Usability: mitől lesz használható egy weboldal?

Mitől lesz egy weboldal használható? Egyáltalán mi az a használhatóság? Miért kell hangsúlyt fektetni rá? Ezekre találhatsz választ az alábbi cikkben.

Mi az a usabilty?

A usability jelentése: használhatóság. Ez egy olyan minőségi jellemző, amely azt mutatja meg, hogy mennyire könnyen használható egy weboldal.

A „usabilty”-t emellett azon módszerek összefoglalására is használják, amelyekkel fejleszteni lehet egy weboldal használhatóságát már a tervezés során is.

A használhatóság 6 szempontja:

 1. Tanulhatóság: milyen szinten képesek a felhasználók megtanulni az oldal alapvető funkcióit első látogatáskor?
 2. Hatékonyság: milyen gyorsan képesek végrehajtani a számukra fontos műveleteket?
 3. Megjegyezhetőség: ha a felhasználók egy ideig nem járnak az oldalon, majd visszatérnek, mennyi ideig tart ismét belerázódniuk a funkciók használatába?
 4. Hibák: hányszor hibáznak a felhasználók, vagyis értenek félre funkciókat?
 5. Elégedettség: mennyire kellemes az oldal használata?
 6. Hasznosság: az oldal azt nyújtja-e, amit a látogatók elvárnak?

Miért fontos a használhatóság?

Az internetes túlélés sikerének záloga a használhatóság. Ha egy weboldalt nehéz kiismerni, ha nehéz regisztrálni, navigálni a menüben, ha hiányzik a keresés, ha lassan tart a virtuális kosárba tett termékeket megvenni, akkor a látogatók máshova mennek.

Az elektronikus kereskedelem alapja, hogy amit a látogató nem talál, azt megvenni sem tud.

A használhatóság fejlesztése

Hogyan lehet a használhatóságot fejleszteni?

 • Béreljünk reprezentatív felhasználókat (pl. próbavásárlókat)!
 • Végeztessünk velük el több reprezentatív felada­tot is!
 • Rögzítsük a reakcióikat, cselekedeteiket, nehézségeiket. Semmiképpen ne segítsük őket a teszt során, hagyjuk őket küzdeni!
Ne elégedjünk meg egyetlen teszttel
Ne elégedjünk meg egyetlen teszttel!

A felhasználók tesztelése egymástól külön történjen, hogy mindent saját maguk oldjanak meg.

A gyakorlat szerint egy átlagos oldal teszteléséhez mindössze 5 felhasználó is elég, a tervezés hibái, gyengeségei jól elő fognak jönni.

 • Ne elégedjünk meg egyetlen teszttel, vagyis minden hibajavítás, fejlesztés után végeztessünk újabb teszteket. Ha több verziót alakítunk ki, és ezeket egymással összehasonlítva teszteltetjük, a végeredmény használhatósága annál jobb lesz a végén.
 • A szóbeli véleményezésnek a marketingvizsgálatok közt van helye, a használhatósági vizsgálatoknál azt kell figyelni, hogy az emberek mit tesznek és miként oldják meg a feladatokat!

Mikor vizsgáljuk a használhatóságot?

A tervezés minden egyes fázisában szükség van az olcsó és gyors felmérésekre, statisztikákra.

 1. Ha nem új rendszert építünk, hanem egy meglévőt alakítunk át, akkor ne csak azon részekről készítsünk listát, amiket változtatni akarunk, hanem amelyeket mindenképpen megtartunk.
 2. Vizsgáljuk meg versenytársaink weboldalait is, mert ezzel is olcsón juthatunk hozzá a miénkhez hasonló megoldások széles palettájához.
 3. A tervezési ötleteinkről készítsünk többféle egyszerű prototípust is, majd teszteljük. A tesztek alapján alakítsuk át az egészet, ha szükséges.
 4. A sorozatos teszteken legsikeresebb terveket finomítsuk a végletekig: fapados, low-fidelity szintű vázla­toktól kezdve haladjunk végig a részletes, funkciókban gazdag, high-fide­lity szintig, ez fogja megmutatni végül, hogy a látogatók miként is viszonyulnak a végső weboldalhoz.
 5. A terveket hasonlítsuk össze az interneten bevett használhatósági normákkal, irányelvekkel!
 6. A végső feltöltés után szintén teszteljünk, mert mindig akadhatnak apró technikai hibák!

Ne feledjük: a megfelelő tervezéssel nem drágább, hanem olcsóbb lesz a weblap végső költségszámlája, tökéletes minőség mellett.

Ha nem kell üzembe helyezés után redesignolni, hibákat javítani az éles oldalon, akkor a ráfordított időköltség, és a leállások miatt bevételkiesés is minimális lesz.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság