezetnek.

6. Legyünk gyorsak, mint a villám!

Az oldalak betöltődési idejét a legtöbbször a keresőoptimalizálás szempontjából emlegetjük, noha szoros összefüggés van a SEO és a konverziós megítélés között. A Google minőségi irányelvei szerint a gyors betöltődés az egyik legfontosabb eleme a felhasználói élménynek, azaz egy honlap akkor élvezhető és akkor kellemes a használata, ha elég gyors.

Nem csak a Google fejlesztői, hanem a látogatók is így gondolják. Ha egy oldal vagy egy webhely betöltődési ideje rossz, azaz lassan töltődik be, akkor a lassúsággal arányosan nőni kezd a visszafordulási arány. Minél lassabb a webhely teljesítménye, annál többen hagyják el az oldalt másodperceken belül.

Mit lehet ez ellen tenni? Számos megoldás van, de valójában alapvető problémákkal kell szembenézni, ha ezzel akad gondunk. A lassúság legfőbb oka a kiszolgáló szerver gyengesége, a nem megfelelő forráskód vagy a túl nagy információtartalom megjelenítése lehet.

Természetesen mindhárom ok orvosolható, de sok kellemetlenségtől és bosszúságtól megkíméljük magunkat, ha időben gondoskodunk a minőségi háttérről és a minőségi munkáról.

7. Egy kis sürgetés belefér

Van egy apró trükk, amelyet bevethetünk az akciós ajánlatainknál. Helyezzünk el egy számlálót, amely számol visszafelé az akció végéig! Például: Az akció végéig már csak 3 nap 6 óra és 44 perc maradt hátra.

Az apró számláló hatékonyan hívja fel a figyelmet az akcióra, ráadásul azt üzeni a látogatónak, hogy ilyen lehetősége nem lesz többé, kivételes az ajánlat.

A módszer lényege, hogy nem csak webáruházak esetén alkalmazható sikerrel, hanem szolgáltatói honlapoknál is, ahol kreatív módon valamilyen engedményt vagy akár ajándékot társítanak a visszaszámoláshoz.

A tegnapi és a mai cikkünk betekintést enged a konverzióoptimalizálás alapjaiba. Tartsuk szem előtt, hogy a versenyképesnek mondott hazai honlapok és webáruházak is gyakran csehül állnak a konverzióoptimalizálással, így találtunk még egy olyan területet, amiben könnyedén eredményesebbek lehetünk náluk.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A konverzió egy átlagos webshop esetében 0,75% körül mozog. Egy minőségi konverzióoptimalizálással ez az arány megnövelhető 1,5% körüli értékre, vagyis azt jelenti, hogy azonos látogatottság mellett megdupláztuk az eladásainkat és a profitot!

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság