Üzleti ebéd: minden, amit tudnod kell róla – Ki fizet, mit egyél, mit igyál, hogyan fizess, stb.?

Üzleti ebéd

Fontos üzleti ebédre készülsz, de erős kétségeid vannak a sikerében? Nem tudod, hogy hogyan is kezeld az üzleti ebédet?  Ne aggódj, mindenki így kezdte…

Ami az üzleti ebédről kiderül

 • ki fizeti az ebédet,
 • mikor beszéljetek az üzletről,
 • igyál-e egy pohár bort,
 • elő vedd-e a laptopodat,

és még sok hasonló kérdésre találod meg a választ.

Az üzleti ebéd azért van, hogy valamit megtárgyalj az üzletfeleddel: azt szeretnéd elérni, hogy az üzletfeled elfogadja az ajánlatodat, ez önmagában rengeteg tudást és önkontrollt kíván.

Az üzleti ebéd alatti várható beszélgetésre, alkudozásra is készülj fel előre. Készülj fel a váratlan kérdésekre is: magabiztosan tudj mindent a saját vállalkozásodról, a közös projektről, a vállalható kompromisszumokról.

Üzleti ebéd

Hogyan is kezdj az üzleti ebédhez?

Amikor sikerült megegyezni az napban, órában, étteremben, azonnal foglalj asztalt az adott időpontra. Ha van online foglalás, akkor azon keresztül, de érdemes még egy telefonos egyeztetést is eszközölni, hogy biztosan legyen asztalotok.

Légy pontos

Ha nem változott semmi, akkor a megbeszélt időpont legkevesebb 15 perccel már legyél ott. Késni ne késs, mert nem vet rád jó fényt: maga az üzletkötés is elmaradhat csak azért, nem voltál képes odaérni időre. A pontossággal azt fejezed ki, hogy a másik ember fontos a számodra

Előre válaszd ki az ételt

Amíg várakozol, nézd át az étlapot előre. Olyan ételeket válassz ki magadnak, melyek nem csöpögősek, nem kell szürcsölöd, és nem zsírosak. Az ideális választás ilyenkor a saláta vagy egy natúr szelet, melyet apró falatokra vágva el tudsz fogyasztani.

A tárgyalófeledre is jó benyomást keltesz azzal, ha gyorsan kiválasztod a jelenlétében az ebédedet, hiszen ez azt jelenti, hogy gyorsan tudsz dönteni, ez határozottságot sugall.

Ne telefonálj közben

Az üzleti ebéd alatt a telefonodat kapcsold ki és tartsd a táskádban vagy a zsebedben. Egy zavaró telefonhívás sokkal többet árthat, mint gondolnád: az üzletfeled azt gondolhatja rólad, hogy nem érdekel az ő mondanivalója, hiszen telefonálsz, miközben egy fontos üzleti ebéden vagytok együtt.

Ne igyál alkoholt

Az üzleti ebédhez hozzátartozik az italválasztás is. Alkoholt fogyasztani napközben, főleg munkaközben, netán még autóval is érkeztél, nem szabad. Egyrészt az elfogyasztott alkohol miatt ugorhat a jogosítványod is, másrészt egyáltalán nem erősíti az addig keltett jó benyomást rólad. Inkább maradj az ásványvíznél vagy a gyümölcslénél.

Az ebéd során jusson eszedbe, hogy szüleid mi mindenért szóltak rád, mikor gyerekként az ebédeltél:

 • ne beszélj teli szájjal,
 • ne nevess hangosan, főleg ne nyitott szájjal.
 • ne piszkáld a terítőt, a poharat,
 • és ne rágcsáld a fogpiszkálót.

Ezek alapvető illemszabályok, viselkedj úriemberhez méltón.

Egyéb gyakorlati tanácsok

Az üzleti ebéd többnyire egy-másfél óra szokott lenni, így nagyon fontos, hogy mire is használod fel az időt. Ezért is válik fontossá, hogy az üzlet apró részleteit is világosan lásd, mert a kérdésekre csak ennyi időd lesz válaszolni. Ez majdnem olyan, mintha vizsgáznál.

Olyan éttermet válassz, ahol az étlapon több étel közül lehet választani. Az egzotikumokat hagyd ki nyugodtan, nem ilyenkor van itt az ideje a szusinak vagy a tengeri herkentyűknek. Főleg, ha az üzletfeled nem is szereti az ilyen ételeket.

Az étterem kiválasztása során arra is figyelned kell, hogy üzletfelednek milyen igényei lehetnek. Nem árt, ha ebéd előtt egy kicsit „nyomozol”, hiszen ha a partnered vegetáriánus, és nincs az étteremben vegetáriánus kínálat, gondban leszel.

Laptopot se használj, ha nem muszáj

Az ebéd alatt nem csak a telefon zavaró, hanem egy laptop is. Egyrészt el sem fér normálisan egy éttermi asztalon, másrészt egyáltalán nem ildomos grafikonokat mutogatni ebéd közben, mikor a leendő üzleti partnered éppen eszik.

Készítsd el előre az aktát, amit meg szerettél volna mutatni, mond el szóban, és az aktát ad majd oda a partnerednek.

Ki fizesse a számlát?

Az éttermi számla nem kis összeg, erre anyagilag is fel kell készülnöd: az fizeti az ebédet, aki szóba hozta, úgymond meghívta a másikat.

Az illem azt mondja, hogy akkor is te fizeted az ebédet, ha te voltál a meghívó, de a másik fél ragaszkodik ahhoz, hogy a saját fogyasztását majd ő kifizeti. Erre van egy jó (rossz) szokás: úgymond kéretik magukat a meghívottak, ám ha sokáig erősködik a számlája rendezésével, akkor egyezz bele, hogy fizesse a saját fogyasztását.

Hogyan fizess?

Az ebéd árának kifizetésére is vannak illemszabályok, ugyanis a lehető legkisebb feltűnéssel kell intézni. Erre jó a bankkártyás fizetés, persze, ha van rá fedezet, de erről mindig gondoskodj, nehogy égés legyen – az egyébként sikeres – üzleti ebéd vége.

Cégből fizesd-e a fogyasztást?

Ha az üzleti ebédet céges pénzből fizeted, akkor számlát kell kérned, és a hatályos szabályok értelmében ennek plusz adóvonzata van. Ha nem akarsz még körülbelül 50 százalékos adóterhet megfizetni, akkor fizesd az ebédet inkább saját zsebből…

Ugyanis 1000 forint elszámolt „reprezentációs” költség után:

 • Szja: 1000 x 1,19 = 1190;  1190 x 16% = 190,4 Ft
 • Eho: 1000 x 1,19 = 1190;  1190 x 27% = 321,3 Ft
 • Teljes közteher:  190,4 + 321,3 =511,7 Ft, azaz 51,17% mértékű közterhet (személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást) kell megfizetni (forrás: Adózóna).

Általános magatartás

Ha mindent tudsz, akkor nem érhet meglepetés, ennek pedig érződnie kell a magatartásodon is: ne legyél ideges, végül is nem feltétlenül az életed múlik rajta. Gondolj arra, hogy ha nem is jön össze az üzlet, legalább egy jót ettél.

Sok sikert!

És ha hasznos volt az írás, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság